Belföld

A részvényelemzők fanyalognak az Oscar-díjakon

Érdemes-e Oscarra spekulálva médiacégekkel bővíteni a portfóliót? Először osztanak díjat animációs film kategóriában - díj nélkül kullog-e haza a Walt Disney stúdió? Vasárnap este kiderül, hogy kik nyerik az idei Oscar-díjakat.

Akik profitálhatnakA legjobb film kategória jelöltjei és készítői:

•Egy csodálatos elme – Vivendi Universal

•A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége: New line Cinema, AOL Time Warner tulajdona

•Moulin Rouge – 20th Century Fox, News Corp tulajdona

•Gosford Park – USA Networks Inc.

•In the Bedroom – Miramax, a Walt Disney tulajdona

Oscar-díjas részvények: Érdemes-e Oscarra spekulálva a portfóliót médiacégek részvényeivel bővíteni? Elemzők szerint felesleges.

Persze a díj többletbevételt generál a film készítői számára: rövid távon egy legjobb film vagy legjobb színész/színésznő szobrocska 5-10 százalékkal több jegyeladást jelent. Hosszú távon pedig jól jön az elismerés a DVD- és videóeladásoknál.

Ennek ellenére a szakértők úgy vélik, felesleges spekulálni: az Oscar miatti többletbevételek csupán csepp a tengerben a nagy stúdiók éves forgalmához viszonyítva. Mi az a plusz 100 millió dollár a Gyűrűk Urát készítő New Line Cinema anyacégének, az AOL Time Warnernek, amikor éves forgalma 38 milliárd dollárra rúg?

Animációs filmek – Shrek összecsap a szörnyekkel: Az Oscar 74 éves történetében idén először osztanak díjakat animációs film kategóriában. A dolog bája, hogy elképzelhető: a Walt Disney stúdió, amely hosszú évekig állhatatosan lobbizott a kategória bevezetéséért, mégsem ünnepelheti szoborral az estét.

A részvényelemzők fanyalognak az Oscar-díjakon 1A díjért ugyanis a Disney stúdió rémisztő szörnyeinek (Szörny Rt.) a DremWorks szókimondó, morcos, de aranyszívű ogréjével, >Shrekkel kell megvívnia..

Meglehet azonban, hogy az animációs kategória nem lesz hosszú életű. Ahhoz ugyanis, hogy egy kategóriában győztest hirdessenek, legalább nyolc, egész estés jelölés szükséges, ám látva a stúdiók ódzkodását az animációs filmektől, nem biztos, hogy jövőre is összejön a kvalifikációhoz elengedhetetlen “filmtermés.”

A női Super BowlAz amerikai reklám és hirdetési ipar az Oscar átadását nemes egyszerűséggel a női Super Bowl meccsnek nevezi, hisz a körülbelül 70 millió néző többsége a gyengébb nemhez tartozik. A legnagyobb amerikai média cég, az Initiative Media North America által készített közvéleménykutatás szerint az alábbi művek, művészek térhetnek diadalittasan haza:

Legjobb film:

Egy csodálatos elme (a válaszolók 45 százaléka vélekedett így)

Legjobb színész: Russel Crowe – Egy csodálatos elme (52%)

Legjobb férfi mellékszereplő: Ian McKellen – A Gyűrűk Ura Gandalfja (62%)

Legjobb színésznő: Nicole Kidman – Moulin Rouge (35%)

Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Connely – Egy csodálatos elme (51%)

Legjobb rendezés: Ron Howard – Egy csodálatos elme (47%)

Legjobb animációs film: Shrek (70%)

Legjobb külföldi film: Senkiföldje – Bosznia (43%)

Legjobb zene: Paul McCartney, Vanilla Sky

Oscar-díjas szoftverek: Ha Russel Crowe idén is Oscart nyer, Spencer Tracy és Tom Hanks után ő lesz a harmadik színész, akinek sikerül két egymást követő évben is diadalmaskodni. Néhány tech cég szemében azonban ez nem teljesítmény: a grafikai szoftverekkel foglalkozó Discreet – az Autodesk tulajdonában van – öt éve ül a trónon: a legjobb vizuális és speciális effekt kategória elmúlt öt évi nyertese mind az ő szoftverét alkalmazta.

Biztosan borítékolható a hatodik szobor is: a kategória idei három jelöltje (A.I. Mesterséges Értelem, Pearl Harbor, A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége) szintén a Discreet szoftverét használta.

Hasonló hírnévnek örvend az Avid Technology Film Composer névre hallgató vágószoftvere. A tavalyi (Traffic) és a tavalyelőtti (Matrix) siker után az Avidnek újra elhibázhatatlanul nagy esélye van a győzelemre: a jelöltek – Memento, Egy csodálatos elme, A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége, Sólyom végveszélyben – mind Film Composerrel készültek.

Ennek ellenére az elemzők a tech cégek esetében sem ajánlják a spekulálást, igaz, az Autodesk és az Avid enélkül is népszerűségnek örvend mostanság a befektetők körében.

Így keletkezik Oscar: Az amerikai filmgyártás legnagyobb presztizsű díját, a 33 centiméteres, több mint 4 kilós szobrot hatvan évig egy chicagói kézműves üzemben készítették, 19 évvel ezelőtt azonban a készítés jogát az R.S.Owen cég nyerte el.

A részvényelemzők fanyalognak az Oscar-díjakon 2Azóta minden év január végén a cég hozzákezd szokásos, három-négy hetes Oscar előkészületeihez, ennek során 55-60 szobrot készítenek. Az évi 12 millió dolláros bevétellel büszkélkedő cég számára a szobrocskák csupán a forgalom elenyésző, körülbelül egy százaléknyi részét adják.

Az R.S.Owen neve jól cseng a “díjkészítő iparágban”, ők készítik többek között az Emmy, az MTV Music Wideo, és a Super Bowl trófeákat is.

Spekulálás helyett fogadás. Aki úgy érzi, hogy mindezek után szívesen játszana és fogadna az Oscar-díjasokra, keresse fel a Hollywood Stock Exchange és a NewsFutures oldalait, amelyeken virtuális pénzével ingyen tippelhet és kereskedhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik