Belföld

Tőzsdehét – fogd rá a nyuszira!

A húsvéti ünnepek előtti héten nem mutattak nagyobb elmozdulásokat a nemzetközi részvénypiacok. A magyar tőzsdén szinte megállt az élet, az index szép lassan araszolgatott lefelé.

Biztató jelek láttak napvilágot az előző héten: a német, a francia, valamint három amerikai bizalmi index is jóval a várakozáson felüli értékkel örvendeztette meg a részvénypiacokat. Közülük is főképp a hatalmasat ugró Conference Board fogyasztóiklíma-indikátor sugallt optimizmust.

Nyugaton a helyzet változatlan

Véglegesítették az Egyesült Államok negyedik negyedéves GDP növekedésének számait is. A minden várakozást felülmúló 1,7 %-os adat már a Fed kamatemelésének esélyét is javította, ami némi visszafogottságra sarkallta a befektetőket. Nem állt meg az olaj árfolyamának emelkedése, a brent olaj jegyzése 26 dollárra szökött Londonban.

Vállalati oldalról a Juniper Networks árbevétel előrejelzésének csökkentése hűthette volna le a kedélyeket, ha a piac már jóval korábban nem jutott volna hasonló véleményre. Így azonban az általános várakozásokkal egybecsengő célt megfogalmazó társaság részvényeinek kurzusa még emelkedett is.

Az észak-amerikai tőzsdék szereplői a három napos hétvége előtt a lehető legkényelmesebb megoldást választották, a Dow és a Nasdaq szinte változatlan indexértékekkel masírozott át áprilisba.

Európában pozitív teljesítményt produkáltak az indexek, Párizsban közel két százalékkal emelkedett a helyi tőzsdemutató.

Pénz- és értékpapírpiacEgyöntetűen emelkedtek a múlt héten megtartott aukciókon az éven belüli papírok hozamai. Hétfőn és pénteken tíz-tízmilliárd forint értékű MNB kötvény szerepelt a terítéken. A beérkezett ajánlatok értéke egyik esetben sem érte el a húszmilliárd forintot, a hozamszint mindkét esetben kilenc bázisponttal emelkedett, 8,37, illetve 8,46 százalékra. Nem volt keresett a legrövidebb diszkont kincstárjegy. A felajánlott huszonötmilliárdnyi papírra mindössze hétmilliárddal több ajánlat érkezett, így az aukciós átlaghozam 8,43 százalék lett, ami szintén kilenc bázispontos emelkedésnek felelt meg. Jelentős kereslet mutatkozott viszont a hosszabb papírok iránt. A felajánlott harminc-harminc milliárdnyi papírra a hat hónapos DKJ esetében hetven, a tizenkét hónaposnál közel százmilliárdos jegyzési szándékot regisztráltak. Az ÁKK végül harmincöt-, illetve negyvenmilliárd forintra emelte a kibocsátott mennyiséget. A rövidebb diszkont átlaghozama 8,42, a hosszabbé 8,34 százalék lett, ami tizenhét, illetve nyolc bázispontos emelkedést jelentett a két héttel ezelőtti kibocsátásokhoz képest. A másodpiacon tovább mérséklődtek az éven túli papírok hozamai, miközben a rövid oldalon ellentétes irányú folyamat játszódott le. A DWIX index értéke ismét két bázisponttal csökkent (8,35 százalék). A forint árfolyama kismértékben gyengült a dollárral (279,3) szemben, a sávban erősödést mutatva 11,85 százalékon zárt.

Forgalomkorlátozás a BÉT-en

Itthon a napi átlagforgalom a hárommilliárd forintot sem érte el, pénteken pedig egy sok éves negatív rekordnak is tanúi lehettünk: 1997 nyara (tehát a Matáv bevezetése előtti időszak) óta nem volt példa arra, hogy mindössze 1,2 milliárd forint értékben kereskedjenek magyar részvényekkel a BÉT-en.

Makroadatból csak eggyel számolt a piac a héten. A negyedik negyedéves GDP növekedés mértéke keveseknek okozott álmatlan éjszakákat, mivel az előzetes becsléssel egyező 3,3 százalék látott napvilágot.

A BUX nem sokat változott: kedden mindössze négy-, csütörtökön egypontos elmozdulással zárt, az index egy százalékon aluli veszteséggel zárta a hetet. A tárgyidőszak nyertese az Inter-Európa Bank részvénye volt. A bank áprilisban tartandó közgyűlésén ugyanis a tőzsdén szereplő A” sorozatot kedvezően érintő döntések várhatók A papír kurzusa tizenhárom százalékot ugrott öt nap alatt, így két hét alatt huszonöt százalékkal értékelődött fel. Második helyen az idei tervszámait közzétevő Danubius végzett, a piac nyolc százalékos emelkedéssel díjazta a várható eredménynövekedést.

A legnagyobb papírok kevésbé jól szerepeltek. Az Egis újabb négy százalékkal erősödve, 15.000 forinttal új árcsúcsot döntött ugyan, és ezúttal a Matáv is felfelé mozgott, miután elkerülte a Moodys által leminősített anyacége sorsát. Mindez azonban nem tudta ellensúlyozni, hogy az OTP Bank kurzusa négy százalékot meghaladó mértékben csökkent. A legnagyobb bank részvénye lett a hét vesztese, megelőzve a Zalakerámiát és a Fotexet, valamint a csúszó honvédelmi tender hatása alatt álló Rábát.

A mától életbe lépő új indexkosárban egyébként a Fotex és a Zalakerámia papírjai már nem szerepelnek, de a BÉT az OTP Bank részvényének súlyából is jócskán faragott.

Ami lesz

Míg Európában még tartott a hosszú hétvége, addig a tengerentúlon a vártnál csaknem egy ponttal jobb ISM üzleti bizalmi index már bendította a verklit. A jónak számító adat, valamint az építőipari kiadások reményeket meghaladó februári bővülése ellenére a Wall Street eséssel kezdte az áprilist, amiben a közel-keleten ismét erősödő feszültség is szerepet kaphatott. A BÉT zárva tartott, ám vélhetően normál üzemmódban sem okozott volna nagy ármozgásokat a hír, hogy a szocialisták esetleges választási győzelme esetén Nagy Sándor tölti be a gazdasági miniszteri pozíciót.

Holnap beindul a bolt az öreg kontinensen. Az eurózónában makroadat-dömping várható (munkanélküliség, üzleti és fogyasztói bizalom, termelői árindex), itthon pedig a folyó fizetési mérleg februári előzetes adata jelenik meg. Csütörtökön az ECB és a Bank of England is ülésezik, bár kamatmódosításra egyelőre nem kell készülnünk.

A hét utolsó kereskedési napján az Egyesült Államok munkaerőpiaci adatai okozhatnak meglepetést, amint tették azt az elmúlt két hónapban is. Ráadásul az eredményközlési szezon első fecskéjeként a Dow Jones-tag Alcoa fémipari tröszt is ezen a napon publikálja első negyedéves számait.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
8112,7
-0,71 %
13,76 %
Varsó WIG
15026,4
-1,38 %
7,93 %
Prága PX50
428,7
-0,16 %
8,64 %
Frankfurt DAX
5397,3
0,58 %
4,60 %
Párizs CAC
4688,0
1,88 %
1,37 %
London FTSE
5271,8
0,41 %
1,04 %
Nikkei 225
11204,9
-1,24 %
6,28 %
Hang Seng
11032,9
1,56 %
-3,20 %
Dow Jones IA
10403,9
-0,23 %
3,82 %
Moszkva RTS
350,8
0,92 %
34,88 %
Mexikó BOLSA
7361,9
-1,04 %
15,53 %
Rio Bovespa
13254,6
-0,43 %
-2,38 %
Nasdaq
1845,4
-0,33 %
-5,39 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik