Belföld

Visszavágnak a birodalomnak

Az IBM után a Sun is a Linux mellett teszi le a voksát. Újraindulhat a Java-háború , az újabb per sincs kizárva. Mindeközben a Java elterjedésének érdekében a Sun hazánkban új Java oktatási központot hozott létre.

Korábbi cikkünkben (Csillagok hosszú háborúja) már beszámoltunk a Sun Microsystems és a Microsoft évek óta tartó harcáról. Ideje összefoglalni az újabb eseményeket.

Egyre bővül a Szabadság SzövetségeA Microsoft Passport internetes azonosítórendszer konkurenciájaként jött létre a Liberty Alliance, amelynek a Sun is alapító tagja. Az alapítás óta számos piacvezető cég csatlakozott a szövetséghez, többek közt az American Express, a MasterCard International, a Hewlett-Packard, az AOL-Time Warner, valamint a France Telecom.

A Sun is felkarolja a nyílt forráskódot

Az IBM döntése után a Sun Microsystems is a Linux mellett száll síkra. Csütörtökön újabb jelentős lépéseket tett a nyílt forráskódú programok támogatásának terén.

Először is létrehozza a saját Linux-disztribúcióját. Emellett jelentősen növeli linuxos szervereinek gyártását, mind a magasabb, mind az alacsonyabb kategóriájú gépek terén. A Solaris rendszerekhez Linux alkalmazások futtatását lehetővé tevő kiegészítést adnak ki, a Solaris grafikus felületéül pedig a Linux-felhasználók számára jól ismert GNOME-környezetet választják. A legjelentősebb lépés a Sun-programozók közreműködése nyílt forráskódú szoftverek, többek közt a Linux alapját képző kernel fejlesztésében.

Az AOL nyomábanA Sun jogi stratégiája valószínűleg az AOL-Time Warnerét követi. Az ugyanis – miután a fellebbviteli bíróság elismerte, hogy a Microsoft törvénytelen eszközökkel szorította vissza a Netscape elterjedését – januárban kártérítési pert indított a Microsoft ellen, amelyben az elmaradt árbevétel háromszorosát követeli.

Kiújult pereskedés

A Java már tárgya volt egy négy éven át húzódó pereskedésnek. Akkor a Sun azzal vádolta a Microsoftot, hogy az a licenc-megállapodással ellentétesen megváltoztatta alkalmazásaiban a programnyelv specifikációját. Az ügy 2001. januárjában 20 millió dolláros peren kívüli megegyezéssel zárult. (A Sun kontra Microsoft per dokumentumai >>) Az amerikai igazságügyminisztériumnak a Microsoft ellen folytatott perében azonban a fellebbviteli bíróság kimondta: a monopolhelyzetével visszaélő szoftveróriás törvénytelenül rontotta a Java versenyhelyzetét.

A Sun az ítélet birtokában újabb kártérítési pert fontolgat a Microsoft ellen. Az >FT.com információi szerint már csütörtökre várható volt a per megindítása, hivatalos közlemény azonban még nem került nyilvánosságra erről.

Az ingyenesen elérhető Microsoft szoftverek• Microsoft Windows XP Professional Upgrade• Microsoft Office XP Professional• Microsoft FrontPage 2002• Microsoft Visual Studio 6.0

Harc a fejekért

A cégek tudják, hogy szoftvereiknek nemcsak a jelenlegi helyzetben, hanem a jövőre nézve is piacot kell teremteniük. Mindkét cég felismerte, hogy ez a felsőoktatási intézményekkel kialakított szövetségek révén érhető el a legbiztosabban.

A Microsoft Magyarország és a Miniszterelnöki Hivatal megállapodása értelmében az egyetemek és a főiskolák hallgatói, valamint oktatói ingyenesen juthatnak hozzá a Microsoft több termékéhez. Ez természetesen jelentős piacot teremt a Microsoft-szoftverek számára a jövő értelmiségét jelentő felsőoktatási hallgatók között.

A Sun Magyarország viszont a Java programozási nyelv elterjedésében érdekelt, így a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karával együtt januárban Java Szakértői Központot hozott létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik