Belföld

Elbocsátások – még mindig ezrével

A Marconi újabb 4000 alkalmazottját bocsátja el, s ugyancsak friss hír a Mitsubishi Electric kétezres leépítése. Míg Greenspan az amerikai gazdaság újraéledésének jeleit véli felfedezni, a világ többi részén még jócskán érezteti hatását a recesszió.

Elbocsátások – még mindig ezrével 1A brit Marconi telekommunikációs eszközök gyártásával foglalkozik, de mostanában nem emiatt szerepel a hírekben. Az utóbbi időben jelentős elbocsátási intézkedéseivel vonta magára a piaci szereplők figyelmét, ezenkívül a legeladósodottabb cégek egyikeként tartják számon.

Faragnak, faragnakA Marconi szeptemberben még 4,4 milliárd angol fontos adóssághalmazról számolt be, ezt sikerült a negyedév végére 3,5 milliárdra mérsékelnie. Ezen túl pedig a cég vezetése az optimista elképzelések szerint már “csak” 2,9 milliárdos tartozással számol, amennyiben sikeresen zárulnak a társaság legutóbbi intézkedései. Ez gyengébb eredmény, mint amit Ben Cohen, a UBS Warburg elemzője korábban jósolt.

A 4000 dolgozót érintő elbocsátásra a döntéshozók szerint azért került sor, mert további csökkenést mértek a keresletben és az eladásokban egyaránt. A vezető kommunikációs divíziónál az első, decemberrel záruló üzleti negyedévben máris 130 millió fontos veszteséget mutattak ki.

Steve Hare pénzügyi igazgató nyilatkozata az elkövetkezendőkre sem ígér sok jót, erre az esztendőre semmilyen fellendülést nem jósol. Így fogalmazott: “még mindig nagyon bonyolult lenne teljes jövőképet festeni, de az biztos, hogy 2002-ben semmilyen javulásra nem számítunk a piacon.”

A Marconi egyúttal figyelmeztetett, hogy jövőbeni költségcsökkentési céljainak megvalósításához kiadásainak további visszafogásáról döntött. Várható, hogy ez a döntés még több álláshely megszüntetéséhez vezet.

Elbocsátások – még mindig ezrével 2Társa a bajban Marconinak a Mitsubishi Electric. Csak éppen nem segítő kezet nyújt a másiknak, hanem inkább az egész szektort rántja a mélybe.

Teljes a bizonytalanságA Mitsubish Electric már korábban jelezte, hogy hamarosan leépítésekről határoz, s a vártnál is jobban gyengélkedő piac ezt halaszthatatlanná tette. A telekommunikációval szoros függésben álló félvezetői piac 2002-re fellendülést vár, de ezt a legfrissebb bejelentések nem támasztják alá, sőt az elemzők véleménye is jelentősen eltér. Egyben azonban minden szakember megegyezik: a 2002-es esztendőre megbízható előrejelzést fogalmazni szinte lehetetlen.

A japán elektronikai konglomerátum ugyanis szintén elbocsátásokat jelentett be. A hírek 2000 ember leépítéséről szólnak a számítógépes chipgyártói részlegnél – így az eddigi 11 ezer helyett már csak 9 ezren dolgoznak majd ott.

Az ok ugyanaz: csökkenő kereslet a félvezetők piacán. Az amúgy is komoly gondokkal küzdő szigetországi gazdaság persze magával rántja a fogyasztói költést is, így nem meglepő, hogy az erre épülő cégek sorra rendülnek meg. A mobilkészülékek szállításában a hivatalos adatok 24,2 százalékos visszaesést mutattak novemberben, így ez már a hatodik hónap a sorban, amely visszaesést hozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik