Belföld

Visszaléptetések, reakciók…

Sehol nem indul egymással szemben SZDSZ-es és MSZP-s jelölt, az SZDSZ hét egyéni mandátumért küzdhet a második fordulóban. Az ellenzék vezető politikusai élesen reagáltak a keddi Orbán-beszédre.

Szerdán Kovács László és Kuncze Gábor, a két pártelnök aláírta a megállapodást a visszaléptetésekről. Az SZDSZ hét egyéni választókörzetben indul a második fordulóban, ezekben a szocialista jelöltek visszalépnek. Sehol nem indul egymással szemben szocialista és szabaddemokrata képviselő.

Csak heten maradnak egyéniben az SZDSZ-esek

A “nagy” nevek maradnak: Kuncze Gábor, Pető Iván, Mécs Imre és Szent-Iványi István ismét indulhat, mellettük Balmazújvárosban, Kalocsán és Szekszárdon lépnek vissza a szocialista jelöltek (Tóth József, Alföldi Róbert és Halmai Gáborné) az SZDSZ-esek (Gál István, Török Gusztáv és Kocsis Imre Antal) javára.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Medgyessy Péter cáfolta a kedvezményes lakáshitelek megszüntetéséről szóló lapértesülést. Elmondta: megőrzik és fejlesztik a konstrukciókat. Tájékoztatása szerint ugyanez igaz a diákhitelre és a családi gazdaságok támogatására is. A szövetkezeti üzletrészeket is kifizetik.

A Centrum Párt megkereste az SZDSZ-t, holnap kezdik meg a tárgyalásokat. Az MSZP is felveszi a kapcsolatot a Centurmmal, várhatóan a jövő hét elején jelentik be megállapodásukat. A mostani egyeztetések kitérnek az őszi választásokra is.

Cáfol az OTPEmődi Annamária, az OTP Bank sajtószóvivője az FN kérdésére cáfolta azon lapértesülést, miszerint az OTP leállította volna az államilag támogatott lakáshitelek felvételét. A bank sem a hitel felfüggesztését, sem feltételek módosítását nem tervezi, és minden erről szóló hír valótlan.

Azt azonban nem zárta ki, hogy egyes alkalmazottak, saját hatáskörüket túllépve, olyan tájékoztatást adtak, miszerint a választásoktól függ a kedvezményes lakáshitel-rendszer fennmaradása. Elmondása szerint újabb oktatással igyekeznek ezeknek véget vetni.

Magyar Bálint a hasonló hírekre utalva a Fidesz-kormányzás káros melléktermékének tekinti, hogy vannak közalkalmazottak és banki alkalmazottak, akik a felső akaratot fürkészve “akarnak jó szolgálatokat tenni a pártnak”, nem riadnak vissza a rémhírterjesztéstől sem.

Ellenzéki reakciók a szerdai Orbán-beszédre

Megrémült a Fidesz attól, hogy elveszítheti a választásokat, és már attól sem riadnak vissza, hogy félrevezessék az embereket – mondta Magyar Bálint, az SZDSZ ügyvivője a FigyelőNetnek, Orbán Viktor tegnapi kampánybeszédére reagálva. Szerinte álságos az, amit a miniszterelnök a tandíjakról mond, mert igaz ugyan, hogy a Fidesz-MDF-FKGP koalíció eltörölte a tandíjat, de a diákok után járó normatívát, a fejenként 70 ezer forintot egy fillérrel sem emelte, ezért az jóval több mint 3000 forintot veszített értékéből az elmúlt kormányzati ciklus alatt.

Kovács László, az MSZP elnöke a szerdai Orbán-beszédre reagálva a Népszabadságnak elmondta: Orbán Viktor veszélyes útra tévedt, amikor a Testnevelési Egyetemen megjelent érdeklődők, résztvevők hangulatát populista szólamokkal tüzelte fel. A pártelnök szerint nem méltó Magyarország miniszterelnökéhez, hogy meghamisítja a szocialisták céljait. Kovács hozzátette: megérti, hogy a Fidesz vezetőinek létfontosságú a győzelem, hiszen vereségük esetén olyan dolgok kerülhetnek nyilvánosságra, melyeket évek óta próbálnak eltitkolni.

Áder János országgyűlési elnök szerdai bejelentése szerint a kőbányai büntetés-végrehajtási intézetben a rabok 95 százaléka voksolt a szocialistákra, és csupán 5 százalékuk a Fideszre – írja az Origo. Áder ebből arra következtet, hogy az MSZP üzenetei – a büntető törvénykönyv szigorításának ellenzése és a kilátásba helyezett amnesztia – eljutottak a célcsoporthoz. Kovács László erre reagálva elmondta: az MSZP programjában nem szerepel amnesztia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik