Belföld

Tőzsdehét – kis forgalommal, de kikapaszkodott a BUX

Szinte kivétel nélkül emelkedést, a javulás mértéket tekintve viszont jelentős eltérést mutattak a vezető tőzsdeindexek a múlt héten. Jól teljesített a pesti tőzsde, pedig térségünkre egyáltalán nem volt jellemző az eufórikus kereskedési hangulat.

Amerikában biztató kiskereskedelmi adatok láttak napvilágot a hét elején, pénteken azonban már a pesszimizmus volt az úr, a Michigan fogyasztói bizalmi index vártnál jóval gyengébb februári értéke megfordította a Dow Jones tízezer pont fölé döcögő szekerét, így ezúttal sem tudott öt számjegyű hétzárást mutatni az index. A chicagói börzemutató hete még gyengébb lett, kisebb csökkenéssel zárt, egyedüliként a fejlett országok benchmarkjai közül.

Ami a világ többi részét illeti: végre pluszban zárt a csendben haldokló tokiói és hongkongi börze és a Dow Jones egyszázalékos emelkedése hasonló eredményt hozott a hűséges európai követők esetébe is.

Pénz- és állampapírpiacA múlt héten diszkont kincstárjegy aukciókat tartott az ÁKK. Az aukciókon jelentős érdeklődés mutatkozott a jegyek iránt, ami egészen alacsony hozamszinteket eredményezett. A három hónapos DKJ átlaghozama 8,41, a hat hónaposé 8,23, a tizenkét hónaposé 8 százalék lett, ami nyolc, huszonhat, illetve húsz bázisponttal alacsonyabb az előző kibocsátásokon kialakulthoz képest.

A három hónapos MNB kötvényből tízmilliárdnyit bocsátottak ki, négy bázisponttal csökkenő átlaghozam mellett (8,48 százalék).

Egyöntetű hozamcsökkenés jellemezte a másodlagos piacot, a referenciahozamok minden lejáraton lefelé kúsztak.

A DWIX index tizenhat bázispontot esett (8,61 százalék).

A forint árfolyama közel egy százalékot erősödött a dollárhoz (275,7) képest, a sávban a vártnál gyengébb inflációs adatot ellensúlyozó miniszterelnöki beszéd hatására a centrumtól 13 százalékon zárta a hetet.

Húzott a Matáv és az OTP

Itthon szárnyalt a BUX, bár az előző heti, öt százalékra szabott méretes zakó után ez nem is volt annyira meglepő. Indexünk nyolcezer pont fölé emelkedett, a részvények forgalmát tekintve azonban kissé csalódást keltő hetet zártunk. Szerdán az összvolumen nem érte el a hárommilliárd forintot, s ezt a másnapi tízmilliárd forintos volumen sem tudta feledtetni.

Kellemes meglepetést hoztak a tőzsdén a legnagyobb társaságok tavalyi eredményei. Csütörtökön a három blue-chip várakozáson felüli eredményről adott számot. Ezt az OTP esetében már megszokottnak is tekinthetjük, a Mol és a Matáv részvényesei azonban csak titkon reménykedhettek hasonló ajándékban. A telekomcég eredménye tíz százalékkal haladta meg a piaci konszenzust, az olajcég pedig a rendkívül nagy szórást mutató előrejelzések átlagánál kellemesebb, ráadásul pozitív eredményt mutatott ki.

A Matáv nyolcszázalékos erősödéssel zárta a hetet, az OTP közel ugyanennyit javult, így a BUX négy százalékot meghaladó javulásának több mint fele már meg is volt. Az elmúlt hetekben jól teljesítő Mol ugyanakkor kisebb gyengülést mutatott, feltehetően a társaság keddi nyilatkozata miatt. Ekkor ismét megerősítette, hogy szándékában áll eladni gázüzletágát, még akkor is, ha veszteségtermelőből nyereségessé válna. Eléggé valószínűtlen, hogy az állam szerepet vállal ebben a választások előtt.

Nyertes Egis, vesztes Mezőgép

A hét nyertese az Egis volt, közel tizenegy százalékos javulással. A kitömött vételi oldal következtében folyamatosan szárnyalt a gyógyszerpapír. Pedig a cég az elemzők becsléseitől elmaradó éves eredményt közölt, és a hét második felében már osztalékszelvénye nélkül forgott a részvény.

A teljesen illikvid és ennek megfelelően hajóhinta mozgását másoló Mezőgép leszálló ágában elnyerte a hét vesztese címet, egytizedét veszítve értékének. A gyenge negyedévről számot adó Fotex és Graphisoft is nagyobb csökkenést mutatott, a Synergon sem tudott emelkedni, holott pozitív szaldót mutató negyedéves számokat jelentett be.

Csütörtökön a technika ördöge próbálta megakasztani a BUX erősödését. A délután folyamán háromszor elromlott kommunikációs rendszer azonban nem hatott az indexre, bár igazán kereskedni sem maradt idejük a brókereknek.

Amerika kamatot emel?

Hétfőre nem sok minden várható a nemzetközi porondon, az Egyesült Államokban zárva tartanak a tőzsdék. Kedden aztán beindulnak majd a motorok, kiderül, hogy helyénvaló volt e a Hewlett-Packard pozitív profit warningja, ráadásul a Wal-Mart kereskedelmi lánc – szintén a Dow Jones egyik meghatározó tagja – ugyanezen a napon hozza nyilvánosságra negyedéves eredményét. Szerdán a januári inflációs adatok megérkezésére számíthatunk Amerikából, ezeket a Fed is nagy figyelemmel követi. Az amerikai monetáris politika alakítói a közelmúltban jelezték, inflációs nyomás esetén nem fognak tétovázni, hogy emeljenek-e kamatot.

Európában a DaimlerChrysler múlt évre vonatkozó beszámolója okozhat nagyobb elmozdulásokat kedden. Pénteken pedig a francia GDP tavalyi éves növekedésének előzetes becslése mozgathatja a tőzsdeindexeket az amerikai piacnyitásig.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
8025,1
4,23 %
12,54 %
Varsó WIG
15376,7
0,01 %
10,43 %
Prága PX50
397,6
-2,17 %
0,76 %
Frankfurt DAX
4862,6
0,55 %
-5,77 %
Párizs CAC
4377,0
1,81 %
-5,35 %
London FTSE
5182,5
1,06 %
-0,67 %
Nikkei 225
10048,1
3,74 %
-4,69 %
Hang Seng
10961,9
4,21 %
-3,82 %
Dow Jones IA
9903,0
1,63 %
-1,18 %
Moszkva RTS
293,6
0,26 %
12,88 %
Mexikó BOLSA
6697,7
0,24 %
5,11 %
Rio Bovespa
13229,5
5,01 %
-2,56 %
Nasdaq
1805,2
-0,75 %
-7,44 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik