Belföld

Zwack Primőr 2001, Zwack Borház

Az afféle depresszív, decensen szuicid téli napokon, mint amilyeneket a múlt hetekben volt szerencsénk elszenvedhetni, midőn a tél legrútabb arcát mutatja némi vigaszt meríthetünk az újborokból.

Zwack Primőr 2001, Zwack Borház 1Azokban tényleg van valami, ami ezekhez a napokhoz passzol, nevezetesen a frissesség és gyümölcsösség, ami a poén bennük, márpedig ezt idősb borok nemigen tudják produkálni. Van annak értelme, hogy az ember az ablakon kitekintve a fentebb vázolt meteorológiába, felhajt egy (két, há, n+1) pohár primőrt (nouvót, beaujolais-t). Ezek egy tőről fakadnak, amennyiben az olyan technológiával és tempóban készülő borokat nevezzük primőr satöbbi boroknak, amelyek a szüret és a következő tavasz között jelennek meg kockás abroszunkon. Ez a sajátos technológia a szénsavas maceráció, ami elég hülyén hangzik, de nem valami tréfás metafora, hanem szakkifejezés, tehát nem az, hogy a borász a frissen leszüretelt szőlőt munkahelyi zaklatásnak veti alá, hanem hogy az ép szőlőfürtöket préselés és zúzás nélkül olyan tartályban erjesztik, amelyben szénsav van, tehát az anyag nem oxidálódik, viszont az erjedés folyamán olyan illat- és zamatanyagok képződnek benne, amelyek máshogy nem.

E heti italunk, mely kellemes küvéje a villányi zweigeltnek és kékoportónak, egy efféle kerek, gyümölcsös-illatos, ropogós primőr, a honi piac egyik legszebbike. Illatának, hogy egy képzavarral éljünk (végtére nem mondhatjuk, hogy legorrbatűnőbb) tehát legszembetűnőbb sajátsága a banános jelleg. Nem bonyolult, teste karcsú, tanninja a technológiából fakadóan csekély, hiszen nincs hosszú héjon áztatás és fahordós érlelés, de nagyon szép bor, plasztikus gyümölcsösséggel, málnás-cseresznyés kerekséggel.

Szép beszélgetőbor, de ajánlható pörkölt, csirke, liba, kacsa mellé, szereti a pontyhalászlét és a harcsapaprikást is. Fontos, hogy, mivel tanninja csekély, rőt bor létére alaposan le kell hűteni. Mint Kovács Antal háromszoros magyar bajnok sommelier-től megtudtam volt, fogyasztása 12-13 fokon ajánlott, mert ha felmelegszik, elillannak szépségei. Minőség/ár aránya kedvező, lévén, hogy 672 forint plusz áfa áron érhető el a magasabb borpolcokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik