Belföld

Ígéret a védőnői sztrájk nyomán

Lengyel Judit, az EDDSZ védőnői tagozatának elnöke sikeresnek nevezte a hétfő reggeli munkabeszüntetést, hiszen délelőtt újabb ígéretet kapott Benyhe Istvántól az EM politikai államtitkárától arra, hogy a kormány egy hónapon belül ismét tárgyal a védőnők fizetésemeléséről.

Azért választották a tiltakozás ezen módját a védőnők, mert többszöri ígérgetés ellenére sem kapták meg a 30 százalékos bérfejlesztést, amely 2002-ben 3.2 milliárd forintba kerülne.

Számok nyelvénJelenleg az országban 4658 védőnő dolgozik. Az egészségügyi diplomát szerzett szakemberek kezdő nettó fizetése 36.500 forint, míg egy 32 éve dolgozó védőnő 49.000 forintot vihet haza hó végén.

Forráshiány

Az Orbán-kormány már 1998-ban kiemelt feladatának nevezte a védőnők jövedelmi viszonyainak javítását, ám ez azóta sem valósult meg. A FigyelőNet Lengyel Judittól megtudta, hogy az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) védőnői tagozata ez év január 16-án kapott egy levelet az Egészségügyi Minisztériumtól, amely arról tájékoztatta őket, hogy a kormány 2001. november 24-én tárgyalta a védőnők finanszírozásáról szóló javaslatot, ám azt többletforrások hiánya miatt nem tudja megvalósítani.

Mit hoz a tavasz?

A védőnői tagozat elnökétől megtudtuk, hogy a munkabeszüntetés minden különösebb atrocitás nélkül zajlott le és ahogy kalkulálták, a részvétel 60 százalékos volt. Lengyel Judit sikeresnek tartja a sztrájkot, hiszen amellett hogy sok közalkalmazott és pedagógus szakszervezet biztosította őket a támogatásukról, sikerült felhívni a figyelmet a kormány meg nem valósított ígéreteire.

A hétvégén Mikola István egészségügyi miniszter értelmetlennek nevezte az EDDSZ akcióját és bár a forrásokat még nem tudta megnevezni leszögezte, hogy már márciusban a kormány elé terjeszti a négymilliárdos bérfejlesztési programot. Ezt erősítette meg hétfő reggel Benyhe István a minisztérium politikai államtitkára egy vitaműsorban, amelyben a kormány számára egy hónapos határidőt kért.

Várnak a választásig

Lengyel Judittól megtudtuk, hogy a választásokig már nem tervez hasonló megmozdulást a tagozat, ám ha továbbra sem történik változás, akkor javaslataikat a voksolás után ismét benyújtják a kormánynak. Kiemelte, hogy mivel pártsemleges szakszervezetről van szó, nem próbálják felvenni a kapcsolatot egyik párttal sem.

Kökény Mihály korábbi Népjóléti Miniszter, az Egészségügyi és Szociális Bizottság jelenlegi elnöke jelzőtűzhöz hasonlította a munkabeszüntetést. Az exminiszter az FN kérdésére elmondta, hogy megérti az elkeseredést, hiszen az egészségügyben dolgozók megosztott helyzete és szegényes feltételrendszere régóta húzódó és jelentős probléma. Pártjuk kiemelten foglalkozik ezzel a területtel, hiszen a védőnők tulajdonképpen nagyköveti szerepet töltenek be a családoknál. Kormányra kerülésük esetén természetesen rájuk is vonatkozik az összes egészségügyi dolgozót érintő azonnali, 50 százalékos béremelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik