Belföld

Világsztárok a 22. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Március első két hetében a magyar főváros 50-60 helyszínén 180 esemény várja az érdeklődőket. A fesztivál kínálatában a komoly- és könnyűzenei koncertek mellett helyet kapnak színházi előadások, filmvetítések, szabadtéri programok is.

Megnyílt a 22. Budapesti Tavaszi Fesztivál. (2002. március 16. – április 01.)

Világsztárok a 22. Budapesti Tavaszi Fesztiválon 1Már januárban tucatnyi előadásra csak állójegyek, pótszékek voltak kaphatók. Ezek között van a külföldi világsztárok hangversenye, például Igor Ojsztrah a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közös koncertje, Kiri Te Kanawa április 1-jei operaműsora, Gidon Kramer március 24-i kamaraestje. A hazai produkciók iránt is nagy az érdeklődés. A Budapesti Fesztiválzenekar koncertjei már teltházasak, csakúgy mint a KFKI-Kamarabalett LGT-számokra készült balett-programja, a Pécsi és a Győri Balett műsora.

Hagyományosan a zene a főszereplője a fesztiválnak

Számos világhírű művész vendégszerepel idén is Budapesten. A nyitókoncerten, március 16-án a Budapesti Fesztiválzenekar meghívására ismét a magyar fővárosba érkezett Gennagyij Rozsgyesztvenszkij karmester és zongorista felesége, Viktoria Posztnyikova. Budapesten vendégszerepel a Concehtus Musicus Wien, és az Arnold Schönberg Kórus, amelyet a világ egyik legnevesebb karmestere, Nikolaus Harnoncourt vezényel.

Világsztárok a 22. Budapesti Tavaszi Fesztiválon 2A Liszt Ferenc Kamarazenekart Igor Ojsztrah hegedűművész dirigálja. Március 29-én a mélyhegedűs Jurij Bashmet a Moszkvai Szólistákkal, 30-án Fischer Ádám az Új Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral valamint a Wiener Singakademie-vel koncertezik. Dennis Russell Davies vezényletével a Stuttgarti Kamarazenekar március 31-én Bach és Bartók művek mellett megszólaltatja Philip Glass-Ravi Shankar szaxofonkvartettre és vonósokra írt Passages című művét is. Szólóestet ad többek között a spanyol gitárvirtuóz Pepe Romero, valamint a Fazioli-zongorafesztivál keretében Aldo Ciccolini és Muriel Chemin.

A hazai világsztárok közül Vásáry Tamás Kelemen Barnabással koncertezik március 21-i Brahms estjükön, Pauk György pedig Jandó Jenővel kamarázik 27-én. Közösen lép pódiumra Perényi Miklós, Takács-Nagy Gábor, Papp Sándor és Várjon Dénes. Az együttesek között természetesen idén is jelen lesz a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok Kertesi Ingriddel lépnek pódiumra március 24-én, négy nappal később pedig a Matáv Szimfonikus Zenekar Debussy, Bartók és Sztravinszkij műveit játssza. A zárókoncerten Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusokkal Debussy- és Bartók-opuszokat mutat be.

Természetesen a többi művészeti ág is képviselteti magát a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Minden eddiginél komolyabban lesz jelen a tánc, a Nederlands Dans Theater vendégjátéka nyitja a sort. A sokáig méltatlanul mellőzött Dohnányi Ernő műveire Keveházi Gábor és Seregi László készített koreográfiákat. A nagysikerű Mandarin-fesztivál után idén a Carmen féltucatnyi változatát ismerheti meg a közönség, a kortárs balett jeles képviselője Frenák Pál és társulata pedig új produkcióval mutatkozik be.

Az operaprogramban helyet kapott A karmeliták beszélgetései című Poulenc-zenedráma. A világhírű Dennis ONeill Otellót énekli, nem kevésbé népszerű kolléganője, Kiri Te Kanawa pedig április 1-jén ad koncertet a Kongresszusi Központban. A Stuttgarti Állami Operaház vendégjátékában pedig hosszú idő után ismét barokk mű csendül fel, Händel Alcinája.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjából nem hiányozhat az operettfesztivál sem, mely idén Kálmán Imre emlékének adózik. A színházbarátok számos kiváló zenés és prózai produkciókból válogathatnak, a Madách Színház például a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt, március 23-án mutatja be az Anna Karenina című musicalt, a Nemzeti Színház meghívására pedig a modern színház nagy egyéniségei közül Anatolij Vasziljev látogat Budapestre, rendezését április 1-jén láthatja a közönség. A Tivoliban Alföldi Róbert nagy sikerű Macbeth-rendezését játsszák.

A jazzkedvelőkre is gondoltak a rendezvény szervezői. A Thália Színházban a Turtle Island String Quartet vendégszerepel március 21-én, a Budapest Kongresszusi Központ színpadán Andreas Vollenweider és barátai lépnek fel, utána pedig az Oregon Együttes muzsikál március 22-én.

Újdonságok a fesztiválon

Világsztárok a 22. Budapesti Tavaszi Fesztiválon 3A tavaszi szünetre való tekintettel idén bővült a fesztivál gyerek- és szabadtéri programjainak listája. Március 28. és április 1-je között kerül sor a Junior Gyerekfilm-fesztiválra, melyen a legsikeresebb ifjúsági filmeket láthatják a fiatalok, így többek a Macskafogó, Szaffi, A szeleburdi család, a Keménykalap és Krumpliorr, a Pál utcai fiúkat vetítik. Az előadások után a filmek szereplőivel találkozhatnak, illetve beszélgethetnek a gyerekek és kézműves foglalkozások is várják az érdeklődőket.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál megnyitója alkalmából a Szabadtéri kavalkád folytatásaként március 22-én Nyíregyháza mutatkozik be a Vörösmarty téren, 23-án és 30-án pedig Duna-menti népek folklórját ismerheti meg a közönség.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeiről további információk a Fesztiválközpont honlapján, a http://www.festivalcity.hu címen elérhetőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik