Belföld

Manhattanbe költözik a Világgazdasági Fórum

Az idén először hagyja ott a davosi síparadicsomot a Világgazdasági Fórum, a rendezvény ezúttal a manhattani belvárosban lesz megtartva. Azonban nemcsak a helyszín változik: az idén keményebb kérdések szerepelnek majd a napirendekben.

A világ egyik legelőkelőbb síparadicsoma az év elején hagyományosan a Világgazdasági Fórumnak ad otthont, ahol a világ politikai és üzleti vezetői tanácskoznak. A vállalati vezetőknek is érdemes ellátogatniuk a távoli alpesi faluba, és nem csak azért, hogy síeljenek. Az élet ugyanis pezseg: üzleti ebédek és vacsorák követik egymást, megannyi kitűnő alkalom az információcserére. A rendezvény rendszeres látogatói között olyan nevek szerepelnek, mint Soros György, Rolf Breuer a Deutsche Banktól vagy éppen Bill Gates.

Manhattanbe költözött

Az idén azonban a szokásos davosi fórumot, közel 30 évi fennállása során első ízben New Yorkban tartják, mert a svájci kormány és a kantonok nem tudtak egyezségre jutni a rendezvény pénzügyi támogatásáról. A globalizáció ellenfelei különösen tavaly jelentős mértékben zavarták a fórum munkáját. Kétségtelen tény azonban, hogy a New York-i “kirándulás” mellett szólt az is, hogy a résztvevők így tisztelegnek a terrortámadást átélt város előtt és kifejezik szolidaritásukat.

Manhattanbe költözik a Világgazdasági Fórum 1Persze a január 31-e és február 4-e között tartandó fórum komoly lökést adhat a környék gazdasági fellendüléséhez. New York ugyanis lényegesen kevesebb turistát fogad, mint az korábban megszokott volt, és ez természetesen jócskán érződik az érdekelt vállalatoknál kieső bevételek formájában. Christyne Nicholas, a NYC & Company elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a fórum mintegy 13-19 millió dollárnyi plusz bevételt fog hozni a környék szállodáiban és éttermeiben, illetve az egyéb áruházakban. A szervezők azt remélik, hogy a származékos gazdasági előnyök felülmúlják majd a kiemelt biztonsági intézkedések költségeit.

Az Alpok meseszép lankái és Manhattan zsúfolt utcái éles kontrasztban állnak egymással, ami jól érzékelteti az alaphangulat változását is az elmúlt év(tized)ekhez képest. Egyesek szerint egyenesen kihívó lett volna az elit síparadicsomban tartani a fórumot, hiszen a globalizmus maga volt a szeptemberi terrorista támadások kiváltó oka is, persze csak a fanatikus merénylők álláspontja szerint.

Az viszont vitathatatlan tény, hogy a világgazdaságot az 1970-es években átélt olajválság óta először sújtja globális recesszió. “A fórum résztvevői kénytelenek lesznek lehangoló témákról értekezni” – véli Robert D. Hormats, a Goldman Sachs alelnöke. Ha ugyanis visszatekintünk az 1990-es évekre, számos kérdéskörben tárul elénk az Alan Greenspan Fed-elnök által pompás tömörséggel megfogalmazott “irracionális bőség” (irrational exuberance).

Vége volt a hidegháborúnak, a nyugati gazdaságok rohamtempóban növekedtek, csakúgy mint a részvényárfolyamok. Az emberek már-már kezdték azt hinni, hogy ez az idill megtámadhatatlan. “Most azonban egy gyökeresen más valóság csodálkozott ránk, és veszélyben érezzük magunkat” – véli Hormats.

Davos tovább lobbizik

A Világgazdasági Fórum 2003-ban visszatér Davosba, miután a svájci kormány úgy döntött, hogy 4 millió svájci frank erejéig kiveszi a részét a biztonsági költségekből. Egyelőre azonban kétséges, hogy a rendezvény végleg megmarad-e az alpesi üdülőhelyen. Az új szabályozást, amely szerint a svájci állam vállalja a védett személyek, azaz a magas rangú politikusok biztonságához szükséges költségek mintegy felét, Pascal Couchepin gazdasági miniszter jelentette be Bernben.

Mindezek mellett jelentős költségeket vállal Graubünden kanton is, amelynek területén Davos fekszik. A kanton rendőrségét továbbra is a kormány támogatja helikopterekkel, járművekkel, és személyzettel, a konferencia helyszínének őrzését pedig az illetékes testületek végzik, ingyen.

A kiemelt intézkedésekre szükség is lesz, hiszen a globalizáció ellenzői sem tétlenkednek. 37 baloldali szervezet, egyházi kör és más társadalmi szervezet írt alá egy felhívást, melyben elutasítják a Világgazdasági Fórummal való párbeszédet.

Emlékezetes beszédek•Kevesebb mint egy hónappal a Monica-gate botrány kirobbanása után Hilary Clinton állt ki a davosi pódiumra. Csaknem egy óra hosszat beszélt mindenféle jegyzet nélkül: az akkori First Lady példásan kiállt férje mellett, ami meglehetősen tetszett a konzervatív üzletemberekből álló közönségnek.

•Simon Perez és Jasszer Arafat kéz a kézben álltak a mikrofonok elé, hogy szóval harcoljanak a békéért.

•A berlini fal leomlása előtt a keleti és a nyugati német vezetés találkozott a fórumon, ahol lényeges kérdésekben sikerült kompromisszumokat kötniük.

A svájci kormány nagyvonalú döntésének fő oka, hogy attól tartott, a világ kimagasló személyiségei által látogatott és nagy nemzetközi figyelmet keltő fórum New Yorkban maradhat. Klaus Schwab, a fórum rendezője továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben minden második évben legyen a rendezvény Davosban, a közbeeső években pedig másutt. Schwab a biztonsági garanciáktól tette függővé a visszatérést Svájcba, most azonban azt mondta, hogy a fórum jövendő helyszínére vonatkozóan az idei, New York-i rendezvény megtartása után várható döntés.

Kapcsolódó konferenciák

A svájci St. Gallen egyetemén immár 32. alkalommal rendezik meg az ISC (International Students Committee) szimpóziumát, az idén május 23-a és 25-e között. A kelet-svájci kisváros egyetemistái által szervezett nemzetközi találkozó egyfajta “kis Davosként” jó lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők eszmét cseréljenek politikáról, gazdaságról, szociális problémákról, tudományról, kultúráról.

A szédületes tudományos és műszaki fejlődés korában ugyanis különösen aktuális feltenni a kérdést: a fejlődésben meddig lehet elmenni, mi az, amire még törekedni kell, meddig lehet kitolni az emberi megismerés határait, és hol kell megálljt parancsolni. A témáról – mint a korábbi években mindig – neves politikusok, tudósok, gazdasági szakemberek, a nemzetközi vállalati világ, a média képviselői és mintegy hatvan ország diákjai fejtik ki véleményüket a háromnapos eseményen.

A St. Gallen-i egyetem 27-fős diákcsapata által szervezett szimpózium legfőbb célja, hogy a legkülönbözőbb nézetek felvonultatásával új válaszokat találjanak a világ fejlődésével kapcsolatos kérdésekre. Az eseményen minden évben legalább 600 neves vendég és 250 diák vesz részt. A korábbi konferenciák vendége volt többek között Leszek Balcerowicz, Václav Klaus, Helmut Schmidt, illetve Magyarországról Kádár Béla és Bod Péter Ákos.

A globalizáció ellenzői előtt az “anti-fórum”, a Szociális Világfórum (World Social Forum) kapui állnak majd tárva nyitva. A tiltakozók, akik a szervezők szerint mintegy 50 ezren lesznek majd, a manhattani rendezvénnyel egy időben fejthetik ki álláspontjukat a brazíliai Porto Alegrében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik