Belföld

A vitaminboom vége

A náthától való félelem és a reklámok sokasága ellenére sem fogy már itthon több vitamin. A legnépszerűbb készítmények adják a forgalom túlnyomó részét, holott 111 különböző termék kapható. Vitamingyártó világcégeket büntettek meg árkartell miatt.

A vitaminboom vége 1Hagyományosan az őszi-téli időszakban tetőzik a vitaminok vásárlása Magyarországon is, védekezésül a támadó bacilusok ellen. A jelek szerint mára stabilizálódott a lakosság vitaminfogyasztása. A termékek többsége szabadon reklámozható, ennek ellenére a fogyasztás mégsem bővül a korábban megszokott tempóban.

Szabad árA vitaminok döntő többsége szabadáras termék. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csak a súlyos betegek terápiájának vitaminjaihoz ad támogatást, a közgyógyellátásban részesülők pedig bizonyos készítményeket ingyen kaphatnak meg. Az OEP által támogatott termékek ára tavaly 6,3 százalékkal nőtt. Az OEP-támogatás értéke a teljes vitamincélú kiadás 2 százalékát tette ki.

Stabilizálódott a fogyasztás

Az utóbbi években Magyarországon is általánossá vált a vitaminfogyasztás, az olcsóbbját az idősek és a kispénzűek is meg tudják vásárolni. Jelenleg 111 féle vitamin vásárolható a patikákban. Ezekre 2001-ben összesen 6,2 milliárd forintot költöttek a magyarországi fogyasztók. A vitaminfogyasztás stabilizálódott, sőt reálértéke enyhén csökkent mivel a tavalyi kiadás az előző évinél csupán 77 millió forinttal több.

A fogyasztás erőteljesen reklám- és évszakfüggő. Ősz végén és télen tetőzik a kereslet. A vitaminforgalom viszonylag koncentrált: a piac négyötödét 30 termék forgalma adja. A teljes költés 13 százaléka az egyik legjobban reklámozott termékre, a Centrum A-Z nevű filmtablettára jutott a múlt évben. A második legnépszerűbb a multivitamin-kombinációként futó Supradyn drazsé volt, 7 százalékos súllyal.

Piacvesztés ellen kampányA Pharmavit egyik utolsó próbálkozásaként egymillió dollár értékű reklámkampányba kezdett a megújított Plusssz pezsgőtabletták népszerűsítésére. A megújulás jegyében a tabletta lóhere formájú lett, és a Plusssz Balance nevet kapta.

Eladó a vitaminos úttörő

Magyarországon a vitamintudatosság kialakításában élen járt a Pharmavit. A különböző multivitamin-termékekre alapozott erőteljes forgalomnövekedés nyomán külföldi kézbe került a cég 1995-ben, mintegy 110 millió dollárért. Az új tulajdonos, az amerikai Bristol-Myers Squibb gyógyszergyártó azonban tavaly novemberben bejelentette, hogy el kívánja adni a Pharmavitot. A cég két vevővel is tárgyal, az egyik jelölt a Roche.

A kilencvenes évek első felében a Pharmavit a magyar vitaminpiac mintegy felét uralta, elsősorban a Plusssz pezsgőtabletta révén. Azóta azonban folyamatosan teret veszít e piacon. A társaság nettó árbevétele 1999-ben péládul mintegy 13 milliárd forint volt, 13 százalékkal kevesebb, mint 1997-ben.

Az USA-ban kezdődöttA vitaminkartellekre elsőként az USA hatóságai figyeltek fel. Az ottani igazságügyi minisztérium 1999-ben 500 millió dollárra büntette a vitaminok világpiacának felét uraló Roche-t, 225 millióra a BASF-et, valamint kisebb bírságokat rótt ki három japán cégre és a német Merckre.

Kíméletlenül büntetett az Unió

A vitamin világszerte kísértésbe vitte a gyógyszergyártókat. Az Európai Unió brüsszeli bizottsága 2001. novemberében összesen több mint 855 millió euróra büntetett nyolc gyógyszer- és vegyipari céget, amiért kartellekbe tömörülve magasan tartották a vitaminok árát.

A vezető gyógyszergyártók közé tartozó vállalatok rögzítették a főbb vitaminok és a kombinált vitaminkészítmények árát. A döntés értelmében a svájci Roche Holding 462, a német BASF pedig 296 millió euró bírságot fizet. Kisebb összegeket szabtak ki három japán (Takeda Chemical Industries, Daiichi Pharmaceutical, Eisai) és három európai (a német Merck, a belga Solvay és a francia Aventis) vállalatra.

E társaságok nyolc különböző árkartellt hoztak létre, hogy rögzített áron értékesítsenek A-, B1-, B2-, B6-, D3-, C-, E- vitaminokat és béta-karotint. Az összejátszás lehetővé tette, hogy a versenypiacinál magasabb árakat érvényesítsenek, s ezzel megkárosították a fogyasztókat. E kartellek okozták az eddigi legnagyobb kárt az EU-ban valaha is vizsgált esetek közül – mondta Mario Monti brüsszeli versenyügyi biztos. Ehhez mérhető a büntetés is, mivel a bírság uniós rekord. A korábbi legnagyobb büntetés “csupán” 273 millió euró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik