Belföld

Tavaly csökkent a gabona vetésterülete

A gazdák jórészt elvégezték a szükséges munkákat a földeken december közepéig. A múlt évben kissé csökkent a gabona vetésterülete. Márciustól lehet pályázni a nemzeti agrár-környezetvédelmi program projektjeire.

Magyarországon a betakarítási és a vetési munkák gyakorlatilag befejeződtek december közepére – a földművelési tárca adatai szerint.

Tavaly több, ám gyengébb minőségű bor készültA múlt évben Magyarországon mintegy ötmillió hektoliter bor került a pincékbe. Ez több ugyan az előző évinél, ám a minősége rosszabb. A borexport mintegy 850-900 ezer hektoliter volt. Ennek a fele került az uniós országokba. Magyarország vámmentes kontingensét (420 ezer hektoliter) szinte teljesen ki tudta használni. Az unióból pedig a 140 ezer hektoliteres vámmentes kvótánál kevesebb jött az országba.

Téli szünet az agráriumban

A kukoricát összesen 1,267 millió hektárról hordták magtárakba a gazdák, ez a teljes vetésterület 99 százalékát jelenti. Az országban összesen 8 millió tonna kukorica termett. A hektáronkénti termésátlag 6,3 tonna volt.

A napraforgót a vetésterület száz százalékáról, csaknem 337 hektárról levágták. Az össztermés 661 ezer tonna volt, a hektáronkénti termésátlag pedig 1,96 tonna. A burgonyát a 35,5 ezer hektár egészéről felszedték. A termés mintegy 762 ezer tonna, a hektáronkénti átlag mintegy 21,5 tonna. A termelők a cukorrépa 99 százalékát szedték fel. A 63,2 ezer hektáron az összetermés elérte a 2,76 millió tonnát.

Tavaly csökkent a gabona vetésterülete 1Négy százalékkal csökkent a gabona vetésterülete

Őszi búzából tavaly összesen 1,117 millió hektáron került földbe a mag. A vetésterület 2001-ben az előző évi 92 százaléka volt. Őszi árpából viszont 9 százalékkal nagyobb területen, 202 ezer hektáron vetettek tavaly a gazdák.

Rozsból mintegy 49 ezer hektáron került földbe a mag, ez az előző évinek 95 százaléka. Tritikáléból 132,5 ezer hektárt vetettek, ez 10 százalékkal több az előző évinél. Így tavaly gabonából összesen 1,506 millió hektárt tett ki a vetésterület, ez az előző évinek 96 százaléka.

Márciustól pályázhatóAz első pályázatok benyújtásának határideje március elseje. A nemzeti agrár-környezetvédelmi programban egy-egy pályázó terület maximum 100 hektár lehet, míg minimálisan egy hektárosnak kell lennie.

Végre elkezdődött a nemzeti agrár-környezetvédelmi program

A több éves csúszást követően végre beindult a nemzeti agrárkörnyezetvédelmi program – jelentette be Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter. E célra a kormány 2002-ben mintegy 2,5 milliárd forintot biztosított. A támogatást pályázati úton osztják szét. A program két részből áll: az egyik az ország egész területére kiterjed, míg a másik 13 területi egységre.

A program fő célja a természetközeli gazdálkodás visszaállítása és a természeti értékek megóvása úgy, hogy a környezetileg érzékeny területeken a gazdák tisztes jövedelemhez is jussanak. Ez a megoldás nem biogazdálkodást jelent, hanem a gazdálkodási irányváltást preferálja. Így például a legeltetéses gazdálkodás elterjesztését és az őshonos állatállomány gyarapítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik