Belföld

A BudapestMap oldala a hazai web leglátogatottabb térképi portálja

A hazai web leglátogatottabb térképi portálja lett mára a BudapestMap Kft. 2001 tavaszán megjelenésében és funkcionalitásában egyaránt megújult Budapest-térképi oldala.

Napi 2000-2500 user session számmal (azaz látogatással) olvasottsága eléri egy átlagos szakportál népszerűségét. A BudapestMap 2000. májusában a Fővárosi Önkormányzat oldalának (http://www.budapest.hu/) részeként internetes közszolgálati információs térképportált indított. Ennek korai sikere nyomán az oldal 2000. októberében az egyik legnépszerűbb hazai portál, az Index része lett (http://bpterkep.index.hu/).

A kezdeti alacsonynak mondható 300-as napi látogatói számról a közhasznú térkép-oldal látogatottsága folyamatosan nőtt, és az oldal ma már 1600-2100 unique user, azaz olvasói számmal büszkélkedhet.

“A siker az oldal egyszerű használhatóságában és gyorsaságában rejlik, és persze abban, hogy a térkép nélkülözhetetlen segédeszköze a mindennapoknak.”- mondta Nagy Gábor a BudapestMap Kft. egyik ügyvezetője.

A böngésző a térképet az Autodesk MapGuide Viewer ActiveX vagy Plug-In segítségével jeleníti meg, mely a felhasználó gépére az első használat során letöltődik. A térképek megjelenítése innentől igen gyors, hiszen nincs szükség az egyes térkép képkockák hosszas letöltésére: a térképalkalmazás egy adatbázisból építkezve jeleníti meg a szükséges objektumokat.

A BudapestMap digitális térképe az összes – eddig csak drága desktop rendszerekben rendelkezésre álló – fontos alapfunkcióval bír: kicsinyítés és nagyítás, a térképrészlet mozgatása és kijelölése, távolságmérés, valamint címek térképen való megkeresése természetesen mind az oldal része. A felhasználó ezen túlmenően kiválaszthatja, hogy az egyes objektumtípusok közül miket szeretne a térképen látni, azaz lehetőség van például csak a bevásárlóközpontok, a parkolási zónák és a bank-automaták (és akár még sok minden más) egyszerre történő megjelenítésére is.

A digitális térkép felhasználási lehetőségei a BudapestMap közcélú ingyenes térkép-portáljánál nem érnek véget: az üzleti és az állami szektor is számos célra használhatja a világ élvonalába tartozó hazai térinformatikai technológiát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik