Belföld

Átlagos évet vár az IEB

Az Inter-Európa Bank tavalyi jó eredménye jelentős részben a lakossági üzletágnak köszönhető. A vállalati ügyfelek egyötöde mikro-, közép- és kisvállalkozás. A vezérigazgató arra számít, átmeneti év lesz az idei.

Átlagos évet vár az IEB 1Hasonlóan a hazai bankok többségéhez az Inter-Európa Bank is jó évet zárt 2001-ben: 1,23 milliárd forintos konszolidált adó előtti eredménye 88 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A javulásban meghatározó szerep jutott a jutalék jellegű bevételek több mint 16 százalékos növekedésének, valamint a céltartalékok és veszteségleírások közel 50 százalékos (mintegy 500 millió forintnyi) csökkenésének.

Az eredményeket ugyanakkor rontotta a költségek 13 százalékos növekedése. A pénzintézet csütörtöki sajtótájékozatóján E. Salvai vezérigazgató elmondta, hogy ennek hátterében az IE-New York Broker integrálásának 250 millió forintos extra számlája áll, amely nélkül az infláció ütemével egyező mértékben gyarapodtak volna költségeik.

Négyötöd onlineAz elektronikus bankolás egyik úttörőjének számító Inter-Európánál az alapvető pénzügyi műveletek mintegy 80 százalékát intézték tavaly az ügyfelek elektronikus csatornákon, s néhány hónapon belül elindul a bankoweb szolgáltatás is.

A múlt esztendő húzóerejét a lakossági üzletág adta. A hitelkihelyezés e területen 88 százalékkal növekedett, és 8 milliárd forintra rúgott, a lakáshitelek, valamint a személyi kölcsönök voltak a vezértermékek. A lakossági betétek 56 milliárd forintos állománya pedig 28 százalékos bővülést mutat.

A bank összesen 45 ezer ügyfelet számlált e körből, ami 31 százalékos bővülést takar a 2000-es esztendőhöz képest. A pénzintézetnek tavaly 7,5 ezer vállalati ügyfele volt, küzülük majd másfél ezer olyan mikro-, közép- és kisvállalkozás, amellyel az év közepén induló partner számla akció keretében kerültek kapcsolatba.

A vezérigazgató nem mutatkozott túl optimistának az idei kilátásokat illetően. Utalt arra, hogy elemzők szerint a világ húzó gazdaságaiban legfeljebb a második félévtől várható fellendülés, ennek megfelelően a hazai bankok életében is csupán “átmeneti év” lehet 2002. Legfeljebb a tavalyi eredmények megismétlésére számítanak a pénzintézetnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik