Belföld

Folttisztítás – eladó az Andersen

A The New York Times értesülései szerint a bajba jutott Arthur Andersen könyvelési cég tárgyalásokat folytat egyik fő riválisával, a Deloitte & Touche LLP-vel az összeolvadásról. A tárgyalások kényes pontja, hogy az Andersen ellen bűnvádi eljárás folyik és elmarasztaló ítélet várható.

Folttisztítás – eladó az Andersen 1Az amerikai lapok “ütős” címlappal jelenhetnek meg hétfőn, hiszen olyan információk kerültek napvilágra, melyek szerint az Enron-botrány miatt bajba jutott könyvelési cég, az Arthur Andersen eladásra kínálja magát. A társaság vezetése az úgynevezett “Big Five” egy másik tagjával, a Deloitte & Touche LLP-vel tárgyal az esetleges átvételről.

Az Andersen a több hónapja tartó, váratlan fordulatoktól sem mentes Enron-botrány következtében a könyveléssel és tanácsadással foglalkozó világcég legalább 30 jelentős ügyfelét vesztette el. Ez éves szinten legalább 100 millió dolláros kiesést jelent.

A két cég közti tárgyalások a múlt héten kezdődtek, és várhatóan ezen a héten már le is zárulhatnak. Az ügyhöz közel álló személyek nyilatkozataiból az is kiderül, hogy a 89 éves múltra visszatekintő Andersen szemmel láthatólag tiszta vizet öntött a pohárba, és minden információt a vevő rendelkezésére bocsátott, beleértve azt is, hogy jelenleg bűnvádi eljárás folyik ellene, amelyben elmarasztaló ítélet várható.

Mint ismeretes, az Enron könyvelési hiányosságainak nyilvánosságra kerülése után néhány nappal az Andersen munkatársai hivatalos dokumetumokat semmisítettek meg annak érdekében, hogy a könyvelőcéget bizonyítékok hiányában ne vonhassák felelősségre.

A két cégvezető, Joseph Berardino és James Copeland által vezetett tárgyalások jelenlegi legfőbb célja, hogy tisztázzák, van-e lehetőség az Andersen átvételére úgy, hogy az Enron-botrány következményeit ne kelljen az egyesülés során átvállalni. A részletek még messze nem tisztázottak, azt azonban több illetékes is tudni véli, hogy a szakmában korábban elismert Andersen név a fúzió minden verziója szerint eltűnik a palettáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik