Belföld

Vezet? Inkább szívjon, mint igyon!

Egy brit kutatóintézet felmérése szerint egy pohár bor jobban csorbítja a vezetési képességet, mint egy szál marihuánás cigaretta. A legfigyelmetlenebb vezetőknek azok bizonyultak, akik mindkét tudatmódosítószert alkalmazták.

Új megvilágításba helyezi a brit Transport Research Laboratory tanulmánya a kormányok az erőfeszítését, amely a marihuánás cigarettát fogyasztók számára megtiltaná az autóvezetést.

A kísérlet során 15 önkéntessel vagy alkoholt itattak, vagy füves cigit szivattak, vagy a kettőt kombinálták. Ezt követően egy pszichomotoros tesztet, illetve egy kifinomult autóvezetési szimulációt végeztettek el velük.

Vezet? Inkább szívjon, mint igyon! 1De hol itt az út közepe?

Az részvevők vagy annyi szeszes italt fogyasztottak, hogy véralkoholszintjük 50 mg/100 ml-re emelkedjen – Nagy-Britanniában 80 mg/100ml az engedélyezett limit -, vagy egy olyan speciálisan elkészített jointot szívtak, amely ugyanezt a tudatmódosult állapotot idézte elő.

A kísérlet szerint a marihuánát szívóknak szignifikánsan csupán egy képessége romlott, az állandó követési távolság tartásával gyűlt meg a bajuk. A beszívott résztvevőknek nyolcas alakú pályán nehézséget okozott az állandó sebesség tartása és az úttest közepének követése.

A mobiltelefon az alkoholnál is veszélyesebbA Transport Research Laboratory egy másik, most nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a a mobiltelefon-használat sokkal inkább akadályoz a vezetésben, mint a megengedett alkoholszint csekély mértékű átlépése. A kísérletek szerint a telefonáló autósok reakcióideje 30 százalékkal nagyobb, mint a spicces vezetőké, és csaknem másfélszerese a nem telefonáló, tisztafejű vezetőkének. A tanulmány nyilvánosságra hozatala után az egyik brit biztosítótársaság máris jelezte, hogy támogatná, ha törvényileg betiltanák a mobiltelefon mindenféle használatát vezetés közben.

Óvatos, tudatmódosult vezetők

Az alkoholt fogyasztók számottevően gyengébben teljesítettek, mint a fűvet szívók. Azok pedig, akik a valóság körvonalainak meglazításához mindkét szert használták, még rosszabul szerepeltek, megerősítve azt a teóriát, hogy a két tudatmódosító hatása kumulálódik.

A tanulmány szerint komoly különbség mutatkozott a kétféle szert használók vezetési stílusa között is: míg a marihuánát szívók sokkal óvatosabb vezetéssel ellensúlyozták állapotukat, az alkoholt fogyasztóknál ugyanez a kompenzánció nem volt jellemző.

Mit mérne a szonda?

Jelenleg nincs olyan megbízható, gyors eszköz a rendőrök kezében, amellyel tesztelni tudnák, hogy a vezető fogyasztott-e könnyűdrogot. A New Scientist online újság szerint nem is valószínű, hogy a közeljövőben sikerül villámgyors, helyszíni drogszondát készíteni. De ha sikerül is, marad a kérdés, hogy hol húzzák meg a marihuánafogyasztás határát az autósok számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik