Belföld

Öngyilkos lett az Enron topmenedzsere

Baxter, a csődbe jutott energia-nagyker egykori alelnöke búcsúlevelében említést tett az Enronról. A levél teljes tartalmát még mindig nem hozták nyilvánosságra.

Baxter holttestét pénteken kora reggel találták meg Houston elegáns külvárosi lakónegyedében, a kocsijában, fején lőtt sebbel. Mellette volt pisztolya és egy búcsúlevél, melynek teljes szövegét még nem hozták nyilvánosságra. A Houston Chronicle értesülése szerint az energetikai óriáscég neve többször is felbukkan Baxter utolsó sorai között.

Egyelőre nincs tisztázva, hogy Baxternek milyen szerepe volt az Enronnál elkövetett bűncselekményekben, a könyvelés meghamisításában, dollármilliók eltűntetésében. Az ex-alelnök tavaly májusban feltehetően emiatt távozott az Enrontól. Most annyit lehet biztosan tudni, hogy tavaly tavasszal megromlott a viszonya a cég első emberével, Jeff Skillinggel, továbbá egyike volt annak a 29 Enron vezetőnek, akit perbe fogtak a károsult kisrészvényesek.

A 43 éves, multimilliomos topmenedzser 1991 óta dolgozott az Enronnál, és 2000 októberétől tavaly májusig töltötte be az alelnöki posztot, de tanácsadóként továbbra is rálátása volt a cég ügyeire. Egyike volt azoknak az Enron-vezetőknek, akik az energetikai óriáscég csődje előtt hatalmas összegeket kaszáltak a tőzsdén az akkor még magas árfolyamú Enron-részvények eladásából.

A CNN Money becslése szerint a volt igazgató 1998. októbere óta csaknem 22 millió dollárt kereshetett az üzleten. Hírek szerint a papírokat tavaly január és augusztus között adta el, 80 dollár körüli árfolyamon. (A részvény azóta kevesebb, mint egy dollárt ér.)

HáttértörténetAz Enron tavaly decemberben jelentett csődöt, miután nem sikerült fölvásároltatnia magát a konkurens Dynegy tröszttel. A gazdaságtörténet legnagyobb csődjeként emlegetett összeomlás nemcsak az USA energetikai iparát és tőzsdéit rázta meg. Gyanúba keveredett szinte az egész ország gazdasági és politikai elitje: a tekintélyes könyvvizsgáló és tanácsadócég, az Arthur Andersen, az Egyesült Államok második legnagyobb bankja, a J.P. Morgan, valamint a Republikánus Párt és a demokraták is.

Baxter nemrég kapott idézést a csőd ügyében vizsgálódó kongresszusi bizottságtól, de az idézésre, illetve a különböző dokumetumok átadását kérő megkeresésekre nem reagált, csupán ügyvédei tárgyaltak a bizottsággal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik