Belföld

Más világ – Nicole Kidman jutalomjátéka

A II. világháborúnak vége, de Grace (Nicole Kidman) férje nem tért vissza a frontról. A nő egyedül neveli gyerekeit, Anne-t és Nicholast egy vidéki kastélyban.

Más világ – Nicole Kidman jutalomjátéka 1A házban állandó a csönd, mert Grace feje a legkisebb zajra is hasogatni kezd. Állandó a sötétség is. A gyerekek rendkívül furcsa kórban szenvednek: a direkt napfény megbetegíti őket. Ráadásul anyjuk konok szigorúsággal neveli beléjük a bűntudatot. Csönd van, sötét és lelki terror. Minden adott ahhoz, hogy a gyertyaláng váratlanul táncolni kezdjen, a padló egészen furcsán nyikorogjon, a szú a kelleténél hangosabban percegjen… De ez még csak a kezdet. Anne hiába figyelmezteti anyját, hogy fehér szemgolyójú halottak járkálnak a ház sötét folyosóin, Grace mindenre talál magyarázatot. Ám egyre ingerültebb, és a cselédek nem értik a frusztrált anyukát. Grace úgy érzi, lassan mindenki ellene fordul, a gyerekek pedig félnek. Minden összezavarodik.

Aki egy szokásos, ijesztegetős horrora gondol, az alaposan téved. A Más világ banális helyzeteket, a műfaj közhelyeit használja zseniális eredetiséggel. Egy helyszínen vagyunk, kevés szereplővel, a szokott sokkeffektusok és trükkarzenál nélkül, a hatás mégis elementáris. Alejandro Amenábar író-rendező – aki mellesleg a Vanília égbolt eredetijét jegyzi – tökéletesen kézben tartja Nicole Kidman játékát, és olyan mesét kerekít, amelynek végiggondolásához erős idegek kellenek. A film után este a barátnőnk esetleg arra kér minket, ne kapcsoljuk le a lámpát addig, amíg el nem alszik. És mi hálásak leszünk neki ezért!

Más világ – The Others, 2001. Színes, amerikai film, 101 perc. Író-rendező: Alejandro Amenábar, operatőr: Javier Aguirresarobe. Főszereplők: Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Christopher Eccleston, Alakina Mann. Forgalmazza a Budapest Film.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik