Belföld

Minden a feje tetején

Kedden a KMart, az egyik legnagyobb amerikai kiskereskedő csődöt jelentett. A Motorola 71 éve először zárta veszteségesen az évet, míg az Amazonnak történetében először sikerült nyereséget elkönyvelnie az elmúlt negyedévben.

Kedden sohasem látott fordulatokat éltek át az amerikai vállalatok. A Kmart, az egyik legnagyobb amerikai kiskereskedelmi lánc csődeljárást kért önmaga ellen. A Motorola, amely a nagy gazdasági világválság óta mindig nyereséges volt, a tavalyi évben veszteséget produkált. Az Amazon pedig, amely 1995 óta folyamatosan veszteséges volt, a múlt év utolsó negyedében először tudott profitot felmutatni.

Kiskereskedelem – nagy csőd

Minden a feje tetején 1Az Egyesült Államok második legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Kmart kedden csődeljárásért folyamodott. Az 1897-ben alapított vállalat már 7 éve kacérkodott a csődvédelem gondolatával, de végül is csak most hozta meg ezt a lépést.

A csődeljárás azonban nem jelenti a vállalat megszüntetését. Több bank összesen 2 milliárd dollárnyi kölcsönt nyújtott a társaságnak, ebből folytatni tudja működését, valamint finanszírozhatja a cég átszervezését.

Bukdácsoló óriás

Minden a feje tetején 2A telekommunikációs berendezéseket és félvezetőket gyártó amerikai Motorola az elmúlt évet 3,9 milliárd dolláros veszteséggel zárta. Ezelőtt a cég utolsó veszteséges éve 1930 volt, ekkor azonban a veszteség nem volt ilyen nagyságrendű, csupán 3745 dollár.

Autórádiókkal kezdtékA Galvin Manufacturing Companyt 1928-ban alapította Paul Galvin és testvére. Két évre rá Motorola márkanéven autórádiókat kezdtek forgalmazni. A társaság 1947-ben vette fel a termék nevét. Christopher Galvin, a cég jelenlegi vezérigazgatója Paul Galvin unokája.

A Motorolát, mint a többi technológiai céget is, érzékenyen érintette a világgazdasági visszaesés. A cég erre munkaerő-csökkentéssel reagált. Csaknem minden harmadik emberét elbocsátotta: 150 ezerről 103 ezerre csökkent az alkalmazottak létszáma.

A cég kilátásairól nyilatkozva a vezérigazgató fenntartotta korábbi álláspontját. Eszerint a vállalat első két negyedéve veszteséges lesz ugyan, de a második félév már nyereséget hoz, sőt az egész évet is profittal zárják.

Az elemzők szerint a Motorola további sorsa nagymértékben az innovációktól és a gyors reagálástól függ. Emlékeztetnek arra, hogy 1998-ban a Nokia azért vette át a Motorolától a mobilpiac vezető helyét, mert a Motorola csak késve vezette be digitális készülékeit.

Megtörtént a csoda

Minden a feje tetején 3Az online kiskeredelem eddig ígéretes ifjú tehetségnek bizonyult: mindenki tudta, hogy van benne valami, de eredményt még nem mutatott fel. Az Amazonnak most sikerült: a negyedik negyedévben nemcsak a Jeff Bezos által megígért működési nyereséget hozta, hanem 5 millió dolláros nettó nyereséget is sikerült megkeresnie 2001 negyedik negyedévében.

A jó teljesítmény elsősorban a működési költségek radikális csökkentésének, valamint a kiválóan sikerült karácsonyi szezonnak köszönhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik