Belföld

Andersen – alakul az “ErnstYoungAndersen Central Europe”?

A FigyelőNet úgy értesült, hogy bizonyos nézeteltérések miatt nem várható megállapodás , bár hivatalosan még folynak a fúziós tárgyalások a régióban az Andersen és a KPMG között. Mindeközben az Andersen már az Ernst&Youngra kacsingat.

Andersen – alakul az “ErnstYoungAndersen Central Europe”? 1A FigyelőNet információi szerint akadoznak a kelet-közép-európai régióban az Andersen fúziós tárgyalásai a KPMG-vel, és már megkezdődtek az informális egyeztetések az Ernst&Younggal. Braun Róbert, az Andersen kommunikációs tanácsadója csupán annyit közölt, hogy a KPMG-vel még folynak a tárgyalások. Ha az Ernst&Younggal sem sikerült dűlőre jutnia az Enron-botrányba belebukott társaságnak, akkor már csak a Deloitte&Touche dobhat neki mentőövet, hiszen nem valószínű, hogy a versenyhivatalok engedélyeznék a fúziót a PriceWaterhouseCoopersszel, mivel méretéből adódóan a cégóriás erősen korlátozná a versenyt.

Jogutód nélkül megszűnik?Az Andersen név a tervek szerint végleg eltűnne a piacról – legalábbis ezt mondta Emery Jakab, az Andersen Kft. ügyvezető igazgatója. Ő azt tartaná a legjobbnak, ha az Andersen valamennyi dolgozója felmondana, és az a cég venné fel őket, amellyel fúzióra lépnek (a nyilatkozat idején ez még a KPMG volt). A jogutód nélküli megszűnés esetén kérdéses, hogy ki fog helytállni például a Postabank-perben, de az Ernst&Young illetékese szerint erre majd csak a későbbiekben keresnek választ.

Szó lehet az Ernst&Youngról

Több országban választották az Andersen leányvállalatok az Ernst&Youngot – mondta lapunknak Farkas Tibor, az Ernst&Young marketingigazgatója. Így Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland és Oroszország állapodott már meg a céggel, illetve tart a tárgyalások végső szakaszaiban. Farkas arról nem kívánt nyilatkozni, hogy folynak e már a tárgyalások az Andersennel, de azt mondta, hogy ha nem vezetnek eredményre az egyeztetések a KPMG-vel – ahogy arról informálisan ők is értesültek -, természetesen az Ernst&Young is szóba jöhet.

A fúzió előnyei között említette, hogy a két cég sok területen erősítené egymást: így például az Ernst&Young az audit terén erősebb, míg az Andersen az egyes tanácsadói üzletágakban. Konkurensek ügyfelek esetén Farkas szerint nem az a helyzet, mint például a reklámcégeknél. Mivel szűkül a piac, lassan elkerülhetetlenné válik, hogy egy könyvvizsgáló konkurensek auditora legyen egyben. Ugyanakkor ennél a szakmánál sok esetben előnyként értékelik, hogy az adott könyvvizsgáló már dolgozott az adott gazdasági területen.

Bűnösnek vallja magát egy Andersen-dolgozó?A legújabb fejlemények azt mutatják, lassan, de biztosan göngyölítik fel az Enron és az Andersen körüli botrányt. A BBC News meg nem nevezett, az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva kedden reggel azt közölte, hogy David Duncan, az Andersen egykori alkalmazottja hamarosan bevallja bűnösségét. Mint ismeretes, a szakembert még januárban küldte el cége, azt állítva, hogy Duncan adott utasítást több ezer dokumentum megsemmisítésére. Az ügy egyik főszereplője mindeddig hallgatásba burkolózott a bizottsági meghallgatásokon, a BBC forrása szerint azonban hamarosan bejelenti együttműködését a vád képviselőivel.

Korrupciós lehetőségek

Az valószínű, hogy a régióban az Andersen-leányok nem kezdenek magánakciókba, azaz egy társaságot választanak partnerül, mert például a multinacionális ügyfelek általában egy auditcéget foglalkoztatnak világszinten, és a megrendelésnél ez fontos lehet. Ezt egyrészt az indokolja, hogy sok esetben teljes régióra alkudja ki az adott cég az audit árát. Másrészt olyan terminus technicusokat alkalmaznak a könyvvizsgálók, amelyeknél nem árt, ha világszinten is ugyanazok, mert az nagyban megkönnyíti a cég konszolidált beszámolójának elkészítését.

Az ár esetében egy kis ország, mint Magyarország, nem feltétlentül jár jól, mert a központilag meghatározott ár jóval kisebb lehet, mint amit az adott leánycég kérne. A terminus technicusok pedig a big five esetében gyakorlatilag fedik egymást.

Mindemellett megfigyelők szerint ha egy cég mindenhol ugyanazt a könyvvizsgálót alkalmazza, több lehetőség nyílik a “nem etikus egyeztetésekre”, azaz könnyebben érhetik őket korrupciós vádak. Farkas szerint a korrupciós lehetőséget nem az “egy cégcsoport – több auditor” megoldással igyekeznek megelőzni, hanem újabban már egyetlen konkrét cég auditálásában is két könyvvizsgáló működik közre, mint például a Deutsche Telekom esetében.

Óriásleépítések az USA-ban Az egyre hosszabban elhúzódó egyesülési tárgyalások közben az évszázados múltra visszatekintő társaság további leépítésekre kényszerül. Legutóbbi bejelentése szerint hétezer munkatársától válik meg. Az Andersen az Egyesült Államokban 26 ezer dolgozót foglalkoztat, így az elkövetkezendő hónapokban végrehajtandó elbocsátási terv alapjaiban veszélyeztetheti a társaság

könyvvizsgálói tevékenységét.

Új ügyfelek az Ernst&Youngnál

A magyarországi Ernst&Young egyelőre nem szerzett ügyfeleket az Andersentől, de az Egyesült Államokban a legtöbb elpártoló céget hódította el, mind számban, mind megbízási összegben. Ezek azonban még befejeztetik a most esedékes auditot az Andersennel, így Magyarországon leghamarabb nyár végén igazolhatnak át a cégek az Ernst&Younghoz.

Az Andersen Farkas szerint 2-3 héten belül eldönti, hogy melyik céggel kíván fúzionálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik