Belföld

Érdemes tanulni?

Ha amúgy nem lenne jó tanulni, akkor az adatok akár kiábrándítónak is mondhatók : 8 általánossal magasabb jövedelmet lehet elérni, mint szakmunkás végzettséggel vagy érettségivel, és a legképzettebbek átlagjövedelme is csupán a másfélszerese a legképzettlenebbekének.

Óvatosan kell nézni az adatokat, mert bár huszonegyezren válaszoltak a Gordio Tanácsadó Csoport internetes kérdőíveire, és közülük csaknem 8 és félezernek van valamilyen diplomája, de az ő havi nettó jövedelmükben is a szórás: 115 229 forint. Ekkora az eltérés az átlagos 119 991 forinttól – részben lefelé, részben felfelé.

Akkor lesz teljes az elemzés, ahogy a FigyelőNetnek a csoport vezetője, Németh László elmondta, ha összevethetik az adatokat a statisztikai hivatal kategóriáival. Egyelőre ugyanis a minta semmilyen más mintához nem hasonlítható, nem reprezentatív, vagyis nem derül ki, hogy mely réteg válaszai túlsúlyosak, és melyek szok, amelyek szinte fel sem tűnnek.

Nem voltak könnyű helyzetben az adatok feldolgozásakor a kutatók azért sem, mert a vicces internetezők megszűrésére önkényes kategóriákat kellett felállítaniuk. Az elemzésből kihagyták azt a 20 személyt, aki 20 ezer forintnál kevesebb havi nettó jövedelmet írt be.

A férfiaknak válaszaik szerint magasabb a havi nettó jövedelmük, mint a nőknek (138 262 és 94 356 forint).

Érdemes tanulni? 1A diagram a jövedelem alakulását az életkori és a nemi csoportok bontásában szemlélteti. A férfiak fizetése minden életkori sávban meghaladja a nőkét. A legmagasabb jövedelmi sáv a férfiak esetében a 26-tól 45 éves korig terjedő szakaszokban, míg a nőknél a 26-35 és az 56-65 éves korcsoportoknál alakul ki. A jövedelem alakulásában a legnagyobb változatosság (szórás) a férfiaknál a 36-45 éves korcsoportnál mutatkozott, míg a nők esetében az 56-65 éves korosztálynál.

A férfiaknál nagyjából megmutatkozik az elvárt fizetési “ív”, azaz, hogy az életközépig emelkednek a fizetések, majd valamivel csökkennek, a nőknél azonban nincs meg ez a mintázat. (A nyugati országokban a fizetések csak a nyugdíjas években kezdnek hanyatlani.) Magyarázatként szolgálhat a rendszerváltás hatása: az akkor harmincas éveik közepén járó (és annál idősebb) férfiaknak (képzettségük miatt) már valamivel kisebb esélyük volt az új gazdasági feltételek közé való beilleszkedésre, mint például az akkori egyetemistáknak.

A nőknél kevéssé érthető az 56-65 éves korosztály kiugróan magas fizetése. Valószínűleg részint a válaszadók kis számának (59) köszönhető (vagyis néhány magas érték felfelé tolhatja az átlagot), illetve emiatt van az is, hogy az átlag extrém szórást mutat. Vagy a korosztály magas jövedelmű férfiúi nem értek rá válaszolni, illetve nem olyan készségesek, mint a hölgyek, amikor belebotlanak egy internetes kérdőívbe.

Valószínű, hogy ennél a női korosztálynál az átlag azért is magasabb, mert ebben az életkorban a jobb keresetű, képzett nők mindenképpen nyitottabbak a technikai újdonságokra (illetve mindennapi eszközük a modern technika), így bátrabban használják az internetet.

A nettó jövedelem iskolai végzettség és nemek szerint

A jövedelem és az iskolai végzettség között enyhén pozitív a kapcsolat: a magasabb iskolai végzettségűek általában magasabb havi nettó jövedelemről számoltak be (kivétel a 8 általános vagy annál alacsonyabb iskolai végzettségű személyek). (Érdemes elgondolkodni azon, hogy elképzelhető: a doktori képzés fölénye az egyetemhez és a főiskolához képest azért mutatkozik meg, mert az orvosi és jogi egyetemet végzettek ezt a választást jelölték meg!)

Ha a legmagasabb iskolai végzettséget és a jövedelmet a férfiaknál és nőknél külön vizsgáljuk, akkor láthatjuk, mindkét nemnél megmutatkozik, hogy az iskolázottsággal egyenes arányban növekszik a havi jövedelem mértéke (kivétel a 8 általános vagy annál alacsonyabb iskolai végzettségű férfiak és nők).

A 8 általános vagy annál alacsonyabb iskolai végzettségűek száma alacsony, és a magas jövedelmi átlag a nőknél meglehetősen ellentmondásos.

A nettó jövedelem a munkahely típusa és a nemek szerint

A munkahely típusának és a havi nettó jövedelem kapcsolatának összevetésekor a legmagasabb havi jövedelmet mindkét nem esetében azoknál kaptuk, akiknek önálló vállalkozásuk van, a második helyen a szabadúszók állnak, majd őket követik a alkalmazottként foglalkoztatottak.

Ugyanakkor a szabadúszók értékei nem igazán megbízhatóak, mivel kicsik az elemszámok. Az önálló vállalkozásúaknál nagyon nagy a szórás (változatosak az adatok), és érdemes megfigyelni, hogy kiugróan magas havi nettó jövedelmet vallottak be a szabadúszó férfiak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik