Belföld

Befektetésajánló – szabad egy polkára?

Ezen a héten a legnagyobb visegrádi ország értékpapírtőzsdéjére, a budapestivel nagyjából azonos pályán mozgó varsói börzére ruccanunk ki.

A “Polak-Węgier dva bratanki” (lengyel-magyar két jó barát) mindennemű erőlködés nélkül illik a két ország részvénypiacára is. A budapesti és varsói tőzsde körülbelül ugyanazt az utat járta be az elmúlt néhány évben, a BUX és a WIG 20 mozgása között erős kapcsolat érhető tetten.

MódszertanA részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. Az ezek átlagolásából adódó értékek egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt. A tájékozódást megkönnyítendő, a részvények EPS mutatóit forintra átszámolva közöljük.

A makrogazdasági adatok alapján már jókora különbségek mutatkoznak. Lengyelországban az inflációs ráta négy százalék alatti, ellenben a munkanélküliség meghaladja a tizennyolc százalékot. A világgazdasági lassulás erősen megviselte az gazdaságot, a legutóbbi adatok szerint a lengyel GDP növekedése éves szinten mindössze 0,3 százalékos volt 2001 utolsó negyedévében.

Ez éppúgy számottevően elmaradt a várakozásoktól, mint a folyó fizetési mérleg, melynek tavalyi hiánya ijesztő méreteket öltött. A deficit még mindig magas, ám a korábbi pánikhangulatnak már nyoma sincs.

WIGalomra semmi ok

Varsóban nem teljesített valami fényesen a tőzsde az elmúlt egy évben. Míg a BUX közel harminc százalékkal erősödött, és a cseh parketten is tíz százalékot meghaladó javulást regisztráltak, addig a WIG értékének egytizedét vesztette el. Közrejátszottak ebben a szeptemberben megtartott parlamenti választások, amelyek a nálunk jelenleg zajló eseményekhez hasonlóan durva hangvételűek voltak, továbbá a mindezt követő kormányváltás, ami erősen elbizonytalanította a befektetőket.

Az összeállításban szereplő részvények a varsói börze legfontosabb papírjai, ezen felül nagy súllyal szerepelnek a BÉT által összeállított közép-európai átfogó részvénypiaci indexben (CESI) is. A WIG papírjainak ajánlati átlaga (csak az elmúlt három hónap elemzéseit figyelembe véve) 3,4; a WIG 20 indexé – amely a leglikvidebb húsz részvényt foglalja magába – 3,7 pont az általunk is alkalmazott ötfokú skálán.

PEKAO
Ajánló
Ajánlás
ING Barings
3
Morgan Stanley
4
HSBC
4
CLSA Emerging Markets
2
Raiffeisen
4
ÁTLAG
3,4
P/E 02
13,3
P/E 03
11,1
EPS 02
546
EPS 03
653

Bank Pekao S.A.

A lengyel értékpapírpiac vezérürüje a Pekao. Bár lengyel viszonylatban csak a második legnagyobb bank, méretében hasonló magyar bankot említeni sem lehet.

Az elemzők tartásra ítélték a részvényt az utolsó pár hónapban, ennek ellenére a papír árfolyama – az OTP Bank sikersztorijához nagyon hasonlóan – történelmi magasságokba szökött, jelezve, hogy a nyugati befektetők továbbra is nagy fantáziát látnak a szektorban. A lengyel jegybank kamatvágásai nyomán élénkülő hitelpiac vonzóvá tette a részvényt, ráadásul a bank idén már közel négy zlotys osztalékot is fizetett.

PKN
Ajánló
Ajánlás
ING Barings
5
Erste Bank
3
Raiffeisen
3
BNP Paribas
3
ÁTLAG
3,5
P/E 02
11
P/E 03
8,75
EPS 02
90,2
EPS 03
138,3

Polski Koncern Naftowy S.A.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Polski Koncern Naftowy S.A. (PKN) a lengyel Mol, elvégre a két társaság mind felépítésben, mind az állami résztulajdon tekintetében hasonlít egymásra. A PKN megítélése az elemzők körében a piaci átlagnak felel meg. A bizonytalanság nagyrészt abból fakad, hogy a vállalat privatizációját folyton elodázzák a lengyel kormányszervek.

Ez nemcsak a lengyel, hanem a magyar olajcég számára is kellemetlen, mivel a Mol (az OMV-vel rivalizálva) hónapok óta sikertelenül pályázik lengyel társának 18 százalékos részvénypakettjére. A Mol gázüzletágához hasonló terheket nem cipelő PKN évek óta nyereségesen működik.

TPSA
Ajánló
Ajánlás
Raiffeisen
1
Morgan Stanley
4
ING Barings
1
Erste Bank
4
Commerzbank
2
ÁTLAG
2,4
P/E 02
16,8
P/E 03
15,7
EPS 02
41,3
EPS 03
46,4

Telekomunkicija Polska S.A.

A lengyel távközlési társaság, a Telekomunkicija Polska S.A. (TPSA) – amelyben a France Telekom a legnagyobb tulajdonos, de jelentős (húsz százalékon felüli) pakett van az állam birtokában is – a WIG és a WIG20 indexek második legnagyobb súlyú tagja. A TPSA az utóbbi időszakban meglehetősen nagy gondokkal küzd, ami a részvény megítélésén is meglátszik. A jelentős távközlési társaságoknál ehhez hasonlóan alacsony ajánlati átlagot nehéz találni, az elemzők általános vélekedése szerint a részvényt alul kell súlyozni.

A TPSA 2001-ben az előző évtől erősen elmaradó eredményt közölt, ráadásul a lengyel versenyhivatal 85 millió dolláros büntetést szabott ki a cégre a piac liberalizációjának akadályozása miatt. Későn kapcsolt a társaság a mobilpiacon is, ennek megfelelően leánycégének részesedése a legalacsonyabb a piacon, nem éri el a harminc százalékot sem.

Prokom
Ajánló
Ajánlás
Erste Bank
3
ABN Amro
3
CSFB
5
CDM Pekao
4
Di Bre Banku
3
ÁTLAG
3,6
P/E 02
22,4
P/E 03
15,1
EPS 02
447,7
EPS 03
665,6

Prokom Software S.A.

A Prokom Software a varsói börze legnagyobb informatikai cége, papírja jelentős súllyal szerepel az indexekben. A társaság főleg hálózatépítéssel, szoftverfejlesztéssel foglalkozik, de internetszolgáltató leányvállalata is van. A hazai bankok és brókercégek rendszerszervezésében piacvezető.

A BÉT kétszereplős “informatikai szektorával” ellentétben a Prokom évek óta masszív profitot termel tulajdonosainak, és a befektetőket az sem riasztja el, hogy a cég elnöke egyben a társaság legnagyobb részvényese is. A négy részvény közül a legmagasabb ajánlati átlag a szoftvercégé. Bár több elemző szerint is túlértékelt a papír jelenlegi rekord közeli árfolyamán, a P/E mutatók alapján hosszú távon bőven javulhat még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik