Belföld

G7-csúcs: a talpraállás megkezdődött

Javultak a gazdasági kilátások az utóbbi hónapokban a világ legfejlettebb országaiban , de még további lépésekre van szükség ahhoz, hogy tartós legyen a recesszióból való kilábalás - állapították meg a hétvégén az érintett országok pénzügyminiszterei és jegybankelnökei.

Valamennyi résztvevő – köztük az IMF – optimistábban látja a világgazdaság jövőjét, mint legutóbbi, három hónappal ezelőtti találkozónkkor – nyilatkozta a kanadai jegybankelnök, David Dodge. A jelek arra utalnak, hogy a fordulat megtörtént. (Olvassa el a múlt év novemberi csúcsról szóló összefoglalónkat: Kamatcsökkentési üzenet és terrorellenes akcióterv Ottawából >>)

A záróközlemény lényegeÉberek maradunk, és valamennyien megtesszük a szükséges intézkedéseket a tartós és erős fellendülés előmozdításának céljából – hangsúlyozták a találkozó résztvevői közös közleményükben. Nem nevesített, tehát csak közvetett formában a japán jen értékvesztésére utalva megerősítették, hogy továbbra is szoros figyelemmel követik a pénzpiacokat és a megfelelő módon együttműködnek.

Paul O’Neill, amerikai pénzügyminiszter szintén derűlátásának adott hangot. Megerősítette korábbi jóslatát, miszerint az USA gazdasága 2001 utolsó negyedévet 3-3,5 százalékos éves növekedéssel zárta. Európai kollégai némileg óvatosabban fogalmaztak, és az amerikai gazdaság egyensúlyi zavaraira és a New York-i tőzsde túlértékeltségére hívták fel a figyelmet.

Az Európai Központi Bank elnöke, Wim Duisenberg szerint a világgazdaság recesszióba esésének kockázata mostanra eltűnt. A holland szakember úgy látja, hogy az eurózóna gazdasága éves szinten ismét 2-2,5 százalékos ütemben bővülhet.

Japán ezzel szemben továbbra sem ígér túl sok jót. A szigetország pénzügyminiszterének, Masajuro Shiokawának nem igazán sikerült meggyőznie a jelenlevőket. Terveik szerint a felkelő nap országának gazdasága áprilistól évi +1 százalékos tempóra kapcsol.

A G7-ek ugyanakkor méltatták a súlyos gazdasági válsággal küszködő Argentína jó irányba tett lépéseit, de egyúttal felszólították a latin-amerikai országot, hogy működjön együtt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a nemzetek közösségével egy pénzügyi és szociális téren is életképesnek bizonyuló gazdasági reformprogram kidolgozásának érdekében.

A résztvevőkA G-7-ek csoportját az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország alkotja. A tanácskozáson jelen voltak az Európai Unió, a Világbank, az IMF, valamint Oroszország képviselői is.

A résztvevők áttekintették azokat a lehetőségeket is, amelyek révén a világ legszegényebb országai a jövőben nagyobb mértékben integrálódhatnak a világgazdaságba. Megerősítették: a Hetek a többi donorországgal együtt továbbra is dolgoznak annak a kérdésnek a rendezésén, hogy miként lehetne feltölteni a legszegényebb országokat támogató Nemzetközi Fejlesztési Szövetség (a Világbank leányvállalata) pénzalapjait.

Hangsúlyozták azonban, hogy hatékonyabban kell felhasználni a fejlesztési támogatásokat, illetve az ezekben részesülő országoknak vállalniuk kell lényegi politikai reformok végrehajtását, a közügyek megfelelő irányítását és a jogállamiság megteremtését.

A miniszterek és jegybankkormányzók elégedetten nyugtázták, hogy közel 150 országban több mint 100 millió dollárt zároltak a szeptember 11-ei Amerika-ellenes terrormerényletek után indított nemzetközi küzdelem keretében. Megállapították, hogy a terrorizmust finanszírozó források elzárásának terén jelentős előrelépés történt, de a siker érdekében még további intézkedésekre van szükség.

A szorosabb együttműködés jegyében döntöttek arról, hogy kidolgoznak egy rendszert az információk cseréjére, illetve a pénzintézetek ellenőrzésére. Egyúttal cselekvésre szólították fel azokat az országokat, amelyek még nem hozták összhangba törvénykezésüket a terrorizmus elleni harcot pénzügyi téren segítő célkitűzésekkel és lehetőségekkel.

A Hetek hangsúlyozták, hogy a jelentős strukturális reformokat végrehajtó és erős gazdasági növekedést mutató Oroszországnak hamarosan csatlakoznia kell a Világkereskedelmi Szervezethez. Egyben arra bátorították Oroszországot, hogy lépjen előre a pénzügyi szektor megerősítésében, a vállalatok egymás közötti elszámolási rendszerének és a befektetési légkörnek a javításában, valamint a terrorizmust finanszírozó források elleni harcban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik