Belföld

Kövekkel a zsebében – Színházajánló

Estéről estére megelevenedik a Pesti Színházban a mostanság nagyon divatos ír vidék. Hollywoodi filmforgatás. Két fiatal ír statiszta. És a többiek: filmesek, falubeliek. Rövid snittek, gyors váltások, sok humor, egy kis ír zene, tánc, tragikomikus történet és két remek színész.

Kövekkel a zsebében – Színházajánló 1A Kövekkel a zsebében egy hollywoodi film forgatásánek története, amely egy kis írországi faluban zajlik. Jake és Charlie, a forgatás két statisztája az egész világot varázsolják a színpadra, ők alakítják ugyanis a darab összes karakterét, a világhírű és szexi amerikai filmdívától kezdve a rendezőn, a filmeseken, az erőszakos testőrökön át az egyszerű helyi emberekig. A varázslatos és lenyűgöző színészdarabban a két fiú tizenöt szerepet játszik el, pillanatról pillanatra más alakba bújva mesélik el barátságuk, életük, örömeik és szerelmeik, barátaik és mások történetét, miközben egy nagy hollywoodi kosztümös film, a Csendes völgy forgatását is bemutatják. Jake és Charlie a forgatáson talál egymásra és barátkozik össze, s a forgatással párhuzamosan bomlik ki mindkettejük -és a falubeliek- története.

Az istenhátamögötti ír faluban a helybelieket az amerikai filmesek statisztaként használják, hogy így tegyék hitelesebbé a szokványos hollywoodi kliséket. Az amerikaiak által igencsak lenézett és kihasznált írek kénytelenek elviselni ezt az újfajta modern gyarmatosítást, hiszen a meglehetősen szegény és munkanélküliségtől sújtott vidéken mindenkinek nagyon kell pénz, de közben az is világossá válik, hogy bajban ez a közösség sokkal összetartóbb annál, hogy az amerikaiak tényleg megvásárolhassák és legyűrhessék őket. Egy mindenkit megrendítő tragédia ugyanis arra kényszeríti őket, hogy átgondolják az életüket, s Jake és Charlie is új utakat próbál keresni a passzív beletörődés helyett.

A közelmúlt filmes és színházi sikerei az ír drámát és filmet mára az érdeklődés abszolút középpontjába emelték. Talán ez a darab is méltóan bizonyítja, hogy ez nem csupán a véletlennek köszönhető…

Szereplők: Hajdú István, Gyuriska János

Rendezte: Hegedűs D. Géza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik