Belföld

Építőipar – idén is tart a tavalyi lendület?

A múlt évben tíz százalék körüli ütemben nőtt az építőipar termelése. Az anticiklikus kormányzati lépések révén idén is fennmaradhat a kétszámjegyű növekedési ütem. Továbbra is infláció alatt marad az ágazat átlagos áremelése.

Építőipar – idén is tart a tavalyi lendület? 1A múlt évben kibontakozott építési fellendülést jeleznek a KSH számai. Az anticiklikus gazdaságpolitikai törekvések jegyében elindított kormányzati programok közül az lakásépítési hitelkedvezmények hatása már szerepet játszott az átadott lakások számának emelkedésében, az állami finanszírozású autópálya-program is, lassan, de halad.

Alig drágulAz ágazat árai továbbra is az inflációnál kisebb mértékben emelkednek Az építőipari tevékenység költségalapon számított árszintje 2001. novemberében ugyanis csupán 5,7 százalékkal haladta meg az előző novemberit.

Még mindig gyorsan bővül a magyar építőipar

A magyarországi építőipar termelése 2001. novemberben szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 1,4 százalékkal volt magasabb az októberinél – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. Ez némileg elmarad ugyan a korábbi hónapok bővülési ütemétől, ám még így is szép teljesítmény.

Építőipar – idén is tart a tavalyi lendület? 2A kiigazítatlan adatok alapján ugyanis tavaly az első 11 hónapban 10,4 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Ennek alapján valószínű, hogy az év egészében is kétszámjegyű volt a bővülés. Utoljára 1998-ban volt képes tíz százalék feletti növekedést felmutatni a magyarországi építőipar. Azóta 1999-ben 8,3 százalék, 2000-ben pedig 7,5 százalék volt a növekedés.

Az egyes alágazatok közül szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 2001. január és november között 9,3 százalékkal nőtt, az épületgépészeti szerelés viszont stagnált. A “befejező építés” alágazat gyors növekedése novemberben is folytatódott, így e terület 11 havi bővülése már meghaladta a 32 százalékot.

Szépül az autópályaA beruházó Nemzeti Autópálya (NA) Rt. és a kivitelező Magyar Autópálya-építő Konzorcium (MAK) nemrégiben aláírta az M7-es autópálya bal oldalának teljes felújításáról és az M3-as autópálya polgári elkerülő szakaszának kivitelezéséről szóló szerződést, összesen 31,2 milliárd forint értékben. Ennek értelmében várhatóan márciusban megkezdik és november végéig befejezik a munkákat az M7-es bal oldalán. A beruházásokat a Magyar Fejlesztési Bank Rt. finanszírozza.

Ellenmondásos a szerződésállomány alakulása

Tavaly novemberben az építőipari vállalkozások 28 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek mint egy évvel korábban. 2000. novemberében kötötték meg ugyanis az első nagyobb volumenű autópálya-építési szerződéseket, emiatt alakult ki a magas bázis.

A 2001. november végi szerződésállomány volumene 6,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek szerződésállománya 26,4 százalékkal bővült, az egyéb építményeké pedig 3,6 százalékkal elmaradt a 2000-estől.

Egyéges építési irányítást!A nagyobb politikai pártok egyöntetű véleménye szerint az építésügyben egységes kormányzati irányítást kell kialkítani a következő kormányzati ciklusban – derült ki egy hétfői kerekasztal-konferencián. Ám az ellenzék sem hozna létre külön építésügyi tárcát, azt csupán a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége szorgalmazza. A Fidesz elvonná az FVM-től a területfejlesztési jogosítványokat, és azokat – akár a Gazdasági Minisztériumba – máshová helyezné.

Várhatóan idén is folytatódik a lakásépítési boom. A különböző állami kedvezményektől és támogatásoktól hajtva idén látványosan megnőtt a lakosság építési kedve.

A múlt esztendőben a használatba vett új lakások száma 30 ezer volt, az új építési engedélyek száma pedig megközelítette az 50 ezret – a Gazdasági Minisztérium becslése szerint. Az új évben pedig valószínűleg mintegy 45 ezer új építési engedélyt adnak ki a hatóságok, valamint 30-35 ezer új lakást vesznek birtokba az új lakók.

Jól jön a szakképzett külföldiA külföldi vendégmunkások egyik fő foglalkoztatója Magyarországon az építőipar. A szakképzett munkaerőből érezhető hiány van, ezért az ágazati szereplők nem tartanak attól, hogy a román munkavállalóknak tett könnyítés nyomán az olcsó munkaerő elönti az építőipart.

Mit hoz 2002?

Az állami finanszírozásban egyre-másra beharangozott autópálya-építések és -szépítések egyelőre csak részben jelentek meg az építőipari statisztikában. A KSH ugyanis a műszaki átadás után veszi csak figyelembe az építés értékét.

Az építőipar teljesítményének alakulása nagy mértékben a beruházások változásának függvénye. A gazdaságkutatók várakozása szerint pedig a beruházások 2002-ben 4 százalékkal haladják meg a tavalyit. A magyarországi építőipar kapacitásainak csupán négy százalékát kötik le a külföldi munkák, ezért az ágazat teljesítménye szinte kizárólag a belföldi kereslet függvénye.

A jelenlegi építőipari konjunktúra 2002 végéig minden valószínűség szerint kitart – állapítja meg az Ecostat. A Széchenyi terv keretében adott támogatások és kedvezmények ugyanis viszonylag időigényesek, élénkítő hatásukat 1-2 év alatt éreztetik. Mindez tíz százalék körüli építőipari növekedési ütemet jelent 2002-ben.

Nem mindenki optimista

A magyar építési teljesítménye 2002 és 2004 között évente várhatóan 6-8 százalékkal bővül – véli Gáspár Anna, a Build&Econ Iroda ügyvezetője. Véleménye szerint az ágazattól már az is szép teljesítmény, ha nem lesz megtorpanás a növekedésben. Mérsékelt optimizmusának oka, hogy a nem lakás jellegű magasépítési tevékenység csökken, a lakásjellegű pedig csak fokozatosan bővül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik