Belföld

New York-i Világgazdasági Fórum – szegénység, feszültség, olaj, remény

Soros György a fejlesztést célzó erőfeszítésekről, II. Abdallah jordániai király a közel-keleti helyzetről, Kaszjanov orosz kormányfő pedig hazája és az OPEC közötti együttműködésről beszélt New Yorkban az ötödik napja tartó Világgazdasági Fórumon.

New York-i Világgazdasági Fórum – szegénység, feszültség, olaj, remény 1

A másik fórumA New York-i konferenciával párhuzamosan zajlik a brazíliai Porto Alegréban a második Szociális Világfórum. Ennek szervezői vasárnap kiáltványt adtak ki, melyben sürgették a háborúk nélküli világ megteremtését. Az Egyesült Államokat élesen bíráló dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy a szeptember 11-ei merényletekre adott válasz átlépi a terror és a nemzetközi jog határait. Az USA, amely közvetve vagy közvetlenül minden fegyveres konfliktusban részt vesz, a világ csendőrének és bírójának szerepében tetszeleg. A világbéke elengedhetetlen feltételének tekintik a szegény országok külföldi adósságainak eltörlését, a fegyveriparból származó hasznot tisztára mosó adóparadicsomok megszüntetését, valamint a hadiipar felszámolását. A konferencián, amelynek visszatérő motívuma volt az Afganisztánban zajló amerikai katonai beavatkozás elítélése, felszólalt több Nobel-békedíjas is.

A New York-i fórumon felszólalók közül többen is önzésük feladására és a szegények fellendülésének támogatására ösztökélik a gazdag országokat. Gloria Arroyo, a Fülöp-szigetek elnöke szerint a terrorizmus elleni sikeres globális összefogás után a szegénység ellen kell felvenni a küzdelmet, mert a terrorizmus és a szegénység ikertestvérek.

Soros György amerikai magyar üzletember szerint az Egyesült Államoknak, kiemelkedő nemzetközi szerepének megfelelően, a fejlesztést célzó erőfeszítésekben is élen kell járnia, nem elég csupán a terrorizmus elleni harcra összpontosítania. A szélsőségeket nem lehet kiirtani, “amíg nem törődünk a társadalmi szükségletekkel, nem orvosoljuk az egyenlőtlenségeket” – így Soros.

A világ gazdaságának vezető államai megállapodtak abban, hogy a fejlődő országok tartozásaiból elengednek 40 milliárd dollárt. Bill Gates pedig a Gates család alapítványából további 50 millió dollárt ajánlott fel Afrikának az AIDS megelőzésre.

A rendezvényen politikai aktivistaként részt vett a U2 énekese, Bono is. Bill Gatesszel közös színpadon annak a reményének adott hangot, hogy a hatékony összefogás sikerre vezet a szegénység elleni küzdelemben. A rocksztár márciusban Paul O’Neill amerikai pénzügyminiszter társaságában Afrikába utazik, hogy a helyszínen mérjék fel a helyzetet.

Olvassa el……dossziénk többi írását:

•New York/Davos

Közel-keleti tűzfészek

II. Abdallah jordániai király felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen sürgős lépéseket a közel-keleti helyzet megoldására. Kiemelte, hogy az izraeli-palesztin konfliktusnak csakis igazságos megoldással lehet véget vetni.

Emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy az arab országok álláspontja szerint az igazságos béke kritériumai közé tartozik az “életképes és biztonságos” palesztin állam létrehozása, Izrael állam biztonságának szavatolása, Jeruzsálem megosztása és a palesztin menekültek problémájának rendezése.

Miután élesen elítélte a terrorizmust és a szélsőséges eszméket, arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ legszegényebb országaiban, köztük az arab államokban élő fiatalok a reménytelenségbe süppedtek. “Ők a világ közönyének jelképei” – jelentette ki a jordániai király.

Orosz olajexport

Mihael Kaszjanov orosz miniszterelnök arról beszélt, hogy hazája csupán időben korlátozott együttműködést folytat az OPEC-kel az olajkvóták ügyében. Ezzel keresztülhúzta egyes OPEC-tagok számításait, miszerint a termelők összefogásával elérhető, hogy az olajár ismét a 25 dollár körül vagy fölött stabilizálódjék.

Az orosz kormányfő kifejtette, hogy országa – mely Szaúd-Arábia után a világ második olajexportőre – növelni kívánja termelését, ezzel is erősítve helyzetét a nyersolaj világpiacán. Mint ismeretes, tavaly év végén került nyilvánosságra, hogy Oroszország kötelezte magát: 2002 első három hónapjában olajkivitelét napi 150 ezer hordóval csökkenti. Ezzel kapcsolatban a fórumon részt vevő Rodriguez OPEC- főtitkár úgy fogalmazott, hogy “túlzóak” azok a sajtóbeli értékelések, amelyek szerint Kaszjanov jelzésértékű felszólalása nyomán Oroszország visszakozna exportcsökkentési vállalásától.

A többség jót vár

Ismét szóba került, hogy az EU figyelmeztni szándékozik Berlint, növekvő költségvetési hiánya miatt. Gerhard Schröder német kancellár emiatt nemtetszésének adott hangot, amire Petro Solbes, az EU gazdasági biztosa azzal válaszolt, hogy az uniónak kötelessége érvényt szerezni a deficitet a GDP 3 százalékában maximáló egyezménynek.

A világgazdasági helyzetre vonatkozó előrejelzések, vélemények közt többségben vannak a derűlátó hozzászólások. A többség szerint a gazdasági recesszió mélypontjáról már múltidőben lehet beszélni. Nagy tetszést aratott Jacob Frenkelnek, a Merrill Lynch International Bank igazgatójának kijelentése, miszerint “az amerikai gazdaság olyan, mint Wagner zenéje, hiszen mindkettő jobb, mint amilyennek hallatszik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik