Belföld

Nem javulnak a lakossági várakozások

A GKI Gazdaságkutató Rt. havonta felméri az üzleti szféra és a háztartások gazdasági várakozásait. Azz index ezúttal stagnált.

A januári adatok szerint a GKI Rt. – szezonálisan kiigazított – konjunktúra-indexének értéke lényegében stagnált: az üzleti várakozások egy éve tartó romlása és a lakossági várakozások javulása egyaránt megállt.

Az üzleti szférán belül az ipari várakozások minimálisan romlottak, a kereskedelmiek és az építőipariak hasonló mértékben javultak. Az iparon belül az előző negyedév termelési színvonalának megítélése januárban némileg javult, a kilátásoké viszont romlott. A rendelésállományról alkotott vélemény kissé optimistább lett, a vegyiparban és a híradástechnikai szakágazatban azonban romlott. A kereskedelmi cégek lényegében változatlan üzletmenetről, jelentősen csökkenő készlet- és némileg javuló rendelésállományról számoltak be. Az építőiparban a termelési színvonallal és a rendelésállománnyal való elégedettség is erősödött.

Az év elején – a szokásoknak megfelelően – mindhárom ágazatban erősödtek az áremelési törekvések. A foglalkoztatási tervek kissé nőttek.

A lakossági várakozások minimálisan romlottak. Az év első hónapjában nem változott a háztartások saját pénzügyi helyzetükről és az ország gazdasági helyzetéről alkotott véleménye. A megkérdezettek a decemberinél gyorsabb áremelkedést érzékeltek, és az inflációs várakozások is erősödtek. A munkanélküliséggel kapcsolatban valamivel peszszimistább lett a lakosság. Januárban nem változott a háztartások megtakarítási kedve, a következő 12 hónapban azonban egyre többen terveznek megtakarítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik