Belföld

Egyre bizakodóbbak a hazai vállalatok

Szerdán tette közzé februári konjunktúraindexeit az Ecostat. A kis- és középvállalatok a múltkori visszaesés után ugyanolyan bizakodók, mint két hónapja, a nagyvállalatok közül rég nem várták ilyen kevesen azt, hogy romlik a helyzetük.

Egyre bizakodóbbak a hazai vállalatok 1A TOP-100 konjunktúraindex változatlanul 52 százalékon maradt, míg a kis- és középvállalatok konjunktúraindexe a januári 46,5 százalékról 48,6 százalékra emelkedett. A legnagyobb hazai vállalatokat, valamint a kis- és középvállalatokat kérdezte meg várakozásaikról az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet.

Eltérő inflációs becslésekSzembeötlő az eltérés a nagy- és a kisvállalatok inflációs várakozásaiban. Míg a nagyvállalatok többsége az infláció további csökkenésére számít (60 százalékuk 7 százalékos, vagy annál alacsonyabb árindex-növekedést vár az idei évre), a kisvállalatok ezt jóval meghaladó 9 százalékos inflációval kalkulálnak.

Várják a javulást

A nagyvállalatok üzleti terveit elsősorban a világgazdasági fellendülés remélt időpontja határozza meg. Ez jelenleg az elemzők szerint nyárra várható, addig a cégek értékesítése valószínűleg lassulni vagy jobb esetben stagnálni fog.

A nagyvállalatok 45 százaléka bízik az ország gazdasági helyzetének javulásában, ez augusztus óta a legmagasabb arány. Saját vállalkozásaik gazdasági kilátásaival kapcsolatban a cégvezetők 43 százaléka nyilatkozott optimistán. Érdemes megemlíteni, hogy tavaly május óta a legalacsonyabb azoknak az aránya, akik vállalatuk gazdasági helyzetének romlását várják (11 százalék).

Egyre bizakodóbbak a hazai vállalatok 2A kis- és középvállalatok számára a külgazdasági recesszió hatásait tompították a gazdaságélénkítő kormányintézkedések. Valószínűleg részben ennek is köszönhető az, hogy egyre növekvő mértékben bíznak a stabilitásban. Két további fontos elem is kiválthatta a kis- és középvállalatok optimizmusát: egyrészt az őket széleskörűen érintő minimálbér-emelés hatását a kormányzat vissza nem térítendő támogatással ellensúlyozza, másrészt folytatódott a szektorban a hitelállomány növekedése és ezzel a tőkekoncentráció.

A kis- és középvállalatok mind a nemzetgazdaság, mind saját vállalatuk gazdasági kilátásait változatlannak ítélik meg az elkövetkező fél évre.

Beruházásokra készülnek a nagyok

Egyre bizakodóbbak a hazai vállalatok 3A nagyvállalatok óvatosan, de bizakodva néznek a külföldi és a belföldi kereslet alakulása elé. Ennek megfelelően már a világgazdasági fellendülés hullámát készülnek meglovagolni. Optimizmusukat alátámasztja az a tény is, hogy jelentősen növekszik a termelésbővítést tervező cégek száma: januárban már elérte az 55 százalékot, februárban pedig már 63 százalékra rúgott.

A fentiekkel szoros összefüggésben februárban – július óta először – a beruházási szándékot jelző vállalatok aránya meghaladta az 50 százalékot. A megkérdezettek 56 százaléka válaszolt pozitívan.

A versenytársaktól félnek a kicsik

Mind a belföldi, mind a külföldi kereslettel kapcsolatban az eddigi romlással szemben inkább stabilitást várnak a kis- és középvállalatok vezetői. Ez vélhetőleg ösztönözte a tevékenységük bővítésére esélyt látó cégek körének kismértékű emelkedését: ezek aránya jelenleg 41 százalék.

Továbbra is a tőkehiány és az éleződő verseny okozza legtöbb fejfájást a kis- és középvállalatok vezetőinek. 80 százalékuk tart új, erős vetélytárs megjelenésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik