Belföld

Negyedéves eredmények – folytassa tech-szektor!

Fény az alagút végén a félvezető iparágban: a vártnál hajszálnyival jobb eredményről számolt be az Intel. Az E-bay most sem okozott csalódást befektetőinek. A Handspring és a Juniper Networks veszteséggel zárt.

Negyedéves eredmények – folytassa tech-szektor! 1A tech-szektor befektetői az elmúlt évben már kezdtek hozzászokni a forgatókönyvhöz: a cégek először – hetekkel a negyedéves jelentések előtt – óvatos profitwarningokat tesznek közzé semmibe vesző vagy soha nem is létezett profitjukról. Mikor eljön a jelentésidőszak, a befektetők már sokkal rezignáltabban fogadják a kedvezőtlen híreket, sőt a vártnál kicsit is jobb eredményeknek még örülni is tudnak.

Az elemzők szerint a tech-szektor kezd kilábalni a gödörből, így a forgatókönyv ezen a héten remélhetőleg nem ismétlődik. Kedden zárás után jelentett az Intel, az E-bay, a Handspring és a Juniper Networks. Szerdán az AMD, az Apple, a Compaq és a Yahoo! a soros. Csütörtökön pedig a nagyokon, az IBM-en és a Microsofton van a világ szeme.

Intel – fény az alagút végén?

A félvezető iparág zászlóshajója, az Intel csekély mértékben, ám a piaci várakozásoknál jobb eredményről számolt be. Forgalma a negyedik negyedévben 6,98 milliárd, nettó árbevétele pedig 504 millió dollár volt. Egy évvel korábban, 2000 utolsó negyedévében a cég forgalma még 2,19 milliárd, nettó árbevétele pedig 8,7 milliárd dollár volt.

Az Intel rendszerint közzéteszi bruttó árrését, azaz az árbevételből a költségek levonása után fennmaradó hányadot. Az előrejelzett 47 százalékkal szemben a haszonkulcs 51 százalékra növekedett az utolsó negyedévben. Ebben feltehetően közrejátszott az is, hogy a chipgyártó a tervezett 5000 helyett végül 7000 alkalmazottját bocsátotta el tavaly. Az akvizíciós költségek nélkül az Intel 15 cent egy részvényre jutó nyereséggel zárta az utolsó negyedévet. (A piac átlagosan 11 centet várt.)

Bár a cég forgalma messze elmarad az egy évvel korábbi szinttől, a világ legnagyobb chipgyártója valamivel rózsásabb jövőbe tekint. Az egyéves mélyrepülés után ugyanis a Pentium 4 processzorok iránti kereslet a cég várakozásait is meghaladó mértékben felfutott az ünnepi szezonban. Ezzel összhangban növelni kívánja kapacitásait, sőt K+F-re fordított keretét is emelte 300 millió dollárral, 4,1 milliárd dollárra. Az Intel árfolyama október elseje óta 73 százalékot erősödött.

Negyedéves eredmények – folytassa tech-szektor! 2E-bay – nem okozott csalódást

Meghálálta a befektetők bizalmát az internetes cégek közül 2001-ben a legjobb tőzsdei szerepléssel büszkélkedő E-bay. Az 1998-ban tőzsdére menő társaság sorozatban 13. alkalommal számol be nyereséges negyedévről.

2001 utolsó negyedében forgalma csaknem megduplázódott az előző évhez viszonyítva: 134 millió helyett most 219 millió dollár bevételt könyvelhetett el. (A piac átlagosan 212 millió dollárt várt.) Nyeresége 25,9 millió dollár, azaz részvényenként 9 cent volt. Sőt, nyereséggel zárták a negyedévet a cég külföldi leányvállalatai, a német, a brit és az ausztrál E-bay is.

Az aukciók bruttó forgalma 2,7 milliárd dollár volt a negyedik negyedévben, 69 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Az E-bay 3,25 százalékos díjat számol fel az aukcióin árusítóknak, a többi bevétele hirdetésekből származik. A legkeresettebb tárgyak továbbra is az autók, ruhaneműk és a számítógépek voltak.

Az E-bay illetékesei optimisták az idei évvel kapcsolatban is: számításaik szerint 2002-ben bevételük eléri az 1,1 milliárd dollárt. Sőt úgy vélik, annak sincs semmi akadálya, hogy beváltsák korábbi ígéretüket, miszerint 2005-re bevételük már eléri a 3 milliárd dollárt.

Handspring, Juniper Networks – a veszteségesek

Az erős karácsonyi szezon ellenére veszteségről számolt be a PDA-kat gyártó Handspring. A negyedév során 70,5 millió dollár bevétel mellett 19,8 millió dollár, azaz részvényenként 16 cent veszteséget könyvelt el a cég. Ugyancsak veszteséggel számol a következő negyedévre és az év egészére is. A Handspring legújabb terméke, a Treo névre hallgató kézi számítógép drótnélküli internet-, e-mail és sms szolgáltatásokat kínál. A készülék februártól Európában is kapható.

Vérszegény negyedévről számolt be a Juniper Networks is: az egy évvel korábbi 62,2 millió dolláros nyereséggel szemben most 5,1 millió dollár veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A gyenge eredmény nem meglepő, a távközlési szektor többi infrastruktúra-építő cége sem remekel. A Juniper elsősorban olyan készülékek gyártására specializálódott, amelyek felgyorsítják az optikai kábeles internetkapcsolatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik