Belföld

Védővámot vezet be az USA – nemzetközi perpatvar

Gazdasági vandalizmus, sokkoló, öngyilkos merénylet - így jellemzik elemzők és politikusok George Bush, az USA elnökének döntését, miszerint védővámot vezetnek be a hazai acélpiac védelmére. A döntés közvetett módon katasztrofális hatással lesz a magyar acélpiacra.

Védővámot vezet be az USA – nemzetközi perpatvar 1Hosszas tanácsadói és külpolitikai egyeztetések után Bush úgy döntött: bevezeti a védővámrendszert az acéliparban. A védővám-rendszert 3 éves időtartamra terjesztik ki, mértéke 8 és 30 százalék között változhat, a honi acélipar éppen aktuális állapota szerint. Kezdetben, március 20-tól 10 acéltermékre vetnek ki 13-31 százalékos vámot. A szükséges szerkezetátalakítás során munkanélkülivé váló, illetve nyugdíjaztatott dolgozók szociális ellátására a szakma 10 millió dollárt próbált kicsikarni Bushtól, erről azonban a mostani döntés nem szól.

Bush elmúlt időszaki agytornáját, adok-kapok csatáját, a Fehér Ház illetékese a Rubik-kockához hasonlította: a helyzetben jó döntést hozni lehetetlenség: vagy az acéliparból élő szavazóbázisát veszíti el Bush, vagy a terrorizmus elleni harcban mellé állt szövetségeseit, és emellett belebonyolódik egy nemzetközi kereskedelmi konfliktusba. Bush letette voksát a majdani voksokért: a döntéssel elnyerte a őszi kongresszusi választásokra az acélipartól jelentősen függő Nyugat-Virginia, Pennsylvania és Ohio bizalmát.

Ugyanakkor az acélszektor szereplői legalább 40 százalékos vám bevezetését látták volna indokoltnak, így ők sem elégedettek a lépéssel. Elemzők szerint azon – elsősorban fejlődő – országok miatt, amelyekre nem vonatkozik a vám, 30 százalékos árnövekedésre lehet számítani.

A védővám alá eső országokA védővámot Brazília, Ukrajna, Dél-Korea, Japán, Oroszország, Németország, Franciaország, Kína, Ausztrália és Hollandia acéltermékeire terjeszti ki az USA.

Az EU retorziót ígér

A másik oldalról pedig azzal vádolják Busht, hogy az eljárás leginkább a saját farkába harapó kigyóra hasonlít, hiszen a szeptember 11-e óta első számú célként jelen lévő terrorizmus elleni globális fellépésre megnyert szövetségeseit szúrta hátba.

Mindemellett az EU támadó állást vett fel, és rögvest panasszal fordul a WTO-hoz, és kilátásba helyezte saját védővámrendszere kialakítását az Egyesült Államok acéltermékeire. Nemzetközi vihar van kialakulóban: az USA-t azzal vádolják, hogy önös érdekeit helyezte előtérbe, miközben figyelmen kívül hagyja a világgazdaság helyzetét, mialatt a saját belpiacára sem lesz pozitív hatással a vám.

Tony Blair, brit miniszterelnök szerint “az amerikai acélipar problémáira nem a korlátozó vám a gyógyír”. Korábban levelet intézett Bush-hoz, hogy ne vigye végig kamikaze akcióját. A brit kereskedelmi miniszter megütközött azon, hogy az USA acélpiacának problémáit más országokra igyekszik átrakni. Nagy-Britannia szintén kiáll a saját piaca, és az acélpiacon tevékenykedők mellett. Romano Prodi az EU elnöke, kedden a döntés előtt úgy nyilatkozott, hogy ha az Egyesült Államok korlátozza az acélkereskedelmet, akkor az EU is lépni fog.

Védővámot vezet be az USA – nemzetközi perpatvar 2Oroszország amerikai nagykövete kedden egyeztetett az orosz külügyminiszterrel, aki komoly aggodalmát fejezte ki a védővámmal kapcsolatban. “Ha amerikai bevezeti a védővámot, az jelentős nézeteltérést fog eredményezni a bilaterális kereskedelem terén és az orosz-amerikai kapcsolatot is befolyásolni fogja”.

A döntés padlóra vágja a Dunaferrt

A Dunaferr Rt. számított arra, hogy Bush meghozza a döntést, bár fél éve még elképzelhetetlennek tartották, hogy politikai okok miatt felvállal egy nemzetközi kereskedelmi konfliktust. Magyarország ugyan nincs benne a vámmal terhelt országok körében, ugyanakkor a hazai acélgyártásra – közvetett úton – óriási hatással lesz az USA védőrendszerének bevezetése – mondta a Figyelőnetnek Schneider Mihály, a Dunaferr marketing- és logisztikai igazgatója.

Az USA-ból kiszoruló export Európában fog piacot találni, ami jelentős túlkínálatot eredményez. A nyugat-európai acélipari szövetség, az Eurofer készült a védővámok bevezetésére, ellenlépésként kvótarendszer bevezetését tervezi. Az európai piacokra exportáló országokra egyéni kvótákat állapítanak meg az előző évek szintjén, vagy alatta.

Elmaradt a fejlesztés az USA-banMíg Európában és Japánban a 80-as, 90-es éveket a technológiaváltásra, szerkezetátalakításra használták fel, addig ez az Egyesült Államokban elmaradt, így lehet, hogy az elmúlt időszakban 29 acélipari társaság jutott a felszámolás sorsára. A termelékenység, és a műszaki színvonal messze elmarad az európaitól, bár a termékek színvonala versenyképes, előállítási áruk már nem.

Bushnak döntenie kellett: vagy vállalja a szerkezetátalakítást, amely jelentős szociális költséget is jelentett volna – mintegy 10 millió dollárt, – az elbocsátások, nyugdíjaztatások miatt, vagy megvédi a nem versenyképes ipart. A nem hatékony működés miatt viszont jelentős áremelkedés várható, ami több más szegmensre, így az autóiparra is hatással lesz.

Azon túl, hogy Magyarországot korlátozzák legnagyobb felvevő piacán az EU-ban, még arra is fel kell készülni, hogy hazánkban is jelentős túlkínálat alakulhat ki, a nagyobb import miatt. Jelenleg semmiféle piacvédelem nincs, a acélkereskedelem teljesen liberalizált.

Ha az EU meghozza a döntést, Magyarországnak is ki kell alakítania saját védőrendszerét, amiért “természetesen lobbizni fognak” – mondta Schneider. Sérülékeny piac a magyar, az EU retorziójával katasztrofális helyzetbe kerülhet a hazai acélipar, miután a piaci szabályokat felrúgja a protekcionizmus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik