Belföld

Védett nők – a terhesség

Ha egy nőnek felmondanak, és csak a felmondás közlése után derül ki, hogy terhes, a munkáltatónak kötelessége továbbra is alkalmazni? A válasz igen.

A dolgozó fiatal nők életében nagyon fontos kérdés, hogy mikor vállaljanak gyereket. A munkáltatók sokszor mégsem akarják tudomásul venni, hogy szinte minden nő életében elérkezik az a pont, amikor a családalapítás vágya erősebb a karrierépítésnél.

A magyar jog lehetőséget ad erre a fiatal anyáknak. Ha például egy nő úgy érzi, hogy gyermeke méhen belüli fejlődését a munkahelyi körülményei negatívan befolyásolhatják (egészségre ártalmas munkakör, stressz), haladéktalanul beszéljen erről a munkaadójával és kezelőorvosával a legmegfelelőbb munkafeltételek kialakítása érdekében.

Védett nők – a terhesség 1Felmondási tilalom

A terhes nőket és fiatal anyákat nem fenyegeti a kirúgás veszélye. A felmondási tilalom alapján ugyanis a munkáltató rendes felmondással nem szűntetheti meg munkaviszonyukat a terhesség teljes időtartama alatt, a szülést követő három hónap és a szülési szabadság teljes időtartama alatt.

A rendes felmondás akkor is érvénytelenné válik, ha a felmondás közlésekor a munkavállaló már terhes volt. Mégpedig függetlenül attól, hogy terhességének megállapítására sor került-e, illetve hogy a munkavállaló terhességéről tudomással bírt-e.



Amikor az anya veti el a sulykot

A karriert építő és gyereket vállaló fiatal nőknek ugyan nehéz a dolguk, de mostanában egyre gyakrabban fordulnak elő olyan esetek, amikor az anya viselkedése meglepő. Úgy tűnik, mindent feláldoz a karrierjéért.
Egy külföldi tulajdonban lévő cég magyarországi telephelyén vezető beosztást betöltő, gyermekét szoptató fiatal anya a munkahelyén lévő egyik irodahelyiségben gyerekszobát rendeztetett be. Kék, bárányfelhős falak, mintha a gyermek otthon lenne. A gyerekre fogadott babysitter vigyázott, hogy a vezető állású édesanya dolgozni tudjon. Négyóránként pedig megnézte gyermekét, és munkájától csak a szoptatás vett el időt, utaznia nem kellett. Beosztottja viszont kénytelenek voltak munkahelyükön suttogni, lábujjhegyen járni, mobiltelefonjuk használatát mellőzni, hogy az alvó gyermek fel ne ébredjen.
Az eset sajnos nem egyedi, egy német kézben levő vállalat magyarországi főnöknője, bár anyagilag nem szorul rá, s a német főnök is tárt karokkal várta volna vissza hat hónappal később, három hónapos gyermekét beköltöztette a cég portája mellett lévő kis szobába. Miközben ő tárgyal, babysitter vigyáz gyermekére, ha neki valamiért el kell mennie, a munkatársak pesztrálják. Szoptatni lejár az emeletről két fontos megbeszélés között. Tekintélye azonban meglehetős csorbát szenvedett. Senki sem nézi jó szemmel, hogy anyaként ilyen körülményeket teremt gyerekének.

Munkakör, illetve munkafeltételek módosítása

A terhes fiatal nőnek ahhoz is joga van, hogy munkakörülményeinek módosítását kérje. A törvény lehetőséget ad arra, hogy az eddig betöltött munkájában az egészségügyi állapotának megfelelően módosítsák körülményeit. Egy fiatal anya például olyan helyiségben dolgozott, amely közvetlenül a dohányzásra kijelölt hely mellett volt található. A cigarettafüst beszivárgott a szobába, zavarta. Így az őt alkalmazó cégnek egy új, a dohányzóhelyiségtől távol eső szobát kellett számára kijelölnie.

Ha a fiatal nő olyan munkakörben dolgozik, mely az egészségét veszélyezteti, lehetősége van az adott cégnél ideiglenesen olyan munkát végezni, ami állapotának megfelel. A vállalat azt sem döntheti el egyedül, milyen munkakörbe helyezi át a terhes nőt vagy a fiatal anyát, ahhoz a munkavállaló beleegyezése szükséges.

Egy terhes nő például folyamatos stressz-hatásnak volt kitéve közvetlen főnöke miatt. A vállalt napi 8 órás munkaidő sokszor hosszabb volt. A fiatal nő orvosához fordult, aki indokoltnak találta, hogy maximum napi 6 órás munkavégzésre legyen kötelezhető. Főnökének tehát kötelessége volt a munkaszerződését módosítania. Ezt követően maximum napi 6 órában kellett munkát végeznie. Továbbra is addigi fizetését kapta kézhez, bár a munkabéren felüli egyéb juttatásokat főnöke jogszerűen megvonhatta tőle, s ezt meg is tette.

Védett nők – a terhesség 2Munkavégzési kötelezettség alóli felmentés

Kirúgásról még akkor sem lehet szó, ha az adott vállalat nem tud a nő egészségi állapotának megfelelő munkakört felajánlani. Ebben az esetben ugyanis köteles a munkavégzés alól felmenteni, a munkabér kifizetése mellet.

Ha egy nő terhességével összefüggésben elvégzett orvosi vizsgálatok miatt nem dolgozik, a főnökének nincs joga ezért felelősségre vonni vagy hátrányosan megkülönböztetni. Erre az időtartamra ugyanis mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. Természetesen nem léphet csak úgy le munkaideje alatt, előzetesen szólnia kell. Az okos munkáltató pedig általában igazolást kér az orvostól, hogy a lógást megakadályozza.

Egy fiatal anyát arra sem lehet kötelezni, hogy gyermeke hároméves koráig más helyiségben dolgozzon, ha nem akar. Kizárólag az ő beleegyezésével kerülhet másik szobába.

Az éjszakai munka is tilos. Egy fiatal nő terhessége megállapításától gyermekének egyéves koráig nem végezhet éjszakai munkát. A törvény ezt a rendelkezést kötelező erővel határozza meg, vagyis a munkavállalót még beleegyezésével sem lehet éjszakai munkára igénybe venni.



A szoptatásra is kedvezményt kapnak

A szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy óra, majd a kilencedik hónap végéig egy óra munkaidő-kedvezmény jár a fiatal anyának. A törvény szerint ikrek esetében a munkaidő-kedvezmény az ikrek számának megfelelő mértékben jár.
A munkaidő-kedvezmény igénybe vétele ugyanakkor sokszor nehéz helyzetbe hozza a szoptatni kívánó nőt. Ha ugyanis messze lakik munkahelyétől, akkor ez az egy óra kevésnek bizonyulhat az oda-vissza utazáshoz és a szoptatáshoz.

Túlmunka végzése, valamint készenlét alóli mentesülés

A túlórák fárasztó réme alól is mentesülhetnek a fiatal anyák és terhes nők. A fiatal nőt terhessége megállapításától gyermeke egyéves koráig túlmunkára sem kötelezheti munkaadója. Ezt a törvény szintén kötelező erővel határozza meg .

Ha a fiatal anya gyermekét egyedül neveli, úgy a munkavállaló a gyermek egyéves korától négyéves koráig csak beleegyezésével vehető igénybe túlmunkára, illetve készenlétre.

Fizetés nélküli szabadság

Az anya gyermeke harmadik életévének betöltéséig fizetés nélkülii szabadságra jogosult, ha gyermeke gondozása céljából kell munkáját szüneteltetnie. Amennyiben a munkavállaló a gyermek gondozása céljából gyermekgondozási segélyben részesül, úgy a fizetés nélküli szabadságot a gyermek tizennegyedik életévéig jogosult igénybe venni.

A gyermek betegsége esetén, otthoni ápolás céljából a munkavállaló a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig jogosult fizetés nélküli szabadságot igénybe venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik