Belföld

Választási vita – már előtte összevesztek

Úgy látszik, elmarad a Fidesz-MDF és az MSZP közötti vitasorozat, miután az igazságügyi miniszter, Dávid Ibolya nem volt hajlandó plazmaképernyős háttér előtt beszélgetni Bárándy Péter szocialista miniszterjelölttel.

Botrányos körülmények között kezdődött, pontosabban nem kezdődött el a Fidesz és az MSZP közötti szakpolitikusi vita csütörtökön. Az eseményre az újságírókat csak nagy nehézségek után engedték be, többen egyáltalán nem jutottak be a Millenáris Park csarnokába.

Választási vita – már előtte összevesztek 1Ezután a Fidesz-MDF tiltakozott a szocialisták háttérmegoldása ellen: szerintük nem szabad mozgó, változó hátteret megjeleníteni, csakis statikus látványba egyeztek volna bele. Isépy Tamás, a Fidesz képviselője szerint nem abban állapodott meg a két párt, hogy “showműsort csinálnak, hogy felléptetik Anettkát”.

A kérdésben egyeztetés kezdődött, de nem született eredmény. A szocialistákat képviselő Gál J. Zoltán kijelentette, hogy a Fidesz felrúgta a szerdán aláírt megállapodást. Abban szó szerint az áll, hogy minden párt maga készíti el a vitában szereplő politikus mögött a hátteret, tehát a szöveg nem tiltja, hogy ott vetített grafikonok, ábrák jelenjenek meg.

A FigyelőNet kérdésére Gál kijelentette: a szocialisták beleegyeztek volna a pódium egyik, szocialista oldalán látható plazmatévé kikapcsolásába, de a későbbi vitákon, különösen a pénzügyminiszter-jelöltekén szerették volna használni a táblázatok bemutatására a képernyőt. A Fidesz ezt is elutasította.

Választási vita – már előtte összevesztek 2Bárándy Péter utóbb elmondta: szerinte a vita a jelenlegi igen rossz közhangulat javítását szolgálhatta volna – ha megvalósul. Ezért nem örül annak, hogy elmaradt. Dávid Ibolya azt hangsúlyozta: vitatkozni jött, nem veszekedni.

Később Gál J. Zoltán közölte azt is, meglepve tapasztalták: a szocialista pártnak a Millenáris Park igazgatósága 6,5 millió forintról szóló számlát nyújtott be a rendezvény előtti éjszakán. Azt is furcsállotta Gál, hogy a Közgazdaság-tudományi Egyetem rektora megakadályozta az AIESEC április 5-ei rendezvényét, szabaddá téve ezzel az épületet a miniszterelnök számára. Ugyanakkor a szocialisták nem kaptak közterületfoglalási engedélyt az egyetem körüli területre a biztonsági okokra hivatkozó rendőrségtől erre az időpontra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik