Belföld

Dunaferr – ukrán megbízás, magyar védjegybitorlás?

Ismeretlen tettesek a Dunaferr nevével visszaélve a vasmű egyik leányvállalatához hasonló elnevezésű cég bélyegzőjét használták. A Dunaferr jogi lépéseket tesz - és ettől függetlenül kokszolófelújításra készül.

Tízmillió dolláros szerződést írt alá Dunaferr a III. számú kokszolóblokk felújítására. Egy ukrán vállalatokat összefogó társaság, amelyet Magyarországon a Hungaro Invest 2000 Kft. képvisel, 12 hónap alatt végzi el a kokszolóblokk felújítását.

Az átépített rész évi mintegy 420 ezer tonna koksz termelésére lesz alkalmas 10 éven keresztül – jelentette be korábban a dunaújvárosi társaság.

Dunaferr – ukrán megbízás, magyar védjegybitorlás? 1Teljes cserére van szükség

A Dunaferr tájékoztatása szerint a III. számú kokszolóblokk rekonstrukciójának érdekében, számos ajánlatot vizsgáltak meg. A javítás lehetőségét azonban kizárta a blokk állapotának gyors romlása: a tűzálló falazat teljes cseréjével járó rekonstrukció mellett kellett dönteni.

Ki tud róla?”Konkord” nevű ukrán vállalatról a FigyelőNet egyetlen említést talált a világhálón, eszerint (ha ugyanarról a vállalatról van szó, mint amelyet a Dunaferr említ) a társaság egy Zsmerinka nevű településen működik, a vinnyicai körzetben, elnöke pedig V. E. Karpljuk. A zsmerinkai cég egyébként téglagyártással foglalkozik, ami kapcsolódhat egy tűzálló falazat megépítéséhez a dunaújvárosi kokszolóban.

Az 1986-ban üzembe helyezett blokk tervezője, gyártója és kivitelezője az ukrán Giprokoksz, Kokszohimsztancija és Kokszohimremont jogelődje volt. Azóta ezeket az egykori állami cégeket immár magánvállalatként egyesítette a Konkord részvénytársaság. A Dunaferr a szerződést az ukrán cég magyarországi leányvállalatával, a Hungaro Invest 2000 Kft.-vel írta alá – tájékoztatotta a Figyelőnetet a vasmű.

Visszaélnek a Dunaferr nevével

A Dunaferr közleményben tájékoztatott arról, hogy tudomására jutott: ismeretlen tettesek visszaélnek a cég nevével. Jogtalanul használják a Dunaferr Rt. Karbantartó és Gyárfejlesztő Vállalat feliratú bélyegzőt.

Ilyen társaság egyébként nem szerepel a cégnyilvántartásban, és semmi köze a Dunaferrhez. Ugyanakkor hasonló nevű leányvállalat működik a vasműnél: a Dunaferr Fejlesztő és Karbantartó (DFK) Kft. A két cégelnevezés (a valódi és a nem létező) összetéveszthetősége – információnk szerint aggasztja a vasmű illetékeseit.

Dunaferr – ukrán megbízás, magyar védjegybitorlás? 2Tavaly is hír volt

A Dunaferr név használata akár védjegybitorlásnak is minősíthető. Ezért a dunai vasmű megtette a szükséges jogi lépéseket.

A jelenleg a Dunaferrhez tartozó DFK Kft. mindenesetre az utóbbi időben gyakran szerepel a hírekben. Emlékezetes, hogy tavaly átmenetileg új tulajdonosok szálltak be a cégbe, ám a negatív sajtóvisszhang miatt végül visszaléptek ettől a befektetéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik