Belföld

Háborús hangulat az olajpiacon

A közel-keleti konfliktus kiéleződése és az olajfegyver bevetésének iráni és iraki felemlegetése újabb féléves magasságba emelte az olajárakat, mely az éppen meginduló gazdasági fellendülést veszélyeztetheti. Itthon az infláció tervezett alakulására hathat kedvezőtlenül az áremelkedés.

Kedden ismét féléves csúcsot döntött az olaj világpiaci ára. Az Európában irányadó északi-tengeri Brent hordónkénti ára kedden májusi határidőre 6,7 százalékkal – 1,74 dollárral – 27,63 dollárra nőtt, miután a londoni olajtőzsde a húsvéti ünnepek miatt négy napig zárva tartott. A “fekete arany” világpiaci ára január óta barelenként közel nyolc dollárral emelkedett.

Szerdán már csökkent az árNémiképp visszaesett szerdán a határidős nyersolaj ára az amerikai nyersolaj- és üzemanyag-tartalékok emelkedéséről szóló hírre, bár az energiahordozó ára továbbra is hordónként 27 dollár fölött mozog. Kedden az ár rövid ideig átlépte a hordónkénti 28 dollárt is.

A mostani jelentős drágulást az izraeli-palesztin konfliktus elmélyülése okozta, valamint az, hogy Irán, harminc év után újból az olajfegyver bevetésének gondolatával állt elő. Irán szerint az arab országoknak joguk van az olajfegyver bevetésével nyomást gyakorolniuk Izraelre és azokra, akik Izraelt védelmezik. A felhívásra egyedül Irakból érkezett pozitív reakció, a jelentősebb OPEC-tagországok – így Szaúd-Arábia vagy Kuvait – kizárták az olajfegyver bevetésének lehetőségét.

A gazdasági fellendülést veszélyeztetheti a magas olajár

Háborús hangulat az olajpiacon 1Szakértők szerint egy esetleges olajembargó ma már közel sem járna a hetvenes években tapasztalt súlyos következményekkel (akkor az olaj világpiaci ára rövid idő leforgása alatt a négyszeresére szökött). Ugyanakkor a húsvéti áremelkedést követően számos közgazdász ismertette a magas olajárak gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásait.

Az iparilag fejlett államok gazdaságaiban egy 10 dolláros olajár-emelkedés fél százalékos növekedést visz el – áll az OECD egyik jelentésében. Így például Németország esetében a 2002-re vonatkozó 0,75 százalékos növekedési előrejelzés alapos korrekcióra szorulhat. Werner Müller német gazdasági miniszter a német Handelsblattnak elmondta: egyenlőre nincs szükség az előrejelzés módosítására, hiszen az sem bizonyos, hogy az árszínvonal hosszabb távon a jelenlegi szinten marad.

A növekedés fél százalékos csökkenése a legrosszabb pillanatban érné a “nyugatot”. A legtöbb gazdaságkutató intézet és gazdasági intézmény az elmúlt hónapokban rendre pozitívan értékelte a gazdaság jövőbeli állapotát, felméréseikben azonban 25 dolláros maximum hordónkénti olajárral számoltak. Több szervezet – így a Nemzetközti Valutaalap (IMF) – 2002-re szóló előrejelzése még 20 dolláros árakkal számol.

Iraki olajexportA jelenleg napi 1,6 millió hordós, az ENSZ által ellenőrzött iraki kőolajkivitel kétharmadát az Egyesült Államok veszi meg, a napi 20 millió hordós amerikai olajfogyasztás 5 százalékát teszi ki az iraki export. Irán ellen Washington olajimport-tilalmat tart érvényben, így 1995 óta egyetlen hordó olajat sem exportált Amerikába.

A UBS Warburg befektetési bank közgazdásza német lapnak adott nyilatkozata szerint a tartósan 30 dollár körül mozgó hordónkénti olajár az éppen növekedésnek indult gazdaságra leselkedő veszélyek egyik legnagyobbika. Az olajipari szakértő ugyanakkor azt is hozzátette: a közel-keleti helyzet enyhülése esetén az ár akár heteken belül visszazuhanhat a korábbi 20 dollár/hordó körüli szintre. A DIW német gazdaságkutató intézet olajipari szakértője nem tartja valószínűnek az olajárak további emelkedését, meglátása szerint a piac már belefoglalta az árba egy esetleges Irak elleni csapás kockázatait is.

Itthon növekvő inflációval és több költségvetési bevétellel járhat az emelkedés

Hazai szakemberek szerint a tartósan magas olajárak elsősorban az infláció kedvezőtlen alakulását hozhatják magukkal, az azonban egyelőre bizonytalan, hogy a mostani emelkedés mikor éri el a magyar autósokat és végső soron a fogyasztót. A magas olajár emellett a kőolajszármazékok magas adótartalma miatt, jelentősen növelhetik a költségvetés bevételeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik