Belföld

Medgyessy ott volt az első vitán…

Egyre valószínűbb, hogy Medgyessy Péter pénteken este elmegy a Közgázra, hogy vitázzon Orbán Viktorral. De az biztos, hogy holnapra eldönti, mi a helyes: elutasítani a zsarolást, vagy megmutatni a szavazóknak, milyen lehetőségek közül választhatnak.

A Hotel Béke Radisson különtermébe menet, Medgyessy Péter megkérdezte az újságírókat, szerintük eljön-e Orbán Viktor miniszterelnök a vitára. Azt mondtam, hogy nem hiszem, de ő hozzátette: a lapokban mintha azt írták volna, hogy esetleg eljön. Tíz percet vártak, ennyit követelt az udvariasság.

Ezután Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy Borókai Gábortól ma levelet kapott, amelyben a kormányszóvivő megerősíti, hogy pénteken a Közgázra várják Medgyessy Pétert. Arról azonban nem tesz említést a levél, hogy a Fidesz mit válaszol Medgyessy meghívására.

“Orbán Viktornak amúgy is szokása, hogy késik,” – mondta Medgyessy Péter – várjunk nyugodtan. Örültem volna, ha nem a saját fejére, hanem a PR-osokra hallgat, de úgy tűnik, nem ez történt.”

Kupa hozott Tokajit…Ekkor toppant be “váratlanul” Kupa Mihály, a Centrum Párt elnöke és közölte: “két bujdosó magyart keres, akik sehogy sem akarnak előkerülni. Akkora marha nagy ez az ország, hogy nem találják egymást benne.”

Kupa hozott két díszes Tokajit: “ha már asztalhoz ülnek, legyen csúszda a szavaknak.” Az 1988-as 6 puttonyos aszút Medgyessy megvizsgálta: “Nem szeretném, ha nem lenne rajta zárjegy!” “Ha már itt tartunk: egyszerűsíteni fogjuk a jövedéki törvényt” – vágta rá egyből Kupa.

“Ez a kampány azért szomorú számomra, mert izzadságszagú” – mondta Medgyessy. “Látni kell, hogy Orbán Viktor csak a saját pályáján vállalja a vitát. Nem ment el a Sláger rádióba. Párhuzamos interjút kért a HVG, nem vállalta. Meghívta beszélgetni Kupa Mihály, arra sem reagált, én nagyon sokszor meghívtam, hiába.”

Kupa hozzátette: így szakad ketté az ország, kettészakad jövedelmileg, kettészakad politikailag. Ezután a Centrum Párt elnöke elköszönt, és búcsúzóul még kedvesen odavetette: “Beszélgess el magaddal!”

Medgyessy erre reagálva kijelentette: az a stílus, hogy saját magával, vagy egy mikrofonállvánnyal beszélgessen a miniszterelnök, nem lesz érvényes a választások után.

Választhassanak a bizonytalanok

Ekkor az Orbán Viktor feliratú pulpitust két alkalmazott levitte a dobogóról és elkezdődött a fórum, amelynek háziasszonya Mélykúti Ilona, házigazdája Bolgár György lett.

Mélykúti elsőként természetesen azt kérdezte, elmegy-e Medgyessy Péter pénteken a vitára, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre. Medgyessy hangosan gondolkozva azt mondta: mérlegelnie kell, mi fontosabb számára: a büszkesége, – és akkor nem enged a zsarolásnak -, vagy az, hogy megmutassa az országnak, van igazi alternatíva. Az a többszázezer bizonytalan, aki még nem döntötte el, hogy kire szavazzon, meg kell hogy ismerje a két gondolkodásmód közötti különbséget.

Kulcsszerepe lehet a mezőgazdaságnak

Bolgár György az első száz napra ígért programról és a forrásokról kérdezte a szocialisták miniszterelnök-jelöltjét.

Medgyessy megnyugtatta Bolgárt, végre lehet hajtani a teljes programot. A magyar gazdaságban van növekedési tartalék és vannak ágazatok, amelyeket teljesen elhanyagoltak az elmúlt időszakban. Van néhány terület, amely gyorsabban növekedhet a többinél, ilyen például a mezőgazdaság.

“Mi lesz a családi gazdaságokkal?” – kérdezte Bolgár. “Tisztességtelen azzal ijesztgetni az embereket falun, hogy az MSZP nem fizeti ki a szövetkezeti üzletrészt.” – mondta Medgyessy. “Megtartjuk a mezőgazdasági támogatások rendszerét, ám míg a Fidesz három ezer emberről gondoskodott, az MSZP kiterjeszti a teljes körre, ami körülbelül 30-40 ezer embert érintene. Az elmúlt időszakban nem a gazdálkodók, hanem az intézmények kapták meg a támogatást. Ráadásul indokolatlanul bonyolult a támogatási rendszer is, ideje egyszerűbbé tenni” – tette hozzá Medgyessy.

Nemzeti kiegyezésMester Ákos kérdéscsokrot adott át Medgyessy Péternek: Mit takar a nemzeti kiegyezés? Van-e barátja a politikai túlodalon? Vannak-e ötletei a kultúrával kapcsolatban? Nagy Sándor milyen tárcát kapna, és érdekli-e az MSZP-t, hogy mit szól ehhez a SZDSZ?

Medgyessy a nemzeti kiegyezésről azt mondta: nem szereti a nagy szavakat, mivel a közgazdaságból jött, de az elmúlt hetekben 112 városban, községben találkozott sokszázezer emberrel. “A legszebb az volt, amikor egy idős bácsi azt mondta: tudja, magában mi a legfontosabb? Az, hogy magában nincs egy fikarcnyi gyűlölet se.” – idézte fel Medgyessy országjáró kampányát.

“A nemzeti konszenzus a problémák megoldásához kell. Abszolút prioritás az oktatás, és rendbetételéhez közös nevezőre kell jutni. Nemzeti egyezség kell az egészségügy átalakításához és a szegénység felszámolásához is. De legfőképpen más hangnem kell.”

Ami a stílust illeti…

“Ami a stílust illeti, nem hagyom magam kizökkenteni a saját stílusomból. Ami az ellenfél stílusát illeti, abban nem vagyok jó. Nem tudok hazaárulózni, kötelezni. Nagyon sokan vannak a másik oldalon, akiket becsülök és vannak barátaim is. Szerintem a politikai élet a versenyről szól, arról, hogy tudok-e olyat mondani, ami másoknak jó. Vagyis nem abban kell versenyezni, hogy másoknak mi rossz, hanem abban, hogy mi jó. Magyarkodni lehet úgy, hogy zászlókra szalagot kötnek a milleniumon, de közben hagyják a magyar falut elszegényedni. Ez felelőtlenség.”

Balázsovits Lajos a kultúra támogatásáról, a pénzek elosztásának központosításáról kérdezte Medgyessyt.

“1989-ben abban reménykedtünk, hogy eljön az egyenlő pályák, egyenlő esélyek korszaka, de tévedtünk.” Medgyessy a Bánk bán díszelőadására emlékeztetett: döbbenten láttam az egyik tévéállomáson, milyen felháborodást gerjesztett, hogy az Uránia avatásán fiatal alkotók tiltakoztak az elosztás rossz időket idéző aránytalanságai miatt. “Azt gondolom, hogy nyilvános legyen minden pályázat, döntse el a szakma, hogy mit támogat. Döntsenek a minisztériumok a keretekről, a művészek pedig a felosztásról.”

Nem lesz a politika fegyvere az APEH és az adórendőrség

Avar János, a Vasárnapi Hírek rovatvezetője ígéreteket gyűjtött be: Válaszol-e hetente az ellenzék kérdéseire?

Medgyessy közölte: nem fogok elbújni a kényelmetlen kérdések elől. “Biztos vagyok benne, hogy a Fidesz erős ellenzék lesz. Jó kormánynak jó, ha erős az ellenzéke. Ami az ellenzékkel való párbeszédet illeti, engem szívenütött, hogy amikor szeptember 11-e után azt javasoltam, üljünk le Orbán Viktorral, mert nemzetstratégiai kérdésekről van szó, és Orbán még válaszra sem méltatott.”

Juszt László szerint sok tíz- vagy százmilliárd forint került tévútra az elmúlt négy évben: Mi lesz a politikai ellenfelekkel? Egy elegáns gesztussal futni engedi őket?

A miniszterelnök-jelölt válasza: Szó sincs róla. A törvénytelenségekért a bűnösöknek meg kell bűnhödniük, de az is biztos, hogy nem lesz a politika fegyvere az APEH és az APEH-rendőrség.

A nők sok mindent jobban tudnak

Hardy Mihály javasolta: Beszéljünk a nőkről!

Medgyessy megnyugtatta: legalább négy-öt női miniszter lesz. “Nem a statisztika miatt, hanem mert egy nő másképpen gondolkodik, és szükséges a döntésekhez az a nyitottság, az a megérzés is, amivel a nők rendelkeznek.”

A Reuters tudósítója arról érdeklődött, mit tenne annak érdekében, hogy Magyarország nemzetközi megítélése javuljon. A bizalmat egy perc alatt el lehet veszíteni – mondta Medgyessy. M”agyarország arra fog törekedni, hogy a szomszédok megbízható partnere legyen. A mostani kormány könnyen feláldozta belpolitikai érdekei oltárán Magyarország korábbi kapcsolatrendszerét és tekintélyét.”

A párbeszéd kifejezést vissza kell hozni a közéletbe – fejezte be a tájékoztatóvá alakult vitát Medgyessy Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik