Belföld

Gyorsabban áll talpra az USA gazdasága

A Merrill Lynch és a Salomon Smith Barney úgy véli, hogy az amerikai gazdaság a korábban prognosztizáltnál gyorsabban találja meg a kiutat a recesszió zsákutcájából.

Irány a 6 százalék

“A világ legnagyobb gazdasága 6 százalékhoz közeli mértékben bővül majd az első negyedévben” – jelezte Bruce Steinberg, a Merrill Lynch vezető közgazdásza. Ez lényegesen meghaladja a szakember eddigi, 3,5 százalékos várakozását. Steven Wieting, a Citigrouphoz tartozó Salomon Smith Barney közgazdásza 5 százalékos növekedést vár az év első három hónapjában.

“Most kezdjük látni a növekedés önmagát erősítő jellegét” – nyilatkozta a Bloomberg rádiójának Gerald Cohen a Merrilltől. A múlt héten napvilágot látott kormányzati jelentés a vállalati készletek vártnál jobb alakulásáról arra enged következtetni, hogy növekvő fogyasztási és beruházási kereslet kíséri a vállalatok növekvő kibocsátását.

Változnak az idők

Nem is olyan rég, tavaly decemberben még úgy vélték a vezető közgazdászok, hogy az amerikai gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodni fog az első negyedévben. A Merrill és a Salomon frissített várakozásai ehhez képest kirobbanó optimizmusról számolnak be. Bár a két jelentés gyakorlatilag a legoptimistább a neves Wall Street-i cégek körében, a Bloomberg által megkérdezett 18 elemző már átlagosan is 3,1 százalékos bővülést vár az Egyesült Államok gazdaságától az év első három hónapjában.

Ha mindez beigazolódik, dicséret illeti majd a tengerentúli szabályozókat, hogy villámgyorsan elkergették a recesszió ördögét. Az USA gazdasága 2000 második negyedévében bővült utoljára 5 százalékot meghaladó mértékben. Az akkori növekedés éves szinten 5,7 százalékot tett ki.

A vállalati eredmények is javulnak

Az amerikai vállalatok túlnyomó többsége javuló eredményekről számolhat be befektetőinek a várakozások szerint – áll az ABN Amro legfrissebb jelentésében. A befektetési bank arról számolt be, hogy több vállalat számol be a részvényenkénti eredmény (EPS) javulásáról, mint amennyi az EPS romlását kénytelen megosztani befektetőivel. Ez a kedvező arány 2000 augusztusa óta először fordul elő – áll a jelentésben.

Alla Goudzinskaya, az ABN Amro kvantitatív elemzője rámutatott, milyen fontos a vállalati nyereségességi adatok javulása: “az USA, pontosabban az amerikai vállalati szektor rántotta magával a világot a recesszióba; és most úgy látszik, hogy az egészséges növekedés visszatérítésében is élenjáró szerepet fog betölteni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik