Belföld

Siker mögöttünk, siker előttünk

A gazdaságpolitika vezetői, a "három tenor" egyhangú véleménye szerint a 2001-es esztendő egyértelműen sikeres éve volt a magyar gazdaságnak, és nincs ok abban kételkedni, hogy 2002 is hasonlóan jól alakul.

A magyar gazdaság a kedvezőtlen világgazdasági környezet ellenére sikeres évet tudhat maga mögött – állapította meg egyhangúan a gazdasági tanács. A gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter, valamint a jegybankelnök közös értékelése szerint igen jó teljesítmény az anticiklikus kormányzati politika által támogatott, négy százalékhoz közeli gazdasági növekedés. Hasonló várható 2002-ben is.

Éppen jó a mostani forintárfolyamA forint jelenlegi, 245 és 248 forint/euró intervallumban mozgó árfolyama mellett “kényelmesen” elérhető a 2002 végi 4,5 százalékos, valamint a 2003 végi 3,5 százalékos inflációs cél – jelentette ki Járai Zsigmond jegybankelnök .

Javuló makroegyensúly

A múlt esztendőben az erőteljes gazdasági növekedést a vártnál is jobban alakuló egyensúlyi mutatók kísérték, miközben érzékelhetően emelkedett a bérek vásárlóereje, és csökkent a munkanélküliség. A második fél évben a forint erőteljes erősödése érdemben elősegítette a pénzromlás ütemének lassulását, s egyben tükrözi a befektetők Magyarország iránti töretlen bizalmát.

A magyar gazdasági növekedés 2001-ben is exportvezérelt maradt, a külkereskedelmi dinamika csökkenése ellenére. Tovább nőtt a magyar termékek nemzetközi versenyképessége. Az OECD becslése szerint ugyanis az exportpiacok növekedése önmagában csupán 4 százalék körüli kivitelbővülést tett volna lehetővé 2001-ben, ezzel szemben a kivitel – euróalapon számolva – 13 százalékkal nőtt 2001 első 11 hónapjában az előző évhez képest.

Nagyobb elsődleges egyenleg kellJárai szerint az inflációs célok és a maastrichti kritériumok teljesítése érdekében az államháztartás elsődleges egyenlegét a GDP arányában az idei 0,8 százalékról 2004-2005-ig legalább 1,8 százalékra kell növelni.

A befektetők bíznak Magyarországban

Tovább tart a külföldi működőtőke beáramlása. A múlt év első tíz hónapjában – a tulajdonosi hitelekkel együtt – 2080 millió euró értékű működőtőke érkezett Magyarországra. Ez 26 százalékkal több az előző évinél.

Minden jel azt mutatja, hogy a külföldi befektetők a bizonytalan nemzetközi konjunktúra közepette is kedvezőnek tartják a magyar gazdaság versenyképességének alakulását. A tovább növekvő befektetések pedig segítik a magyarországi kivitel további növelését.

Nem lesz kompenzációA tartósan erős forint miatt nehéz helyzetbe került magyar tulajdonú cégek számára nincs szükség újabb pénzügyi támogatásra vagy pályáztatásra – véli Matolcsy György

gazdasági miniszter. A múlt évben létrehoztak ilyen konstrukciót, ám 2002-ben várhatóan nem lesz rá szükség. Véleménye szerint a Széchenyi plusz nevű programban meglevő árfolyam-biztosítási konstrukciók elegendő védelmet nyújtanak a veszélyeztetett vállalkozások számára.

Miért nagyon jó a fizetési mérleg?

A folyó fizetési mérleg tavalyi, igen kedvező alakulásának oka továbbra is rejtély. A “három tenor” véleménye szerint a jó eredmény több tényezőre vezethető vissza. Az általuk megemlített okok közül azonban a kedvező energiaszámla alig magyaráz meg valamit, itt ugyanis csupán 150 millió euró a csökkenés. Egy másik érv a vámbelföldi cégek exportjának gyorsabb növekedése. A vámszabadterületi cégek kivitele valóban a korábban megszokottnál kevésbé nőtt, ám az ütem így is éppen csak nem maradt el a gazdaság egészének átlagától.

Decemberben 4,3 százalék lesz a pénzromlásA jegybank és a pénzügyi tárca számításai szerint idén tovább csökken a fogyasztó árak növekedési üteme. A számítások szerint 2002-ben éves átlagban 5,3-5,5 százalékos, az év utolsó hónapjában pedig 4,3 százalékos infláció várható. Teljes összhangban az MNB inflációs célmegjelölésével.

A turizmus önmagában 360 millió euróval nagyobb aktívumot produkált 2001 első tizenegy hónapjában, mint egy évvel korábban. Szintén komoly “javító tényező” a vállalati készletek csökkenése. A két utóbbi azonban idén nemigen javul hasonló ütemben. Már csak emiatt is bizonytalan, hogy 2002-ben mekkora hiányt produkál a folyó fizetési mérleg, a 2001-re várható, egymilliárd eurónál alacsonyabb érték után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik