Belföld

Villányi Cabernet sauvignon 1999, Malatinszky kúria

Malatinszky úr borai elegánsak, nobilisek. Ez a szűretlen Cabernet sauvignon, a pincészet zászlósbora az immár múlt évszázad '99-es évjáratából, melyet éppen az évszázad évjáratának tartanak a csapadékos nyárra következő őrületes ősz okán.

Villányi Cabernet sauvignon 1999, Malatinszky kúria 1Olyan mondjuk, mint egy szivarszobában előadott vonósnégyes, vagy, hogy a borleírás nyelvét kitágítsuk, ez a bor Steinway-zongora illatú. Vagy esetleg mahagóni színű antik bútorok közt üldögélünk, egy Alonso Menendezt füstölünk olyan férfiakkal, akik nem pillantanak lopva a szomszédjukra vacsora közben, hogyan is kell bánni a halkéssel. A tölgyfaasztalon egyébként (antik, nem koloniál!) kis tálban pár szem meggy, némi aszalt szilva és keserű csoki, az ablak előtt első generációs, kis növésű parvenük grasszálnak.

A 25 kilométeres Villány déli lejtőin fekszenek Malatinszky ültetvényei, Chardonnay-t Cabernet sauvignont, Merlot-t, Pinot Noirt és Cabernet franc-t termel a mészkőre terülő löszös lejtőkön, ahol meglehet, már vagy kétezer éve szőlészkednek. Korai tavasz, izzó nyár, szép vénaszszonyok nyara, svábos borkultúra, vörösbor-paradicsom (meg fehérbor-kánaán, mert Siklós körül teljesen gyönyörű rizlingek, Chardonnay-k, Hárslevelűk és Traminik teremnek). Malatinszky hangsúlyozza, hogy a régi nobilis borkészítés értékeit vallja, amennyiben az első nem a haszon és a megélhetés kényszere, hanem a kvalitás. Szűretlen bort készíteni macerásabb, mint a szűrtet, mert például többször kell fejteni és steril, laboratóriumi tisztaságú feltételeket követel, ezért Malatinszky pincéje penészmentes, laboratóriumi tisztaságú. A szűrés ugyanis mindig nyúz a boron, megbolygatja struktúráját, mindenből elvesz kicsit.

A szűretlen Cabernet sauvignon sűrű bíborja nem tükrös tisztaságú, és érdemes dekantálni, egy órával a fogyasztás előtt kitölteni valamely szép üvegkorsóba, melynek oldalán férfiak vonósnégyeseznek, hogy gyümölcsös illatai kinyílhassanak. Gazdag és tömör ízei (szilva, meggy, fekete ribiszkés gyümölcsösség) mögött az erős tannin és a kétéves kishordós érlelésből fakadó tiszta barrik íz visszafogott mahagónija, magas, 13 százalékos alkohol, illat és íz teljes összhangja, nagy koncentráltság, testesség és bársonyosság, nyilvánvalóan nagy potenciál, medoci stílnek nevezik ezt az okosok. Nem az ausztrál hamburgerborok előállítása a művészet – hangsúlyozza Malatinszky -, hanem az efféle kamarazenéké, s alighanem igaza van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik