Belföld

Repülőgép vásárlást finanszíroz a Kereskedelmi és Hitelbank

A MALÉV Rt. a napokban szerződést írt alá két 50 fős CRJ 200 ER típusú repülőgép megvásárlására. A vételár hetven százalékára banki konzorcium nyújtott hitelt, melynek tagjai a Kereskedelmi és Hitelbank Rt., a KBC Finance Ireland, valamint a Magyar Export-Import Bank Rt.

A 2002. március 14-én aláírt megállapodás több szempontból is egyedülállónak számít a magyarországi finanszírozási gyakorlatban. Magyarországon ez az első menetrendszerinti közlekedésű repülőgép vásárlásához nyújtott kereskedelmi banki hitel. A pénzintézetek pályázat útján nyerték el a megbízást.

A hitel nagyobb hányadát a K&H Bank és a KBC Finance Ireland nyújtja. Az Eximbank hitelezői szerepe mellett a hitelek visszafizetésére részleges garanciát is vállalt. Az ügylet külön érdekessége, hogy mindössze 23 nap állt a banki konzorcium rendelkezésére a megkeresésétől a végleges szerződési feltételek rögzítéséig. A Kereskedelmi és Hitelbank univerzális bankcsoportként, a strukturált és projektfinanszírozás egyik piacvezetőjeként képes volt a KBC Aerospace Finance bevonásával a rövid idő alatt is az ügylet zárására.

A több tízmillió USD-t kitevő hitelt tíz éves futamidőre veszi igénybe a MALÉV Rt. A Kereskedelmi és Hitelbank a jövőben is kész együttműködni a céggel, amennyiben további repülőgépek vásárlásáról döntene. A KBC Bank, amely a Kelet-Közép-Európai régió második legnagyobb pénzügyi szektorbeli befektetője, ezzel a szerepvállalásával a visegrádi országcsoporton belül újabb finanszírozási profilt jelenített meg.

A Kereskedelmi és Hitelbank Magyarország egyik vezető nagybankja, amely a vállalati banki szolgáltatások terén piacvezető, a lakossági banki piacon pedig a második legnagyobb pénzintézet. A K&H – univerzális bankcsoportként – a befektetési szolgáltatások legszélesebb skáláját kínálja ügyfeleinek. Termékpalettáján szerepelnek a legkülönfélébb lakossági betéti és hiteltermékek, vállalati számlavezetés és hitelezés, vagyonkezelés, lízing, faktoring, élet- és nyugdíjbiztosítás, valamint egyéb befektetési szolgáltatások.

További információ:
Farkas Adirenne
Közkapcsolati és Kommunikációs Főosztály
Kereskedelmi és Hitelbank Rt.
Tel: 328-98-30
e-mail:adrienn.farkas@khb.hu
http://www.khb.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik