Belföld

Ötszázak klubja – óriáscégek az USA-ban

Meglepő és mulatságos a Fortune magazin legújabb ranglistája az amerikai cégekről . Meglepő, hiszen az olajmulti, az Exxon elvesztette első helyét a kiskereskedelmi óriással, a Wal-Marttal szemben. Emellett mulatságos is, minthogy az időközben csődöt jelentett Enron a listán még ötödik.

Ötszázak klubja – óriáscégek az USA-ban 1Hogyan történhetett? – teszi fel a Fortune magazin többször is a kérdést. Előbb azt vizsgálták az újság szakértői, miként törhetett elő az olcsó élelmiszert és non-food termékeket áruló Wal-Mart, és miként válhatott Amerika leghatalmasabb vállalatává. A cég ugyanis 1979-ben még egymilliárd dolláros forgalommal dicsekedhetett, 1993-ban már hetente érte el ezt az árbevételt, miközben manapság már naponta gyűlik be ennyi pénz az áruházlánc kasszájába.

Wal-Mart, a családtagA Wal-Mart szerepét az amerikai fogyasztói társadalomban jól illusztrálja egy Venezuelába költözött amerikai tanárnő nyilatkozata: “a belilleszkedéssel nem volt sok probléma, de hónapokon keresztül a Wal-Marttal álmodtam, annyira hiányzott. Azt képzeltem, hogy az üzletben vagyok, és egyre csak töltöm a bevásárlókocsim.”

A Wal-Mart sikerrecepje

A Wal-Mart sikerreceptje az amerikai vidék mélylélektani ismeretében rejtőzik – mondhatnánk némi közhellyel. 1962-ben, az egyik legszegényebb szövetségi államban, Clinton ex-elnök hazájában, Arkansas-ban alapított cég titka a költségek alacsonyan tartása (szinte mindig a legújabb és leghatékonyabb informatikai rendszereket vezetik be), illetve az eladások mindenáron való felfuttatása. Az úgynevezett “tízlábas” szabály szerint például minden Wal-Mart-eladónak köszöntenie kell a vevőt, amennyiben a vásárló közel jön hozzá.

Valójában tehát a Wal-Mart nem is kereskedelmi, sokkal inkább szolgáltató cég – vélik a Fortune listáját összeállítók. Az áruházlánc sikerét sokféleképpen magyarázzák a szakértők: egyesek szerint az egyik konkurens, a Kmart csődhelyzete erősítette a Wal-Mart pozícióját, mások viszont egy paradox jelenségre hívták fel a figyelmet. Tavaly szeptember 11. után ugyanis az olcsó, kevésbé sikkes holmikat kínáló áruházláncot még azok az amerikaiak is szinte megrohamozták, akik addig soha nem tették volna be a lábukat – presztízs okok – miatt egy ilyen üzletbe. A cég ugyanis egyszerűen az amerikai életmód szimbólumává vált. A rohamléptekkel bővülő forgalom az alapító, Sam Walton örököseit – özvegyét és négy csemetéjét – a 10 leggazdagabb amerikai közé emelte, ha Walton élne, akkor vagyonosabb lenne, mint Bill Gates.

Új korszak: a szolgáltatók átvették az uralmat

Olvassa el……kapcsolódó cikkünket:

Dollármilliárdosok klubja- csak 18 éven felülieknek

A Wal-Mart mostani előretörése új korszakot is jelez, hiszen amióta – 1955-től kezdve – elkészítik a rangsort, mindig a General Motors autógyár, vagy az olajipari mamutcég, az Exxon, a Rockefellerek által létrehozott Standard Oil kései utódja, állt az élen. Egyébként az idén a 100 legnagyobb amerikai cég közül 64-et soroltak a lista összeállítói a szolgáltatók közé.

A Fortune listáján persze a régi nevek is feltűnnek: az Exxon Mobil olajcég a második a forgalom alapján felállított listán. A Chevron és a Texaco fúziója révén egy másik olajipari óriás is alakult tavaly, s így az egyesült cég a lista 8. helyére jött fel. A két amerikai autógyár, a General Motors és a Ford tartja harmadik és negyedik helyét. Az autóiparban amerikai vetélytársuk már nincs is, hiszen a Chrysler egy német cégbe olvadt bele, amely immár DaimlerChrysler néven ismert.

A General Electric (GE) hatodik ugyan, de ez már korántsem a régi, fényforrásgyártásáról vagy más ipari tevékenységéről ismert cégcsoport: bevételeinek jelentős részét a pénzügyi divízió hozza, így a Fortune már nem ipari cégként, hanem szolgáltatóként tartja nyilván. Amikor először tette ezt a magazin, Jack Welch, a GE akkori vezérigazgatója dühöngve telefonált a szerkesztőségbe, de hiába tiltakozott az átminősítés ellen. Ő egyébként is csak nyugdíjasként idegeskedhet otthonában, miután nem sikerült a Honeywell-lel tervezett fúzió.

Hogyan történhetett?

Mi a fenét keres a listán az Enron? Hogyhogy ötödik a listán a csődeljárás alatt álló energiakereskedelmi társaság, amely még javított is korábbi, hetedik pozícióján? A válasz egyszerű: azóta kiderült, hogy a legtöbb publikált Enron-számadatnak köze nem volt a valósághoz. Mindenesetre 2001 első kilenc hónapjában az Enron nagyobb forgalmat (139 milliárd dollárt) mutatott ki, mint a General Electric teljes évi árbevétele (125 milliárd dollár).

A Fortune szakértői azt is hangsúlyozzák, hogy az Enron csődje önmagában még nem jelenti azt, hogy törölni kéne a listáról. A csőd egyébként december másodikán következett be, és a cég máig nem publikálta negyedik negyedéves beszámolóját. A Fortune szakértői ekkor megbecsülték a hiányzó adatot, és beszámították a csökkenő forgalmat október és december között. Így körülbelül 160 milliárd dollárt jósoltak egész évre, de végül úgy döntöttek: nem tesznek kivételt, és mégsem közölnek becslés alapján sorrendet. Éppen ezért az Enron csak 9 havi adatokkal szerepel a listán, a már említett 139 milliárddal.

A tíz
legnagyobb amerikai cég rangsora
2002-es helyezés Elõzõ évi helyezés Cég Árbevétel (Mrd USD)
1. (2.) Wal-Mart 219,8
2. (1.) Exxon Mobil 191,6
3. (3.) General Motors 177,3
4. (4.) Ford Motor 162,4
5. (7.) Enron 138,7
6. (5.) General Electric 125,9
7. (6.) Citigroup 112,0
8. (20.)* Chevron Texaco 99,7
9. (8.) IBM 85,9
10. (11.) Philip Morris 72,9
* A Chevron önmagában csak
20. volt korábban, Forrás: Fortune

Ajánlott videó

Olvasói sztorik