Belföld

Optimizmus az amerikai tőzsdéken

Jócskán emelkedtek az árfolyamok a Wall Streeten. A General Motors és a Qualcomm kedvező porfit-előrejelzései amellett szóltak, hogy már nem sokat várat magára a vállalati nyereségességi adatok javulása.

A General Motors és a Qualcomm kedvezőbbé váló kilátásai mellett sem volt hiány olyan tényezőkben, melyek képesek felfelé tornázni az árfolyamokat. Az elemzők ugyanis felminősítették a technológiai szektorban az adattároló rendszereket gyártó EMC és a Sun Microsystems papírjait.

Visszatért a befektetők bizalma

Ráadásul a Caterpillarról is kedvező hírek keltek életre a sajtóban. A traktorairól ismert céggel kapcsolatban az jelent meg, hogy részvényei igencsak alulértékeltek, és jelenlegi, 60 dollár alatti árfolyamuk egy éven belül meghaladhatja a 80 dollárt. És ha még mindez nem lett volna elég, napvilágot látott egy hivatalos statisztika, mely az ingatlanpiac felpezsdüléséről számolt be.

“A legrosszabbakon már túl vagyunk” – fogalmazott Eric McKissack, az Ariel Appreciation Fund alapkezelője. A 910 millió dolláros alap az elmúlt öt év során nyújtott teljesítménye alapján a felső 2 százalékban kapna helyet, idei teljesítménye már most eléri az 1,9 százalékot. Mindezek alapján komoly súly rendelhető a szakember szavai mellé: a befektetők egyre jobban bíznak.

A számok nyelvén

A Dow Jones Industrial Average 1,8 százalékos emelkedés után 10 146 ponton fejezte be a kereskedést, amire az utóbbi csaknem két hónapban nem volt példa. A Nasdaq Composite 2,6 százalékkal erősödött. A Standard & Poor’s 500 1,8 százalékkal állt magasabban a kereskedés végén, mint pénteken.

A világ legnagyobb gazdaságának recesszióból történő kilábalására utaló jelek elfeledtették a piaci szereplőkkel a közelmúlt számviteli botrányait, melyek csaknem 10 százalékkal taszították lejjebb a technológiai papírokkal telített részvényindexet, a Nasdaqot.

Felbőgtek a motorok

A befektetők 3 százalékot meghaladó árfolyam-emelkedéssel jutalmazták a világ első számú autógyártójának optimista bejelentését. A General Motors ugyanis javított 2002 első negyedévére, valamint az év teljes 12 hónapjára vonatkozó termelési és nyereségességi várakozásain.

Kötvénykibocsátás hamarosanA jó hírek mellett arról is beszámolt a GM, hogy 2,5 milliárd dollárnyi értékben átváltható kötvények kibocsátására készül. A 30 éves futamidejű kötvényeket egyelőre még tisztázatlan feltételekkel lehetne a későbbiekben egy egész és két harmad részvényre átváltani. A részletek, beleértve a meghatározandó árakat és árarányokat, a hét további részében esedékesek. A befolyó pénzből a likviditási helyzetét szeretné átrendezni a General Motors, miközben több forrást juttatna társadalombiztosítási kötelezettségeinek fedezésére.

A detroiti székhelyű GM az év első három hónapjára 1,2 dolláros részvényenkénti eredményt vár, az európai jelenlét rendkívüli tételeit is figyelembe véve kerek 1 dollárra módosul az érték. A cég a várakozásokon felül teljesített az elmúlt hónapokban, ezért John Devine pénzügyi igazgató reális célnak tartja, hogy vállalata az évtized közepére elérje a részvényenkénti 10 dolláros nettó eredményt. A kedvező fejlemények indoklásában arra tért ki Devine, hogy az agresszív költségcsökkentési törekvések kimagasló értékesítési adatokkal párosultak, elsősorban az amerikai piacon.

A GM vezetésének jelenlegi várakozásai szerint a cég 5,1 millió gépjárművet gyárt majd az idén, ami 100 ezer példánnyal haladja meg a korábbi becsléseket. A detroiti szakemberek mintegy 1 millióval 16 millióra növelték az iparág amerikai össztermelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik