Belföld

Kikötői Hírek – Egy film az újrakezdésről

E. Annie Proulx Pulitzer-díjas regénye, a Kikötői Hírek főhőse boldogtalan, kövér és teljes mértékben érdektelen. Quoyle nem éppen pozitív tulajdonságai ellenére mégis azonnal belopja magát az olvasó szívébe.

Kikötői Hírek – Egy film az újrakezdésről 1Talán azért, mert Proulx hőse nem pusztán irodalmi kreálmány, akár valóságos személy is lehetne. Ugyanis ebben a lajhárszerű, csipszzabálástól elnehezült vesztesben amerikaiak – később európaik – tízezrei ismertek magukra. Csütörtöktől a regényből készült filmben mi is találkozhatunk vele.

Quoyle (Kevin Spacey), a magányos New York-i férfi egy autóbalesetben elveszti tőle rég elhidegült feleségét (Cate Blanchett). A gyásztól lesújtva nagynénjével és kislányával visszavonul Új-Fundlandra, ősei rejtélyes otthonába. Hamarosan munka is akad: Quoyle egy helyi kis lapnál, a Kikötői Híreknél kap állást. Eleinte csapnivaló cikkeket ír, de ahogy beilleszkedik az új közösségbe, egyre nagyobb érzékenységgel számol be a halászváros apró-cseprő ügyeiről. A románc sem várat sokáig magára: Wavey (Julianne Moore), ez a sajátos szépségű nő szemet vet rá. Quoyle lassacskán – annak ellenére, hogy körülötte minden és mindenki furcsa egy kicsit – megtalálja a helyét a zord szigeten, és sokkalta élettelibb emberré formálódik.

A Kikötői Hírek megrendítő, felemelő történet. Lasse Halström rendező (Árvák hercege, Csokoládé) mély humánummal és tökéletes stílusérzékkel vitte filmre a világhírű regényt.

Kikötői Hírek – The Shipping News, 2001. Színes, amerikai film, 111 perc. Rendező: Lasse Hallström, operatőr: Oliver Stapleton. Főszereplők: Kevin Spacey, Julianne Moore, Judi Dench, Cate Blanchett. Forgalmazza a UIP-Duna Film.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik