Belföld

Andersen – meghiúsul a globális fúzió a KPMG-vel

Az Enron-botrány miatt megroggyant Andersen leánycégeinek partizánakciói következtében lemaradt a biztonságot nyújtható KPMG-nászról. Mostantól a nagy auditcégek kedvükre csemegézhetnek az Andersen-filiálék között.

Andersen – meghiúsul a globális fúzió a KPMG-vel 1Az önálló életet élő Andersen-leányok saját fúziós tárgyalásai miatt, az Andersen és a KPMG bejelentette, hogy véget vetnek az USA-n kívüli érdekeltségeket érintő tárgyalásoknak. A végső lökést a spanyol Andersen-cég adta, amely a Deloitte&Touche-sal készül összeolvadni. Ha létrejött volna a globális fúzió, úgy egy 140 ezer alkalmazottat foglalkoztató évi 12,2 milliárd dollár árbevételű cégóriás jöhetett volna létre.

Nincs még új vezérEgyelőre nem oldódott meg az utódlási probléma, miután a múlt héten távozott a cég éléről Joseph Berardino. A legesélyesebb jelöltnek Aldo Cardosot tartják, aki a 18 tagú igazgatóság elnöke. Várhatóan még a héten megválasztják az új vezérigazgatót.

A döntés természetesen nem azt jelenti, hogy sehol a világon nem fog az Andersen a KPMG-vel egyesülni – például Németországban, Nagy-Britanniában és Kanadában tovább folynak az egyeztetések -, csak azt, hogy nem kényszerítik egyik leányra sem az anyacég döntését. A közép-kelet-európai régióban is megkezdődtek a tárgyalások a KPMG-vel, és egy gyors fúziót helyzetek kilátásba, egyelőre azonban nem tudni, hogy a mostani bejelentés – kötelezettség megszűnése után -, hogyan befolyásolja ezen terveket.

A döntés mindenesetre kellemesen érintheti az Ernst&Youngot, a PricewaterhouseCoopers-t és a Deloitte&Touche, hiszen mostantól kedvükre csemegézhetnek a jól menő Andersen leánycégek között. Mindezt olyan könnyebbséggel, hogy a kevésbé jól prosperáló társaságokat nem kell átvenniük, ami egy globális fúzió esetén elkerülhetetlen lenne.

A büntetőjogi következményekkel is szembesülni kénytelen auditcég Latin-amerikai érdekeltségei egyes források szerint a Deloitte&Touche-t tartanák a legmegfelelőbb társcégnek. Szingapúr, Fülöp-szigetek, Malajzia és Tajvan megfigyelők szerint legnagyobb eséllyel az Ernst&Youngot fogja választani, ahogy azt az orosz, ausztrál és új-zélandi érdekeltségek tették. Japánban a tárgyalások megfenekleni látszanak a KPMG-vel, Hong Kong és Kína pedig már elkötelezte magát a PricewaterhouseCoopersnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik