Belföld

USA – kormányzati szinten tilos hazudni?

Botrány a Pentagonban: az új osztály nemcsak az ellenség sorait zilálná álhírekkel és propagandatevékenységgel, hanem a szövetségesekét is. A leleplezés után a védelmi miniszter felülvizsgáltatja az osztály működését.

USA – kormányzati szinten tilos hazudni? 1A New York Times bombát robbantott február 19-ei számával. A címlapon szereplő cikk azt hozta nyilvánosságra, hogy a Pentagonon belül új propagandaosztály jött létre, Office of Strategic Influence néven.

Olvassa el……korábbi írásunkat:

Igazságos háború – háborús igazság?

A Pentagon ugyan eddig is nyilvánvalóan részt vett az információs háborúban, de az új szervezet a szövetséges országokban is tevékenykedne: a Közel-Keleten, Ázsiában, sőt Nyugat-Európában is. A hagyományos PR-tevékenységen túl sötétebb eszközöket is alkalmazna: valódi közlések mellett hamis híreket továbbítana a külföldi sajtónak.

Futotta a pluszpénzből

Az osztály a hírek szerint novemberben jött létre, két hónappal a szeptemberi tragédia után. A védelmi minisztériumnak megszavazott 10 milliárd dollárból futotta az osztály több milliós költségvetésére.

A Pentagon havi százezer dollár értékű szerződést kötött a Rendon Grouppal, a részleg munkáját segítendő. Ez egy washingtoni székhelyű nemzetközi stratégiai tanácsadó szervezet, többek között a CIA-nek és a kuvati királyi családnak is dolgozott.

USA – kormányzati szinten tilos hazudni? 2A miniszter semmit sem tud

A védelmi minisztérium részben tagadott, részben pedig azt hajtogatta, hogy nem tud semmit. Donald Rumsfeld, a miniszter első nyilatkozatában a következőket mondta: “A kormányzati hivatalnokok, a védelmi minisztérium, a miniszter és a velem dolgozó emberek az igazságot mondják el az amerikai népnek és az egész világnak.”

Olvassa el……korábbi írásunkat:

A Pentagon vértelen háborúja

Rumsfeld az NBC-nek adott vasárnapi interjújában azt állította, hogy az osztály még csak szerveződőfélben van, hivatalos megalapításáról nem tud. Ugyancsak cáfolta, hogy tudna a Rendon Grouppal kötött, évi 1,2 millió dolláros szerződésről. Ahogy a Pentagon pénzügyei mostanság alakulnak, ezt még talán el is lehetne hinni neki.

A Fehér Ház sem tud semmit

Hétfőn a Pentagon szóvivője, Victoria Clarke bejelentette: Rumsfeldnek kétségei támadtak minisztériumának szavahihetőségét illetően. Ezért felkérte a Pentagon egyik vezető tisztségviselőjét, hogy alaposan nézzen utána az osztály működésének, és azt is vizsgálja meg, hogy szükséges volt-e a részleg létrehozása. A hadügyminisztériumban szükségesnek tartják ugyan a taktikai félrevezetést és az ellenséges propaganda cáfolatát, de ez nem foglalhatja magában a közvélemény félrevezetését.

A Fehér Ház szóvivője, Ari Fleischer szerint Bush elnök is a múlt héten értesült a novemberben létrehozott osztály létezéséről. A hivatalos álláspont szerint az elnök az igazság elkötelezett híve és minden kormányhivataltól elvárja, hogy az igazságot és a tényeket közölje a nyilvánossággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik