Belföld

30 millió forintból épülnek Jövőházak 2002-ben

Gyermekintézmények és műemléképületek pályázhatnak a Wienerberger támogatására.

A Wienerberger Téglaipari Rt. idén januárban már harmadszor hirdeti meg Jövőház-pályázatát, amelynek keretében 30 millió forintnyi támogatásra és a Wienerberger építőanyagai mellett további három építőanyag-gyártó cég – a Baumit Kft., a Bramac Kft. és a Sofa Rt. – termékeire pályázhatnak a magyarországi gyermekintézmények és a műemléképületek kezelői.

Az elmúlt két esztendő nyertes pályázatai nyomán 43 “Jövőház” épült meg vagy van épülőfélben az ország 41 településén. 2000-ben 13 gyermekoktatási intézmény összesen 10 millió forint értékben kapott ingyenesen építőanyagot. 2001-ben a Jövőház-pályázatot műemléképületekre is kiterjesztették, az elnyerhető támogatás pedig 20 millió forintra nőtt. A 200 igénylő közül a zsűri 16 gyermekintézményt támogatott összesen 15 millió forinttal, míg további 14 műemléképület között 5 millió forintot osztott szét.

Az előző két év sikere a Wienerbergert arra ösztönözte, hogy Jövőház programot továbbfejlesztve 30 millió forintra emelje a támogatási összeget, és bővítse a megpályázható termékek sorát. A korábbi évek tapasztalatai ugyanis azt mutatták, hogy az igénylőknek sokszor olyan építőanyagokra is szüksége van, amelyeket a Wienerberger nem gyárt. E felismerés nyomán a Wienerberger további cégeket vont be, hogy a pályázók az építőanyagok minél szélesebb körét vehessék igénybe. Így 2002-ben már a Baumit Kft., a Bramac Kft. és a Sofa Rt. termékeire is pályázhatnak az érdeklődők.

A Wienerberger idén ismét 15 millió forint értékű terméket ajánl fel gyermekintézmények számára, a műemlékek kezelői pedig 5 millió forintnyi támogatásra pályázhatnak. Emellett mindkét kategóriában pályázni lehet a Baumit vakolataira 3,5 millió, a Bramac tetőcserepeire 3,5 millió valamint a Sofa ajtóira és ablakaira 3 millió forint értékben.

A pályázati felhívást és a részvételi feltételeket tartalmazó kiírást január végén mintegy 11.000 önkormányzat, gyermekoktatási intézmény és alapítvány kapja kézhez.

A Wienerberger Jövőház-pályázatának fővédnöke Pálinkás József oktatási miniszter, médiatámogatója pedig a Népszabadság. A díjazásról idén is független zsűri dönt. A zsűri elnöke Vadász György építész, a gyermekintézményekkel foglalkozó bizottság tagjai Környei László közoktatási helyettes államtitkár, Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Janikovszky Éva író és Tóth Balázs, a Wienerberger termékfejlesztési vezetője. A műemléki támogatásokról döntő testület tagjai Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egylet elnöke, Winkler Gábor építész, egyetemi tanár, Janikovszky Éva és Tóth Balázs. A pályázat benyújtási határideje 2002. május 3-a, a zsűrizésre május végén kerül sor, a győztes pályázókat pedig június 12-ig értesítik. Az ünnepélyes díjkiosztót a tervek szerint június 18-án rendezik.

További információk:

Szabó Diána marketing és PR vezető, Wienerberger Téglaipari Rt.
Tel: (1) 464-7049

Náray Vilmos, Live PR-ügynökség
Tel: (1) 225-7835; fax: 225-7848

Ajánlott videó

Olvasói sztorik