Belföld

HP-Compaq fúzió – nász vagy gyász?

Csütörtökre várható az Európai Bizottság döntése a HP-Compaq egyesülés ügyében. Miközben a HP az intézményi támogatók bizalmát igyekszik megnyerni, a családtagok elkeseredett harcot folytatnak a fúzió ellen.

HP-Compaq fúzió – nász vagy gyász? 1Az Európai Bizottság csütörtökön áldását adhatja a Hewlett-Packard és a Compaq fúziójára, amennyiben HP-Compaq fúzió – nász vagy gyász? 2valamelyik részlege nem nyújt be az utolsó pillanatban tiltakozást. Ennek kicsi a valószínűsége, miután a versenyjogi részleg szerint az egyesülés nem veszélyeztetné a versenyt az Unión belül.

A Hewlett és Packard örökösök ezalatt rendezik soraikat, hogy az utolsó pillanatig elszántan harcolhassanak az egyesülés ellen. A háttérben nagy számolgatás folyik: kinek lesz több szavazata?

Monopólium?Az egyesült cég részesedése a szerverek piacán meghaladná a 40 százalékot, a PC-k piacán pedig 25 százalék lenne, ez a második helyezett Dell piaci hányadának több mint kétszerese. Az egyesülni vágyó cégek azonban azzal védekeznek, hogy ezeken a kompetitív piacokon a nagy piaci hányad sem befolyásolná jelentősen a versenyt.

Versenyjogi kételyek

A versenyügyi főbiztos előtt elméletileg három lehetőség áll. Megakadályozhatja a fúziót, négy hónapos vizsgálatot indíthat a fúzió hatásait illetően, vagy jóváhagyhatja a tranzakciót.

Míg az első lehetőség aligha valószínű, a négy hónapos várakozási idő már maga is elég lehetne a szövetség felbomlásához. Michael Capellas, a Compaq vezérigazgatója ugyanis kijelentette: amennyiben a főbiztos a négy hónapos vizsgálat mellett teszi le a garast, szükségessé válhat a fúzió újragondolása.

A cégek mindesetre eléggé magabiztosak. Nem ajánlották fel, hogy megválnak valamelyik európai részlegüktől, pedig ez felgyorsíthatta volna az egyesülés elfogadását.

Levélváltás és hirdetésháború

Walter Hewlett, a Hewlett-Packard társalapítójának fia január közepén levélben kereste meg a HP részvényeseit. Ebben arra figyelmeztette őket, hogy a fúzió sem rövid, sem hosszú távon nem szolgálja a cég érdekeit, és a részvények értékének csökkenéséhez vezet.

A HP erre ugyancsak a részvényeseknek szóló körlevéllel válaszolt. Ebben ezt írják Walter Hewlettról: “zenész és tudós, motivációi és befektetési döntési valószínűleg nagymértékben különböznek az önétől.”

A másik alapító fia, David Packard hirdetési háborúba kezdett Carly Fiorina, a HP vezérigazgatója ellen, aki – véleménye szerint – kiforgatta apja szavait. Az előzmény egy HP-hirdetés volt, amely azt állította, hogy az alapítók, ha élnének, a fúzió mellett lennének. Ezt egy Packardtól származó idézettel támasztották alá: “Aki mozdulatlan, elveszti a talajt.”

David Packard apja egy másik mondásával vágott vissza a Wall Street Journalban megjelent hirdetésében: “Több vállalat hal bele az emésztésbe, mint amennyi az éhezésbe.”

Hová állnak a szavazók?

A biztos nem szavazatok (az alapítók utódai és alapítványai) eddig 18 százalékra rúgnak. A HP-t viszont már több intézményi befektető biztosította támogatásáról.

Meglehet, hogy a kisbefektetők szava dönt a szoros versenyben. Ezért is folyik ilyen éles nyilvános vita az utódok és a menedzsment között.

Sok múlik az EU döntésén. Mivel a bizonytalanságot senki sem szereti, az idő a fúzió ellenzőinek dolgozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik