Belföld

Deutsche Bank – már csak nevében német?

A Deutsche Bank időben felismerte, hogy csak úgy maradhat a piacon, ha nemzetközi tevékenységet folytat. Tavaly ősz óta a New York-i tőzsdén is szerepel papírjaival. A vállalati kultúra is kezd átalakulni.

Deutsche Bank – már csak nevében német? 1A Deutsche Bank saját történelemszemlélete szerint 1989-től vált nemzetközileg meghatározó bankká, ennek első mérföldköve a Morgan Grenfell csoport felvásárlása volt.

A növekedéshez szükséges volt, hogy a csoport további finanszírozást szerezzen. Ennek egyik legígéretesebb útja volt, hogy a cég a New York-i tőzsdén értékesítsen részvényeket.

Az első fecskeAz első német cég, amely megjelent a New York-i tőzsdén, a Daimler volt, 1993-ban.

Előretörés Amerikában

A bank leányvállalata már 1979-től jelen van az Egyesült Államokban, de az igazi áttörést a Bankers Trust 1999-es felvásárlása hozta meg. Jelenleg a cég már 16 ezer alkalmazottat foglalkoztat az Egyesült Államokban, és bevételeinek egynegyede származik onnan. Két hosszú év várakozás után a Deutsche Bank végre megkapta az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) engedélyét, és 2001. október 3-ától kereskednek a társaság részvényeivel az NYSE-n.

A cég nem letéti igazolásokat bocsátott ki, mint a legtöbb külföldi kibocsátó (például a Matáv), hanem globális részvényeket, amelyeket így a főbb tőzsdéken a nap 24 órájában lehet eladni vagy megvásárolni. A kibocsátás célja – mint a Deutsche Bank sajtóközleménye is kijelentette – amerikai cégek felvásárlásának finanszírozása volt.

Szeretik a focitAz amerikanizálódás ellenére továbbra sem a kosárlabdában vagy a baseballban érdekelt a cég: januárban jelentették be, hogy a bank részesedése a Borussia Dortmundban 28 százalékra emelkedett

Amerikanizálódás

A menedzsment “áramvonalasítása” már tavaly elkezdődött. A bank működését két fő ágra választották szét: a vállalati és befektetési, valamint az privát ügyfelekkel és eszközkezeléssel foglalkozó részekre.

Állandó pletykák keringenek arról, hogy a nemzetközivé váló cég Frankfurtból Londonba vagy New Yorkba helyezi át a székhelyét. A vezetőség mindannyiszor cáfolta ezeket a híreket, de a január elején vásárolt, Wall Streeten álló irodaépület elég nagy ahhoz, hogy akár a társaság nemzetközi központja lehessen: 47 emeletes.

A frankfurti iroda szerepe mindesetre jelentősen csökkent. A befektetési banki, a kereskedési és a kutatórészleg már Londonban üzemel.

Minden hatalmat a vezérigazgatónak!

Deutsche Bank – már csak nevében német? 2A legnagyobb ellenállásba az elnöki poszt átalakítására irányuló törekvések ütköznek. Az igazgatótanács eddig kompromisszumos megoldásokat keresett, a vezérigazgató pedig csupán az igazgatótanács szóvivője volt.

A májusban vezérigazgatóvá előlépő Jozef Ackermann gyökeres változásokat kíván bevezetni. Neki egyébként könnyebb szakítani a hagyományokkal, mint elődjeinek, svájci születésű lévén ugyanis ő lesz a Deutsche Bank első nem német vezetője.

Az új modellben az igazgatótanács szerepe jelentősen csökkenne és a végrehajtó hatalom nagy része angolszász minta szerint a vezérigazgató kezében összpontosulna. A frankfurti menedzserek ebben is támadást látnak: egy, a Financial Timesnak nyilatkozó bankár szerint a frankfurti iroda egyszerű levélcím lesz, semmi több.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik