Belföld

Rajtra kész Salt Lake City

A Salt Lake City-i olimpia büdzséje eléri az 1,32 milliárd dollárt, jegybevételből 177 millió folyt be. A négyszintű, óriási pontosságú időmérésért a Seiko a felelős. Az IT-rendszer 4500 PC-ből és 550 szerverből áll.

77 ország 2500 sportolójának részvételével Salt Lake City-ben péntek este megkezdődnek a 19. Téli Olimpiai Játékok. A megnyitó ünnepségre 52 ezer érdeklődőt várnak, köztük Bush elnököt.

Négyszintű időmérés

A játékok hivatalos időmérője, a Seiko négyféle időmérő eszközt is alkalmaz a versenyek során. A versenyszámok startjánál és a célba érkezésnél fénykép készül. Olyan versenyszámoknál, amelyeknél gyakori, hogy csak hajszálnyi különbségek döntenek az arany-, illetve az ezüstérem sorsáról – ilyen például a gyorskorcsolya -, másodpercenként 2000 filmkocka készítésére alkalmas videókamerákat szerelnek fel.

Rajtra kész Salt Lake City 1A műlesiklásnál ahhoz, hogy megkezdődjék az időmérés, a síelő térdének ütköznie kell az indítókapuval. A biatlon versenyzők és a sífutók bokájához pedig olyan radarkészülékeket erősítenek, amelyek egyrészt jeleket továbbítanak a pálya különböző pontjain, a hóban elhelyezett antennák felé, másrészt képesek a versenyző idejét is mérni.

Míg az irodalomban vagy az újságírásban kerülendő a szószaporítás, a tech-világban kifejezetten üdvös a többszörös ismétlés. Salt Lake Cityben néhány sportágnak, például az alpesi lesiklásnak az időmérése háromszintű lesz: a biztonsági időmérőnek is lesz biztonsági mérője.

Szédületes büdzséA téli játékok költségvetése a paralimpia versenyeivel együtt eléri a 1,32 milliárd dollárt. Ez lesz az eddigi legjelentősebb, várhatóan 445 millió dollár televíziós jogdíjat vonzó játék. Két nappal a rajt előtt a 165 eseményre szóló 1,6 millió jegy 90 százalékát eladták. Jegybevételből eddig 177 millió dollár folyt be. A legolcsóbb belépő 20, a legdrágább 425 dollár, az átlag 82 dollár.

Az eredményeket századmásodpercekben mérik, kivéve a szánkó esetében, ahol a sportág előírásainak megfelelően az ezredmásodperceket is figyeli a Seiko. Érdekesség, hogy gyakran a századmásodpercek és a rendkívüli pontosságú célfotók sem elegendőek ahhoz, hogy különbséget tegyenek a versenyzők között. A 2000-es Sydney-i Nyári Olimpián a férfiak 50 méteres gyorsúszásánál az aranyérmen, a nők 100 méteres gyorúszásánál pedig a bronzérmen osztozott két-két sportoló.

Nem a hackerektől, hanem a forgalomtól tartanak

A téli olimpia számítógépes hálózata 4500 PC-ből és 550 szerverből áll. A rendszerért New York City információs technológiát szolgáltató cége, a SchlumbergSema és a vele szerződést kötött többi IT cég – Satel, Seiko, Gateway – felel. A megbízhatóság kulcskérdés: mint emlékezetes az 1996-os atlantai nyári olimpián az integrált számítógépes hálózati szolgáltatással épp debütáló IBM csúfosan leszerepelt.

Rajtra kész Salt Lake City 22000-ben Sydney-ben a média, az ausztrál rendőrség, az FBI és az IT szakemberek egy lehetséges hackertámadás miatt aggodalmaskodtak. Ám “2000 legnagyobb hackelése” elmaradt, és a szakértők most Salt Lake City-ben sem ezt tartják a legnagyobb kihívásnak. Sokkal inkább aggódnak amiatt, hogy a rendszer képes lesz-e megbirkózni a rá váró hatalmas forgalommal.

Felvonják a WTC zászlóját is

Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt nem engedélyezte, hogy az amerikai csapat külön zászlóvivővel és öt sportolóval felvonuljon a WTC tornyáról megmentett, összerongyolódott zászlóval, ahhoz hozzá járult, hogy ceremoniálisan ezt is felvonják. A zászlóra, amelyből 12 csillag hiányzik, a WTC romjai közt leltek rá.

Még mindig nem tudni, ki gyújtja meg az olimpiai lángot. Az elmúlt ötven évben sportolókon kívül gyújtották már meg iskolásgyerekek, 1980-ban Lake Placidben egy orvos, 1984-ben Lillehammerben pedig egy norvég herceg. Az amerikaiak számára emlékezetes volt az atlantai 1996-os nyári olimpiai játék, ahol a lángot Muhammad Ali lobbantotta fel. A találgatások szerint a Salt Lake City-i olimpián a megtiszteltetésre jól eséllyel pályáznak a New York-i tűzoltók, sőt New York ex-polgármestere, a terrortámadás után a mentést megszervező Rudi Giuliani is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik