Belföld

XX. Magyar Sajtófotó kiállítás

Újra hagyományos helyén, a Néprajzi Múzeumban tekinthető meg a mintegy 300 sajtófotót bemutató tárlat. Az újak mellett az elmúlt húsz év terméséből is láthatnak válogatást az érdeklődők.

XX. Magyar Sajtófotó kiállítás 1A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága által közösen meghirdetett pályázatra 254-en juttatták el munkáikat, a pályázaton kilenc kategóriában összesen 2.655 fotó versengett. A zsűri januári döntése után kb. 300 kép kerül idén bemutatásra a 2001. év legjobb sajtófotóiból. A zsűri hír-, képriport-, emberábrázolás-, portréfelvételek, művészet és tudomány, sporteseményeken készült, természet és környezet, társadalomábrázolás és dokumentarista műfajú fotók, a humor, valamint a zsánerfotók kategóriában ítélt oda díjakat.

XX. Magyar Sajtófotó kiállítás 2A sajtótárlattal egyidőben idén további három kiállítás is megtekinthető a Néprajzi Múzeumban. A hagyományokhoz híven kamarakiállítás emlékezik meg a magyar fotóriporter társadalom egyik nagy alakjáról, Munkácsi Mártonról. Munkácsi 30 évesen Berlinbe költözött, ahol az Ullstein Lapok vezető fotóriportere lett. Több száz képe jelent meg a kor vezető illusztrált lapjaiban. 1934-ben emigrált az Egyesült Államokba, ahol a Harper’s Bazaar alkalmazta. Mozgalmas, élettel teli, szabadban készített divatfotóival iskolát teremtett. A két kiállítással egyidőben Visszapillantó tükör címmel az elmúlt húsz év legjobb sajtófotói is bemutatásra kerülnek. A Mosolyogva könnyebb című tárlat fotói napjaink derűs pillanatait örökítik meg.

A kiállítások április 21-ig tekinthetők meg a Néprajzi Múzeumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik