Belföld

Álmok álmodói – Millenáris Kiállítócsarnok

Az Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című tárlat mintegy 13 ezer négyzetméternyi területen a magyar tudomány, ipar, technika, művészet és kultúra kiemelkedő személyiségeit és találmányait mutatja be.

A nagyszabású rendezvény előkészítése három évig tartott, melynek létrehozásában több mint hatszáz szakértő és 250 múzeum, intézmény, gyűjtő segédkezett. A felújítással együtt kétmilliárd forintos költségvetésű kiállítást, az egykori gyárterületen a Ganz-park két hatalmas csarnokában rendezték be, melyek két önálló tematikus egységet alkotnak. A D-épület a szellemi alapokról szól: a nyelvi alkotásokról – nyelvteremtő magyar írókról, jelentős folyóiratokról és szerzőikről, színházi nagyságokról, az opera és táncművészet személyiségeiről -, az építészetről, a zenéről és hangszerkészítésről, továbbá a matematika történetéről, Bolyai Jánostól Rubik Ernőig.

A B-épületben témakörönként feldolgozva láthatjuk kiemelkedő személyiségek életútját, találmányait, sikereit. A kiállítás fejezetei között szerepel a képző- és fotóművészet, a filmtörténet, a bányászat, a telefónia, a magyar számítástechnikai lelemények a Nobel-díjasok életműve, sporteredmények Szemelvények tekinthetők meg egyebek között az állattenyésztés, a borászat, a botanika és a vízügy területéről. A látogatók megismerkedhetnek a magyar közép- és felsőfokú oktatás történetével, jelentős iskolákkal, a magyar kémiával és vegyészettel, fizikusokkal, csillagászattörténeti kutatókkal és Magyarország híres-neves ételeivel, italaival.

A tárlat 2002. december 31-ig látogatható. A Millenáris Kiállítócsarnok (Bp., II. Kisrókus u. 16-20. Tel: 438-5335) minden nap 10-21 óráig tart nyitva. A belépő felnőtteknek ezer forint, diákoknak, katonáknak ötszáz forint, de számos családi kedvezményt kínálnak (az ingyenes látogatásra ugyanazok jogosultak, mint bármely múzeumban), szombaton pedig diákoknak, gyerekeknek ingyenes a belépés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik